Jump to content

Domowa dojrzewalnia - z ogniwem peltiera ?

punias007

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze że założyłem nowy temat. Najwyżej admini skasują.

Siedzę i myślę nad domowym miejscem gdzie mógłbym dojrzewać sobie kiełbaskę np. palcówkę lub polędwicę a'la parmeńską i ..... :D

Wymyśliłem że zrobię takie miejsce z jednej z kuchennych górnych szafek!!! Żona się ucieszy :cry:

Szafeczka ta ma 40 cm szerokości. Wysokość taka standardowa do sufitu (nie mierzyłem jeszcze). Ma tą zaletę że "sąsiaduje" z kratką wentylacyjną - to wg. mnie bardzo duża zaleta.

Pomyślałem żeby w dole szafki wyciąć drugi otwór wentylacyjny np. fi 13cm - żeby była cyrkulacja.

Kolejną zaletą jest to że mam tam w tej szafeczce kabelek z napięciem 230v - można działać ;-)

I teraz mój pomysł aby wewnątrz zastosować coś co się nazywa - ogniwo peltiera połączone z radiatorem, termostatem i małym wentylatorkiem a'la komputerowy. Całość na wzór lodówki turystycznej tylko odpowiednio do kubatury szafeczki.

I tu moje pytanko ma ktoś z was ekspertów jakieś doświadczenia odnośnie tego typu :cry: pomysłów :D

Z tego co się orientuję to takie ogniwo jest w stanie obniżyć temperaturę o około 12 C od otoczenia. Czyli w połączeniu z termostatem chyba było by w stanie utrzymywać w takiej szafeczce temperaturę rzędu 15 -18 stopni (a może nawet niżej - było by dobre także do serów)???

Jak jestem w błędzie to szybko mnie z niego wyprowadźcie :D wtedy może szafeczka nie ucierpi, a ja się nie na robię bez sensu.

czuwaj

dokładnie taki pomysł mam w głowie

chcę żeby moja wędzarnia miała taką funkcję

pierwszy problem to pobór energii, drugi mały wentylatorek nie wystarczy... troszkę hałasu będzie

wydajność zależy od izolacji, szafka to mało jakieś 4 cm styropianu

do długiego chłodzenia lepsza jest chłodziarka na sprężarce ( bardziej ekonomiczna )

ja chciałem połączyć wędzarnie gdzie występują dość wysokie temperatury mogące spowodować wybuch czynnika chłodzącego z chłodzeniem Twojego pomysłu

No właśnie dochodzi problem energii i izolacji termicznej. A z drugiej strony musi być zapewniona cyrkulacja powietrza. Chyba lepszym pomysłem już by było wykorzystanie jakiegoś mini sprężarka do mini chłodni. Ale wtedy pomysł szafeczkowej dojrzewalni odpada ;-)

czuwaj

Ja obawiałbym się kondensacji nie w tym punkcie co potrzeba, np. pomiędzy izolacją a szafką, czy nawet w samej szafce. Jakoś nie przemawia do mnie to rozwiązanie pod względem technicznym i ekonomicznym (szczelność, izolacja, wydajność energetyczna ogniwa). Wrzuć na alledrogo hasło "lodówka mini", może coś dobierzesz, do szafki się zmieści. Jednak lodówka z kompresorem ze 2-3 razy większa, a prądu zużyje o połowę mniej.

To ktoś musiał by umieć policzyć jaka jest potrzebna moc ogniwa przy danej kubaturze i wartości zadanej temperatury w stosunku do otoczenia. Mnie to pociąga tylko dla tego że przy temperaturze w kuch ok 25 C wystarczyło by zbicie do ok 15 czyli o 10 C. Ale w sumie lodówka u mnie chodzi na 7 C i ma wysoce bardziej wydajny moduł chłodzący i do tego jest mocno izolowana.

To chyba jednak idea fix :facepalm:

czuwaj

Nakombinujesz się i niekoniecznie będzie to tak działać jak chcesz. Za darmo nie zrobisz, uszkodzisz szafkę, a jak będziesz chciał ładnie i solidnie to wyjdzie drożej niż kupić nową minilodówkę za jakieś 350zł. A taką lodóweczkę postawisz gdziekolwiek, nawet w dolnej szafce, jak się nie sprawdzi to sprzedasz. A w szafce? Ta pewnie będzie do reperacji, a zainwestowana w to kasa raczej nie do odzyskania.

20 litrów jakieś 40 wat czyli można z tego policzyć

do tego mocne wentylatory, bo wydajność tego ogniwa zależy od różnicy temperatur po stronie chłodnej i ciepłej

co dziwne najbardziej wydajną chłodziarkę tego typu jaką widziałem to po stronie chłodnej nie miała wentylatora tylko aluminiowe wnętrze, które było radiatorem, przy tym dość cicha była

:cry: 20 litrów, co chcesz tam zmieścić? Jak to wewnątrz wykończyć? Jak uszczelnić? Mocne wentylatory i cisza, jak to pogodzić? Robiłeś już coś takiego? Bo schodki się zaczną jak przejdziesz do realizacji. Życzę powodzenia, ale moim zdaniem jesteś w błędzie i tak jak o to prosiłeś staram się szybko Cię z niego wyprowadzić.

Moim zdaniem to nie jest najszczęśliwszy pomysł ... :(

Mam nmaprawdę dobrą i drogą lodówkę turystyczną na takich ogniwach, z dobrą izolacją działac działa ale należy do niej wkładać zimne produkty inaczej chłodzi wieki .... pojemność jest mała a chałas wentylatora znaczny :(

Takiej szafce wróżę krótki żywot bo zwyczajnie się rozejdzie płyta o ile żona jej wcześniej nie porąbie ;)

Kup chłopie nawet mniejszą klasyczną chłodziarkę dorób cyrkulację powietrza, wstaw nawilżacz i bedzie dojrzewalnia ;)

• 6 months later...