mankotom Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 (edited) wsad wg przepisu na salami wg:1. Wieprzowina kl. I nie peklowana 40%2. Wołowina kl. I nie peklowana 30 %3. Słonina nie solona 30% wyszedł mi tak jak na zdjęciu z 21.11 a dziś próbne przekrojenie wsadu z jelita, którego nie ma zdjęciu powyżejsmakowo ... bardzo dobre, z perspektywy czasu; trochę za grubo pokroiłem słoninę, ale nie ma dramatu,nie ma białego nalotu którego się spodziewałem ... może in the future,jeszcze dwa tygodnie czekania kultura startowa SBL 48 Edited December 2, 2014 by mankotom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 (edited) Teraz dobra faza na takie tematy W świetle kursu z dojrzewających kroją się znakomite loty kiełbasowe Mankotom, słonina idealnie formatowana Luxtorpedy Edited December 2, 2014 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mankotom Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 Mankotom, słonina idealnie formatowana Luxtorpedy dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Jeszcze nie robiłem salami ale kojarzy mi się bardziej z przekrojem zmielonym na sitku 4. Jakieś rodzaje są? A może to chorizo miało być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mankotom Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 (edited) Ja także jeszcze nigdy nie robiłem salami to moje pierwsze , a rodzaje hmmmm ... mniemam, że i owszem, a co do oczków siatki to patrz na załącznik Edited December 4, 2014 by mankotom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 Ja także jeszcze nigdy nie robiłem salami to moje pierwsze , a rodzaje hmmmm ... mniemam, że i owszem, a co do oczków siatki to patrz na załącznikNo OK, 4 czy 5 to drobno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 (edited) aaależ rasowo wyglądają plasterki na chlebku z drugiego zdjęcia !! dobrze że na śniadanie miałem polędwicę a'la schinkenspeck, bo bym ślinotoku dostał, w jakich warunkach wiszą ?? Edited December 4, 2014 by osid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mankotom Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 (edited) osidwobec opisu zastosowania szczepionki SBL 48: fermentation temperature highly influences the fermentation, in the range 18°C to 35°C, po nabiciu polazłem z kijami tam gdzie u mnie piec stoi, powiesiłem "batony", ustawiłem pod nimi z sześć misek z wodą i zostawiłem na 3 doby, po tym czasie przeniosłem do wędzarni, stworzyłem tam coś na kształt bankietu bogracz, zimna płyta, pancerniki, a na poważnie dwie żarówki, stąd 11 stp miska z wodą i lużny przepływ powietrza. ot i warunki Edited December 4, 2014 by mankotom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts