Fiodor Posted December 5, 2014 Report Share Posted December 5, 2014 Witam, przepraszam za głupie pytanie ale chciał bym zacząć robić domowe salami ewentualnie inne kiełbasy. Nie mam możliwości wędzenia mięs... stąd moje pytanie. Czy wędzenie jest wymagane by np zachować świeżość (czy zdatność do spożycia?) czy samo suszenie wystarczy i można zrezygnować z wędzenia w większości przypadków - jak nie w każdym. Innymi słowy czy mogę zrobić porządne salami lub kiełbasę w ogóle ich nie wędząc? Mowa tu o "zwykłych" kiełbasach i salami - nie suszonych z białą plęśnią i nadzianych orzechami. Z góry dziękuje za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted December 5, 2014 Report Share Posted December 5, 2014 Fiodor oczywiście! jest bardzo dużo kiełbas, które nie wymagają wędzenia! Np. Salamette, na które przepis podawał Jacinto Chorizo podwędzone nabiera wyjątkowego smaku, ale można po prostu powiesić w odpowiednich warunkach i zostawić do dojrzewania.. Sól będzie wystarczającym konserwantem. Kolega Kurp podawał kiedyś recepturę na salami w specyficznych woreczkach/laminatach, które wymagają chyba kultur bakterii odpowiednich, ale też nie wymagają wędzenia.. poczytaj, popytaj.. na pewnie znajdziesz coś dla siebie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts