Jump to content

Czy wędzenie jest wymagane?


Fiodor

Recommended Posts

Witam,

 

przepraszam za głupie pytanie ale chciał bym zacząć robić domowe salami  ewentualnie inne kiełbasy. 

 

Nie mam możliwości wędzenia mięs... stąd moje pytanie.

 

Czy wędzenie jest wymagane by np zachować świeżość (czy zdatność do spożycia?) czy samo suszenie wystarczy i można zrezygnować z wędzenia w większości przypadków - jak nie w każdym.

 

Innymi słowy czy mogę zrobić porządne salami lub kiełbasę w ogóle ich nie wędząc?  Mowa tu o "zwykłych" kiełbasach i salami - nie suszonych z białą plęśnią i nadzianych orzechami.

 

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Fiodor oczywiście! :) jest bardzo dużo kiełbas, które nie wymagają wędzenia! 

Np. Salamette, na które przepis podawał Jacinto :) 

Chorizo podwędzone nabiera wyjątkowego smaku, ale można po prostu powiesić w odpowiednich warunkach i zostawić do dojrzewania.. 

Sól będzie wystarczającym konserwantem. 

Kolega Kurp podawał kiedyś recepturę na salami w specyficznych woreczkach/laminatach, które wymagają chyba kultur bakterii odpowiednich, ale też nie wymagają wędzenia.. poczytaj, popytaj.. na pewnie znajdziesz coś dla siebie :) Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...