aadri9225 Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Witam. Jestem w trakcie budowy wędzarni, którą zacząłem w październiku. Projekt wędzarni jak i materiał zużyty ( palenisko wraz z kanałem oraz komora wędzarnicza to cegła szamotowa) jest zaczerpnięty z internetowej strony na temat budowy wędzarni. Jak widać na umieszczonych zdjęciach głównym składnikiem jest cegła szamotowa, z która nie miałem do tej pory do czynienia. Samo murowanie szamotem paleniska wraz z kanałem przebiegało bez problemów, do momentu w którym cegły zaczęły odpadać, nic nie trzymało. Poczytałem wtedy w internecie o zaprawie szamotowej i dowiedziałem się o wiązaniu w temperaturze 1000 stopni, dodawaniu cementu gdy temperatury są niższe, itp. Zacząłem stopniowo palić w wędzarni z nadzieją ze zwiąże szamot i będzie jak beton trzymać. Po przepaleniu zaczęły się pojawiać drobne pęknięcia, zaprawa się wykruszyła i co najgorsze dalej nie trzymają cegły. Jestem w stanie rozebrać ja rękami. Zastanawiam się co robić. Jak i czym napalić żeby uzyskać odpowiednią temperaturę żeby zaprawa trzymała ?? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 (edited) skąd w ogóle pomysł na wędzarnie z szamotu najgorsze co może być cegła szamotowa kumuluje ciepło więc szybko sie nagrzewa jak temperatura ci skoczy to se nie poradzisz boi jak złapiesz 120 stopni to będziesz je miał przez godzine bo to jest urok szamotu poza tym ciągnie wilgoć i całe wędzenie będzie zaparowane czyli je ukisisz jednym słowem szamot dobry jest do pieca ale NIGDY do wędzarni jeszcze jedno nigdy nierób w palenisku popielnika bo ruszt podsyca żar a to nie jest kuźnia tylko wędzarnia rozwal to wiem że zabrnąłeś już daleko ale budujesz na lata i będziesz sie wku....ł przy każdym wędzeniu pozbądź sie tego puki możesz Edited December 8, 2014 by gosman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aadri9225 Posted December 8, 2014 Author Report Share Posted December 8, 2014 Tak jak pisałem, projekt budowy wędzarni jak i materiał wzorowany był na podstawie opisu budowy wędzarni podaje link http://www.stylkam.pl/budowa_wedzarni.html . Skoro szamot się nie nadaje do budowy wędzarni to dlaczego fachowcy zajmujący się budową wędzarni budują z szamotu? To fakt nagrzewa się szybko i kumuluje w sobie ciepło. Przypuszczam nawet, że cienka warstwa betonu popękała mi od nagrzania szamotem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 to dlaczego fachowcy zajmujący się budową wędzarni budują z szamotu FACHOWCY powiadasz, hmmm... może chodziło o piec chlebowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aadri9225 Posted December 8, 2014 Author Report Share Posted December 8, 2014 Chodziło o wędzarnie. W linku który wysłałem jest wszystko opisane i pokazane jak budują wędzarnie. Szamot jest wszędzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Zanim zaczniesz się na kolegów wściekać, poproś Panów z wspomnianego linku o parę fotek gotowych wyrobów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aadri9225 Posted December 8, 2014 Author Report Share Posted December 8, 2014 Nie wściekam się. Uznałem ze budowa z szamotu będzie prawidłowa skoro fachowcy to zachwalają i używają szamotu. Ale teraz myślę, że był to błąd, i mam nadzieje że się nie rozpadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Tak z czystej ciekawości wszedłem i poczytałem ...Hmmm Usługi kamieniarskie Stylkam....Wszelkie prawa zastrzeżone ... I chwała Bogu ... Dzisiaj głównym źródłem wiedzy wszelakiej jest internet ale jak szukacie sprawdzonych i wiarygodnych informacji to raczej nie na stronach producenckich tylko na forach tematycznych wśród użytkowników i pragmatyków i to niezależnie od tego czy szukacie telewizora, samochodu czy wędzarni Taki mały apel do łatwowiernych i bardzo chcących "nic nie wiedzących" wtedy oszczedzicie nerwy i kasę Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Nie wściekam się. Uznałem ze budowa z szamotu będzie prawidłowa skoro fachowcy to zachwalają i używają szamotu. Ale teraz myślę, że był to błąd, i mam nadzieje że się nie rozpadnie. pewnie nie będę osamotniony w swym osądzie , ale lepiej dla ciebie aby się rozpadła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 bo jak chcesz coś pobudować to wzywasz murarza a murarz to murarz nie wędzarz kiedyś może postawił kominek i mówi że umie bo robota sie trafiła. Jest zima zrób se przerwę poczytaj to forum (wędzarnie budowa i obsługa)plus to co ci podam na linku http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni i rozbierz to co pobudowałeś i zanim coś zrobisz to sie pytaj a unikniesz kłopotów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 skoro fachowcy to zachwalają i używają szamotu. Fachowcy od murowania to owszem to może i są ale na pewno nie od wykonywania wędzarni - niestety ale nie zawsze to co jest ładne jest również funkcjonalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mankotom Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Skoro szamot się nie nadaje do budowy wędzarni to dlaczego fachowcy zajmujący się budową wędzarni budują z szamotu? Zobacz jak zostałeś elegancko zmanipulowany ( bez mydła ), wiele lat własnego doświadczenia (w budowaniu), nie ma fachowej literatury odnośnie budowania wędzarni, opsiy na forach to amatorskie wykonania ludzi którzy nic nie wiedzą o budowaniu ( za to o wędzeniu juz bardziej niż co nie co), duża wiedza o wyrobach mięsnych ich [przygotowaniu i wędzeniu nie wystarcza do tego by być dobrym konstruktorem budowlanym ( Racja ! nie można zaprzeczyć) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 poproś Panów z wspomnianego linku o parę fotek gotowych wyrobów. Mirek - strzeliłeś w 10 Na stronie tej firmy kamieniarskiej jest bardzo dużo, bardzo ładnych, czystych, profesjonalnych i zachwycających zdjęć ... i ANI JEDNEGO ZDJĘCIA WYROBÓW !!! przypadek? ... nie sądzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Chodziło o wędzarnie. W linku który wysłałem jest wszystko opisane i pokazane jak budują wędzarnie. Szamot jest wszędzie. Nic się nie przejmuj , rozbierz to coś co nazywasz wędzarnią i trochę poczytaj forum a jak już zdecydujesz się na coś konkretnego to daj znać a z pewnością wszelka pomoc zostanie udzielona.Powstanie w tedy wędzarnia a nie piec hutniczy , najważniejsze żebyś się nie zraził swoim pierwszym niepowodzeniem ale to nie Twoja wina tylko tych supermenów z netu .Pozdrawiam i życzę wytrwałości w czytaniu a jest tego sporo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzman Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Witam :-)Mam taką propozycję , co do budowy samego kanału i paleniska z samej cegły szamotowej to się zgadzam z resztą. Należy to co zostało już zrobione obudować cegłą klinkierową i będzie ok. Jak wiadomo przed wędzeniem należy wygrzać dobrze wędzarnie, a potem wędzić.Są tu na forum różne osoby z różnymi wędzarniami jedni preferują drewniane, metalowe, elektryczne, murowane :-) a tak pomyślmy jakie to wędzarnie są i były lata temu na wsiach ????.Wykonaj do końca to co zaczołeś a napewno będzie OK. Tak poza tym ścianki postawione z cegły szamotowej i nie obudowane niczym po doprowadzeniu temperatury zaczynają pracować więc dlatego się je obudowuje cegłą klinkierową lub kaflami piecowymi.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 (edited) Witam :-) Mam taką propozycję , co do budowy samego kanału i paleniska z samej cegły szamotowej to się zgadzam z resztą. Należy to co zostało już zrobione obudować cegłą klinkierową i będzie ok. Jak wiadomo przed wędzeniem należy wygrzać dobrze wędzarnie, a potem wędzić. Są tu na forum różne osoby z różnymi wędzarniami jedni preferują drewniane, metalowe, elektryczne, murowane :-) a tak pomyślmy jakie to wędzarnie są i były lata temu na wsiach ????. Wykonaj do końca to co zaczołeś a napewno będzie OK. Tak poza tym ścianki postawione z cegły szamotowej i nie obudowane niczym po doprowadzeniu temperatury zaczynają pracować więc dlatego się je obudowuje cegłą klinkierową lub kaflami piecowymi. Pozdrawiam. Facet nie mąć człowiekowi w głowie. Niech to czym prędzej rozbierze i zanim pobuduje drugą to niech poczyta forum. Szczególnie rady kol. Andyandy. Edited December 9, 2014 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 huzman - ty zdun jesteś , bo fachowca od pieców do wytopu potrzebuję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Tak po terminie postu to Kolega pewnie na własne świąteczne wędzonki się szykuje....Po zdjęciach to jeszcze nic straconego... Adri tą wnękę wyłóż deskami- tak jak byś kabinę wędzarniczą robił, dodatkowo zrób drzwi otwierane na ścianę również drewniane.Od połowy kanał przykryj płytkami z suporeksu/pustaka albo blachą i wtedy suporkiem.Rozpal w połowie kanału "pod daszkiem"....Ważne: pal małymi klockami drewnianymi max 8/5/5 cm- tak żeby nie było "długiego płomienia", rozgarniaj je, kombinuj....Bądź czujny...ogarniesz temat ----W 2015 se zbudujesz "nową", dedykowaną ku wędzonkom i ergonomii wędzarynę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzman Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Witam jeszcze raz , najlepszy sposób.1. Rozebrać2. Przy murowaniu cegły muszą być mokre3. Trzeba dać kilka dni na odparowanie wilgoci4. Teraz to co najważniejszewygrzewać stopniowo w niskich temperaturach do całkowitego odparowania wilgociinaczej nie ma szans - zawsze popęka.Rada praktyczna : fugi muszą być dokładnie wypełnione. Nie używać kielni , tylko ręką w rękawiczce mocno chlapać między cegły. Potem objechać mokrą zaprawą całość ( też ręką ). Powstanie cieniuteńka warstewka zaprawy , która wejdzie w pory cegieł.oo WETERAN wytop to huta , ato czysta rzeczywistość , nie zmieniajmy zasad budowy wędzarni już to Unia za nas zrobiła :-)Koledzy po fachu się znaleźli :-)Dobre ......Widzę że fachowcy , ja myśłę że kolega będzie wiedział co ma zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 najlepszy sposób. 1. Rozebrać 2. Przy murowaniu cegły muszą być mokre 3. Trzeba dać kilka dni na odparowanie wilgoci 4. Teraz to co najważniejsze Ad1 zgadzam się ....Ad2,3, zapomnieć o szamocie ....Ad4 ... właśnie najważniejsze - patrz Ad2 i Ad3 Kolego @huzman, Ty czytasz to forum czasem, wędzisz , masz wędzarnie z szamotu czy pracujesz w firmie która robi te "wędzarnie" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzman Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Już kolego odpowiadam.Posiadam wędzarnię , wędzę kilka razy w roku i nie pracuję w firmie która wykonuje te wędzarnie.Widzisz jest proste zjawisko które można bardzo dobrze zaobserwować , a wystarczy zlustrować kilka starych wiejskich wędzarni to tak bez obrazy dowiedział byś się troszkę a nie na zasadzie gwoździa można tylko wbić w pozycji pionowej :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Ręce opadają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzman Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Ano opadają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 @huzman,obawiam się że wiejskich wedzarni wszelakich konstrukcji widziałem i używałem więcej niż Ty baaa ponad stu letnią murowaną poniemiecką rozebrałem na wiosnę we własnym domu więc nie mów mi proszę że stosowanie szamotu w takich konstrukcjach to "wiejki, tradycyjny, standard" bo to bzdura kwadratowa.Wiesz ja w przeciwieństwie do Ciebie uczyć się bedę całe zycie i pewnie głupi umrę znam natomiast prawidłowe zasade wedzenia i opalania oraz właściwości szamotu i tyle wystarczy mi aby z całą odpowiedzialnościa stwierdzić że ten materiał nie nadaje się do klasycznych wędzarni za to swietnie się sprawdza w piecach i kuchniach kaflowych ale to zupełnie inny rozdział "palenia" ....Tylko tyle i az tyle ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 (edited) Kolego Huzman, jeżeli dawniej na wsiach do młocki używano cepa, to snopy zboża były tak samo dobrze wymłócone jak dziś ??? Należy tą metodę powielać ponieważ dziadek i pradziadek tak młócił ??? Człowieku, albo zwróciłeś się do kolegów mających pojęcie w rzeczonym temacie, z pytaniem, albo wspólnie z Twoimi "zdunami" wiesz lepiej . Przestań więc bzdety pisać, forum zaśmiecać i wywoływać "zadymy", bo jak widać, chyba o to Ci chodzi i na tym zależy. Jeżeli tak nie jest, to czytaj forum, ucz cię, ucz, i jeszcze raz ucz, bo wszystko co trzeba jest z detalami opisane, a fachowcy też są i trzeba słuchać rad tych co coś wiedzą na temat budowy wędzarni, a nie "speców" od budowy "dymarków" i pieców do wytopu rudy żelaza, bo oni praktykowali u dziadka i pradziadka. Edited December 9, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.