Jump to content

Pieczona szynka wieprzowa z kością - jak najlepiej


eisenberger

Recommended Posts

Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Wymyśliłem sobie na święta zrobić szynkę z kością czyli udziec pieczony. Dysponuje piecem chlebowym więc z pieczeniem nie będzie problemu. Pytanie mam do osób które przerabiały podobny temat : czy potraktować solą peklową ? czy marynować bez soli peklowej ? i jeszcze jedno pytanie - czy warto podwędzić taką szyneczke ? przed pieczeniem . Przerabiałem temat z udźcem z dzika marynowanym w jogurcie bez peklosoli pieczony ok 10h i wyszedł super - soczysty mięciutki.

Link to comment
Share on other sites

 

 

czy potraktować solą peklową ? czy marynować bez soli peklowej ?
Trzeba pamiętać że peklowanych mięs nie powinno się traktować wysokimi  temperaturami (tę granicę wyznacza się na około 110-130 stopni), jeśli zatem bedzie to pieczenie w niskiej temperaturze, peklowanie wzbogaci smak...

 

 

czy warto podwędzić taką szyneczke ? przed pieczeniem
to kwestia gustu.... ja np. osobiście nie bardzo lubię mięs wędzonych podawanych na ciepło (jako danie główne).

 

 

 

Przerabiałem temat z udźcem z dzika marynowanym w jogurcie bez peklosoli pieczony ok 10h i wyszedł super - soczysty mięciutki.
skoro "był super" to po co zmieniać?
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...