eisenberger Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Wymyśliłem sobie na święta zrobić szynkę z kością czyli udziec pieczony. Dysponuje piecem chlebowym więc z pieczeniem nie będzie problemu. Pytanie mam do osób które przerabiały podobny temat : czy potraktować solą peklową ? czy marynować bez soli peklowej ? i jeszcze jedno pytanie - czy warto podwędzić taką szyneczke ? przed pieczeniem . Przerabiałem temat z udźcem z dzika marynowanym w jogurcie bez peklosoli pieczony ok 10h i wyszedł super - soczysty mięciutki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Ja pekluję, wędzę i oddaję do pieczenia , albo sam parzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 czy potraktować solą peklową ? czy marynować bez soli peklowej ? Trzeba pamiętać że peklowanych mięs nie powinno się traktować wysokimi temperaturami (tę granicę wyznacza się na około 110-130 stopni), jeśli zatem bedzie to pieczenie w niskiej temperaturze, peklowanie wzbogaci smak... czy warto podwędzić taką szyneczke ? przed pieczeniem to kwestia gustu.... ja np. osobiście nie bardzo lubię mięs wędzonych podawanych na ciepło (jako danie główne). Przerabiałem temat z udźcem z dzika marynowanym w jogurcie bez peklosoli pieczony ok 10h i wyszedł super - soczysty mięciutki. skoro "był super" to po co zmieniać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.