Jump to content

Mój pierwszy raz


pawcio177

Recommended Posts

Siemanko.

Postanowiłem zbudować sobie wędzarnię i wygląda jak w załączniku .

Po raz pierwszy uwędziłem 1kg łopatki  załącznik niestety łopatka była w środku bardzo wilgotna aż z niej kapało.

Dzisiaj to jest 10.12.2014 wędziłem 1kg szynki ponad 5 godzin na początku osuszałem ze 20 minut w wędzarni a

potem temperatura wędzenia wynosiła na początku około 70 stopni i gdzieś po 3,5 godziny, 100-120 stopni no i wisiała 2 godzinki.

Mam z nią ten sam problem jak wyżej, po przekrojeniu tyle soku z niej wycieka jest strasznie mokra (brak zdjęć).

Wyczytałem dzisiaj że ludzie osuszają przyszłe wędzonki przez noc a potem przez ok. 30 min w wędzarni.

Poradźcie mi doświadczeni koledzy co mam zmienić?

Po co się parzy wędzonki i czy jest to konieczna operacja?

Czy termometr mam w odpowiednim miejscu, wisi nad drzwiczkami jakieś 10 cm ( na zdjęciu go brak).

Jak mam palić żeby było dużo dymu? Jak wrzucę dużo drewka to dymi z jakieś 20 minut potem mam tylko wysoką temperaturę a jak

wrzucę mało drewna to mam krótki dym a temperatura zostaje i jak dołożę drewko to zaczyna dymić ale i temperatura gwałtownie w górę idzie. 

post-69369-0-15425800-1418238896_thumb.jpg

post-69369-0-63038000-1418239057_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Niestety cały proces został źle przeprowadzony....

 

 

 

ponad 5 godzin

Po pierwsze bardzo długo wędziłeś, jakieś 3 godziny powinny w zupełności wystarczyć

 

 

 

na początku osuszałem ze 20 minut w wędzarni

Stanowczo za krótko..... nie robi się tego na czas tylko do momentu aż wędzonki nie będą na powierzchni mokre

 

 

 

potem temperatura wędzenia wynosiła na początku około 70 stopni i gdzieś po 3,5 godziny

Za wysoka temperatura (dlatego miałeś mało dymu), powinno się wędzić w temperaturze do 50 stopni ( +- 3-4 stopnie - nic wielkiego się nie stanie :) )

 

 

 

100-120 stopni no i wisiała 2 godzinki

To już solidne podpiekanie.... musiało ci je bardzo solidnie wysuszyć w takiej temperaturze. Bez nadzorowania temperatury wewnątrz wędliny nic dobrego z tego nie wyszło.... dlatego miałeś wodnistą w środku wędzonkę... powinna być temperatura w środku ok 68 - 72 stopnie przy podpiekaniu!

 

 

 

Wyczytałem dzisiaj że ludzie osuszają przyszłe wędzonki przez noc a potem przez ok. 30 min w wędzarni

 

Dokładnie to nazywa się ociekanie lub w przypadku kiełbas osadzanie..... i jest różne pod względem czasu  dla różnych wyrobów... ale zazwyczaj wędzonki ociekają przez noc na kijach

 

 

 

Czy termometr mam w odpowiednim miejscu, wisi nad drzwiczkami jakieś 10 cm ( na zdjęciu go brak).

Termometr ( z przedłużoną na kablu sondą) powinien wisieć pośród wyrobów

 

 

 

Jak mam palić żeby było dużo dymu? Jak wrzucę dużo drewka to dymi z jakieś 20 minut potem mam tylko wysoką temperaturę a jak wrzucę mało drewna to mam krótki dym a temperatura zostaje i jak dołożę drewko to zaczyna dymić ale i temperatura gwałtownie w górę idzie.

 

"Palić to trzeba umić"...  :tongue: Nie jest to aż tak proste .... ale po kolei...... najpierw wygrzewasz komorę wędzarni rozpalając ogień w palenisku..... następnie osuszasz wyroby w komorze z uchylonym wiekiem ( duży przepływ powietrza w temp ok 50 stopni)..... w palenisku tworzy się żar ( bez ognia) i następnie zamykasz wieko, dorzucasz 1 - 2 szczapki suchego drewna na żar i zaczynasz wędzić.... tak to powinno mniej więcej wyglądać....

 

KOLEŻANKA (edit facepalm...... :facepalm: ) chudziak bardzo dobrze Ci polecił..... zapoznaj się gruntownie z materiałem zamieszczonym w tym linku, następnie "wbij do głowy" Akademię Dziadka ze strony głównej i poczytaj dodatkowo dział dla początkujących!!

Wtedy reszta sama przyjdzie i zobaczysz na własne oczy jakie błędy popełniałeś!

 

Powodzenia w edukacji i zadymianiu.....

 

Z Dymnym pozdrowieniem...... 

Edited by ArkoGdynia
Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

No bo jak można tak, że kobieta to chudziak, chudzina może powinno być albo coś.   
 

 

No właśnie... tak z automatu poszło..... mea culpa..... oczywisty edit... dobrze że jeszcze było można   :facepalm:

Wybacz koleżanko  chudziak  ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...