pawcio177 Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Siemanko.Postanowiłem zbudować sobie wędzarnię i wygląda jak w załączniku .Po raz pierwszy uwędziłem 1kg łopatki załącznik niestety łopatka była w środku bardzo wilgotna aż z niej kapało.Dzisiaj to jest 10.12.2014 wędziłem 1kg szynki ponad 5 godzin na początku osuszałem ze 20 minut w wędzarni apotem temperatura wędzenia wynosiła na początku około 70 stopni i gdzieś po 3,5 godziny, 100-120 stopni no i wisiała 2 godzinki.Mam z nią ten sam problem jak wyżej, po przekrojeniu tyle soku z niej wycieka jest strasznie mokra (brak zdjęć).Wyczytałem dzisiaj że ludzie osuszają przyszłe wędzonki przez noc a potem przez ok. 30 min w wędzarni.Poradźcie mi doświadczeni koledzy co mam zmienić?Po co się parzy wędzonki i czy jest to konieczna operacja?Czy termometr mam w odpowiednim miejscu, wisi nad drzwiczkami jakieś 10 cm ( na zdjęciu go brak).Jak mam palić żeby było dużo dymu? Jak wrzucę dużo drewka to dymi z jakieś 20 minut potem mam tylko wysoką temperaturę a jakwrzucę mało drewna to mam krótki dym a temperatura zostaje i jak dołożę drewko to zaczyna dymić ale i temperatura gwałtownie w górę idzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 pawcio177 poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 (edited) Niestety cały proces został źle przeprowadzony.... ponad 5 godzinPo pierwsze bardzo długo wędziłeś, jakieś 3 godziny powinny w zupełności wystarczyć na początku osuszałem ze 20 minut w wędzarniStanowczo za krótko..... nie robi się tego na czas tylko do momentu aż wędzonki nie będą na powierzchni mokre potem temperatura wędzenia wynosiła na początku około 70 stopni i gdzieś po 3,5 godzinyZa wysoka temperatura (dlatego miałeś mało dymu), powinno się wędzić w temperaturze do 50 stopni ( +- 3-4 stopnie - nic wielkiego się nie stanie ) 100-120 stopni no i wisiała 2 godzinkiTo już solidne podpiekanie.... musiało ci je bardzo solidnie wysuszyć w takiej temperaturze. Bez nadzorowania temperatury wewnątrz wędliny nic dobrego z tego nie wyszło.... dlatego miałeś wodnistą w środku wędzonkę... powinna być temperatura w środku ok 68 - 72 stopnie przy podpiekaniu! Wyczytałem dzisiaj że ludzie osuszają przyszłe wędzonki przez noc a potem przez ok. 30 min w wędzarni Dokładnie to nazywa się ociekanie lub w przypadku kiełbas osadzanie..... i jest różne pod względem czasu dla różnych wyrobów... ale zazwyczaj wędzonki ociekają przez noc na kijach Czy termometr mam w odpowiednim miejscu, wisi nad drzwiczkami jakieś 10 cm ( na zdjęciu go brak).Termometr ( z przedłużoną na kablu sondą) powinien wisieć pośród wyrobów Jak mam palić żeby było dużo dymu? Jak wrzucę dużo drewka to dymi z jakieś 20 minut potem mam tylko wysoką temperaturę a jak wrzucę mało drewna to mam krótki dym a temperatura zostaje i jak dołożę drewko to zaczyna dymić ale i temperatura gwałtownie w górę idzie. "Palić to trzeba umić"... Nie jest to aż tak proste .... ale po kolei...... najpierw wygrzewasz komorę wędzarni rozpalając ogień w palenisku..... następnie osuszasz wyroby w komorze z uchylonym wiekiem ( duży przepływ powietrza w temp ok 50 stopni)..... w palenisku tworzy się żar ( bez ognia) i następnie zamykasz wieko, dorzucasz 1 - 2 szczapki suchego drewna na żar i zaczynasz wędzić.... tak to powinno mniej więcej wyglądać.... KOLEŻANKA (edit facepalm...... ) chudziak bardzo dobrze Ci polecił..... zapoznaj się gruntownie z materiałem zamieszczonym w tym linku, następnie "wbij do głowy" Akademię Dziadka ze strony głównej i poczytaj dodatkowo dział dla początkujących!!Wtedy reszta sama przyjdzie i zobaczysz na własne oczy jakie błędy popełniałeś! Powodzenia w edukacji i zadymianiu..... Z Dymnym pozdrowieniem...... Edited December 11, 2014 by ArkoGdynia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Kolega chudziak A może to jednak koleżanka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Kolega chudziak bardzo dobrze Ci polecił..... "Drobne" sprostowanie- Koleżanka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Kolega chudziak bardzo dobrze Ci polecił..... "Drobne" sprostowanie- Koleżanka! No bo jak można tak, że kobieta to chudziak, chudzina może powinno być albo coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 No bo jak można tak, że kobieta to chudziak, chudzina może powinno być albo coś. No właśnie... tak z automatu poszło..... mea culpa..... oczywisty edit... dobrze że jeszcze było można Wybacz koleżanko chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawcio177 Posted December 11, 2014 Author Report Share Posted December 11, 2014 Dzięki za podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts