Jump to content

Wentylator mechaniczny

Anuś

Recommended Posts

Nie wiem jak to ''ugryźć, bo w ogóle się na tym nie znam. Dostałam dzisiaj pismo ze swojej wspólnoty mieszkaniowej o następującej treści ....

'' Proszę o usunięcie w ciągu 7 dni od otrzymania niniejszego pisma wentylacji mechanicznej w w/w lokalu.

Fakt zamontowania wentylacji stwierdził kominiarz w protokóle z przeglądu kominiarskiego w październiku 2014 r.

Po wykonaniu zaleceń proszę powiadomić zarząd wspólnoty w celu sprawdzenia wiarygodności.

Jeśli nie otrzymamy powiadomienia o wykonaniu zaleceń skieruję wniosek o ukaranie do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w .....

Podstawa prawna...

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r w sprawie warunków technicznych, jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Paragraf 150.9 ... W pomieszczeniu z paleniskiem na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin stosowanie mechanicznej wentylacji jest zabronione''

Chcę nadmienić, iż zawsze kontrola kominiarska wypadała pomyślnie. Nigdy nie było żadnych usterek. Prawie w każdym mieszkaniu jest wyciąg kuchenny.

Jeśli trzeba zrobię zdjęcia i pokażę jak to wygląda, chociaż pewnie większość z Was wie.

Kiedyś u mnie w bloku było tak samo.

Pion wentylacyjny jest wspólny (u mnie było, co trzecie piętro wspólne) i jak na dole np. smażysz z wyciągiem a nie grawitacyjnie, to tym na górze wieje z kratki Twój zapach, zamiast wyciągać od nich.

Sprawdzone. Musiałem wywalić wentylatorek z okapu.

Guest ArkoGdynia

To raczej dotyczy jakiegoś wentylatora na przewodzie wentylacyjnym w ciągu kominowym.... Okapu kuchennego raczej się nie czepiają bo to inny ciąg wentylacyjny!

Sprawdź czy nie masz gdzieś w domy zamontowanego wentylatora na wyciągu... Np w łazience!

Pozdrawiam

To raczej dotyczy jakiegoś wentylatora na przewodzie wentylacyjnym w ciągu kominowym.... Okapu kuchennego raczej się nie czepiają bo to inny ciąg wentylacyjny!

Jeżeli okap kuchenny jest z wentylatorem i podłączamy do wentylacji, to jest w ciągu kominowym i wpływa na ciśnienie wewnątrz tegoż ciągu. Chyba, że ktoś ma okap tylko węglowy, nie podłączany do wentylacji, wtedy OK. To samo dotyczy wentylatorków łazienkowych instalowanych w miejsce kratki wentylacyjnej.

Sorry, takie mamy przepisy. :)

Widocznie w końcu trafił się gorliwy kominiarz.

Czy kominiarz zwrócił Tobie uwagę przy sprawdzaniu co jest nie tak? Jak nie, to odpisz, że nie wiesz o co chodzi, że żadnych wentylatorów nie instalowałaś od poprzedniej wizyty kominiarza i niech sprecyzują o co i jaki wentylator chodzi.

Nigdy kominiarz nie miał żadnych uwag ... ciąg był ok

Zrobiłam kilka zdjęć, abyście mogli zobaczyć jak to u mnie wygląda ....

Okap w kuchni teleskopowy

post-53395-0-68794500-1418384316_thumb.jpg

post-53395-0-38392100-1418384942_thumb.jpg

I kratka wentylacyjna też w kuchni ...

post-53395-0-22397500-1418384457_thumb.jpg

w WC jest kratka wentylacyjna przy zabudowanej rurze od gazu, oraz klatka wentylacyjna zwykła

post-53395-0-99837800-1418384578_thumb.jpg

i w łazience ... przy zapalaniu światłą uruchamia się  wentylator ...

post-53395-0-12158000-1418384686_thumb.jpg

Nie mam zielonego pojęcia o całym systemie kominowym ... więc przepraszam, że nie używam fachowego nazewnictwa.

W tych trzech pomieszczeniach są podwieszane sufity.

Wszyscy lokatorzy otrzymali takie pisma.

Nie mogę usunąć dwóch ostatnich zdjęć ... i się powtórzyły :devil:

post-53395-0-92382500-1418384380_thumb.jpg

post-53395-0-46855600-1418385047_thumb.jpg

chyba nie są jednoznaczne

Paragraf 150.9 ... W pomieszczeniu z paleniskiem na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin stosowanie mechanicznej wentylacji jest zabronione''

to odpisz, że nie wiesz o co chodzi,

Może zadzwoń i zapytaj. Od razu się dowiesz.

U mnie, pomimo, że miałem kratkę, taką jak pokazuje Paweł, dopiero wyjęcie wentylatorka z okapu załatwiło sprawę i dali spokój.

i w łazience ... przy zapalaniu światłą uruchamia się wentylator ...

Myślę że to jest problem :(

O ile opapów kuchennych kominiarze "czepiają się sporadycznie o tyle każdy inny wymuszajacy wyciąg jest problemem i to niezależnie od tego czy w kuchni czy w łazience. Mechanika zaburza normalne działanie grawitacyjne w systemach połączonych kanałów a praktycznie tylko takie wystepują w budownictwie wielorodzinnym :(

Cały problem polega na tym ,że niemożna mieszać wentylacji grawitacyjnej  z wentylacja mechaniczną. Włączenie wentylatora mechanicznego w układ kanałów wentylacji grawitacyjnej powoduje to,że mieszkańcy poniżej w ogóle nie maja wentylacji a mieszkańcy powyżej mają nasze zapachy w swoich mieszkaniach. Wynika to z tego ,że wentylator mechaniczny ma nie porównywalną większą wydajność niż wentylacja naturalna. Uważam ,że powinieneś ten wentylator zdemontować. Na szczegółowe informacje zapraszam na PW.

Dodam tylko 3 grosze, efektywność jest większa wtedy, gdy mamy zamknięte okno. Tym samym powstaje podciśnienie dla nas nie odczuwalne a dla grawitacji powietrza bardzo. Zgodnie z obowiązującymi przepisami ZABRONIONE jest montowanie sztucznych wyciągów w kominach wentylacji grawitacyjnej. Przykro mi.

Witaj Anuś, jeśli chodzi o pochłaniacz, kupując go miałaś w zestawie oryginalną zaślepkę otworu wylotowego. Należy ją założyć a rurę spiro zdemontować. Jeżeli nie masz zaślepki to należy ją czymś zastąpić- ot jakimś dekielkiem. Niektóre modele mają dodatkową zastawkę, coś na wzór szybru w kominkach, czy wędzarniach(dostęp po zdjęciu siatki znajdującej się nad palnikami), wtedy przestawia się z wersji "kominowej" na wersję przelotową tj. powietrze wylatuje kratkami widocznymi od góry po wysunięciu pochłaniacza (w Twoim modelu). Jeśli chodzi o wc to należy zdemontować wentylatorek, zabezpieczyć przewody i założyć zwykłą kratkę wentyl. Zalecam wyrzucać -jeśli są - cieńkie siatki nylonowe przy nowych kratkach, bo to nie uchroni nas przed ewen. robactwem, które jak będzie chciało to i tak wejdzie, gdyż jest to świetny łapacz kurzu i po miesiącu czy dwóch wydajność went. spada. Jedyna droga niestety. Cierpią tak wszyscy mieszkańcy blokowisk budowanych dawniej. Pozdrawiam 

Witaj Anuś, jeśli chodzi o pochłaniacz, kupując go miałaś w zestawie oryginalną zaślepkę otworu wylotowego. Należy ją założyć a rurę spiro zdemontować. Jeżeli nie masz zaślepki to należy ją czymś zastąpić- ot jakimś dekielkiem.

Witaj .. :) pochłaniacz mam już kilka lat i cały czas miałam tą zaślepkę, ale kiedyś przy gruntownych porządkach doszłam do wniosku, że skoro nie było to założone to znaczy, ze mi się do niczego nie przyda i ... wyrzuciłam do śmieci :facepalm:

Jeśli chodzi o wc to należy zdemontować wentylatorek, zabezpieczyć przewody i założyć zwykłą kratkę wentyl.

Ale tam jest zwykła kratka :)

Zalecam wyrzucać -jeśli są - cieńkie siatki nylonowe przy nowych kratkach, bo to nie uchroni nas przed ewen. robactwem, które jak będzie chciało to i tak wejdzie, gdyż jest to świetny łapacz kurzu i po miesiącu czy dwóch wydajność went. spada. Jedyna droga niestety. Cierpią tak wszyscy mieszkańcy blokowisk budowanych dawniej.

Są takie siatki nylonowe i usunę je.

Dowiedziałam się dzisiaj że jak utnę tą rurę to w podwieszanym suficie założę jakąś zaślepkę a do pochłaniacza mogę kupić wkład węglowy i będę mogła go ponownie używać. Muszę również odciąć przewód z wentylatora łazienkowego dochodzący do kontaktu, aby się nie uruchamiał przy zapalaniu światła.

Bardzo dziękuję za pomoc i wytłumaczenie mi językiem dla mnie zrozumiałym. Teraz tylko poszukam ochotnika do wykonania tych prac i mam problem z głowy. :) Sama raczej nie będę ucinać tej rury :laugh:

Albo jesteś dobrym fachowcem, albo przyjaźnie nastawionym kominiarzem :laugh:

Pozdrawiam

Edited by Anuś