Jump to content

Karkówka z piekarnika w mojej marynacie


Maxell

Recommended Posts

Karkówka z piekarnika w mojej marynacie

 

Długo eksperymentowałem nad sporządzeniem najodpowiedniejszej marynaty do karkówki pieczonej, aż po wielu próbach uzyskałem zadowalający efekt. Mogę przedstawić Wam zatem przepis na pieczoną karkówkę w mojej marynacie.

 

post-39694-0-99880300-1418505615_thumb.jpg

 

Marynata – składniki (do karkówki o ciężarze ok. 2,5 kg):

 

1. Sól – 5 pełnych łyżeczek (ok. 30 g)

2. Pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka (ok. 6 g)

3. Imbir mielony – ½ łyżeczki (ok. 3 g)

4. Majeranek – 3 duże łyżki (ok. ..... g)

5. Czosnek świeży – 5 lub 6 ząbków (rozgnieciony w prasce)

6. Musztarda „Dijon” – 1 łyżka (ok. 20 g) 

7. Musztarda francuska – 1 łyżka (ok. 20 g)

8. Musztarda sarepska (najlepsza z Kamisa) – 1 łyżka (ok. 20 g)

9. Łyżeczka octu winnego (ok. 3 g)

10. Można dodać łyżeczkę Vegety, jeśli ktoś ją stosuje (ok. 6 g)

11. Olej w takiej ilości, by po dokładnym wymieszaniu marynata uzyskała konsystencję gęstej śmietany

12. Woda (potrzebna podczas pieczenia) – ½ szklanki (ok.120 ml)

13. Masło do pieczenia - 30-40 g 

 

Uwaga:

Mimo tego, iż podałem trzy rodzaje musztard, można z powodzeniem zastosować tylko jedną z nich (w ilości 3 łyżek), jednak smak będzie już nieco inny.

 

Przygotowanie marynaty:

 

W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki i powoli dolewamy oleju, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie mięsa.

 

Mięso:

 

1. Karkówka wieprzowa – ok. 2,5 kg

 

Przygotowanie mięsa:

 

Mięso dokładnie myjemy i po odcieknięciu osuszamy przy pomocy ręczników jednorazowych.

Karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego (w moim przypadku jest to żeliwna gęsiarka) i dokładnie, z każdej strony, smarujemy przygotowaną uprzednio przygotowaną marynatą. Powinniśmy zużyć całą jej ilość.

Mając tak przygotowane mięso, naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do lodówki na około 2 doby.

 

Pieczenie:

 

Naczynie z mięsem, wyjmujemy z lodówki wstawiamy do piekarnika z temperaturą ustawioną na 180-190 st.C. (bez włączonego termo-obiegu). Przed rozpoczęciem pieczenia, do naczynia wlewamy ok. ½ szklanki wody, a na karkówkę kładziemy pokrojone w płatki masło. Piekarnik nie musi być wcześniej rozgrzewany.

Pieczenie, w zamkniętym pokrywą naczyniu, trwa ok. 120 min.

W połowie jego trwania, możemy karkówkę podlać sosem (uwaga na parę podczas otwierania pokrywki!) i ewentualnie obrócić naczynie w piekarniku.

O smaku tak przygotowanej pieczeni musicie przekonać się sami. Jest bardzo smaczna i wyjątkowo krucha o bardzo ciekawym smaku. Od siebie dodam, iż podajemy ją na gorąco do ziemniaków z sałatką lub ogórkiem, ale równie wspaniała jest na zimno do kanapek.

Powstały podczas pieczenia sos wykorzystujemy jako dodatek do zup typu żurek lub zalewajka.

Polecam szczególnie przed świętami i życzę smacznego.

 

Maxell

 

PS.

W związku z tym, iż karkóweczki już niewiele zostało na półmisku, dla zaostrzenia apetytu - goloneczka po bawarsku. ;)

 

post-39694-0-82661500-1418505623_thumb.jpg

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 148
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

 

Jessoo.. Koniec swiata..  Maxell "lyzeczkuje" z przyprawami  i uzywa vegety..  Tylko sie nie obraz.. !      

Podałem w przepisie jako miarkę łyżeczkę, gdyż dokładne odmierzanie przypraw nie jest tutaj takie istotne. Zdarza się, że karkówkę trzeba robić "w terenie" i wtedy takie miarkowanie się sprawdza. Oczywiście można się pobawić kalkulatorkiem i wagą. 

Ralf, specjalnie nie nacinam powierzchni, by gotowy wyrób był bardziej soczysty.

Link to comment
Share on other sites

Tak, właśnie ta. Możesz jednak z powodzeniem dać zamiast niej podwójną dawkę Dijon, gdyż poza różnicą postaci ziaren gorczycy smak jest zupełnie podobny. 

Oczywiście, by uzupełnić całość, nie może zabraknąć sałaty z sosem winegret i półwytrawnego, czerwonego winka. :D

Przepis na sosik zaraz podam.

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...