Maxell Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 (edited) Karkówka z piekarnika w mojej marynacie Długo eksperymentowałem nad sporządzeniem najodpowiedniejszej marynaty do karkówki pieczonej, aż po wielu próbach uzyskałem zadowalający efekt. Mogę przedstawić Wam zatem przepis na pieczoną karkówkę w mojej marynacie. Marynata – składniki (do karkówki o ciężarze ok. 2,5 kg): 1. Sól – 5 pełnych łyżeczek (ok. 30 g)2. Pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka (ok. 6 g)3. Imbir mielony – ½ łyżeczki (ok. 3 g)4. Majeranek – 3 duże łyżki (ok. ..... g)5. Czosnek świeży – 5 lub 6 ząbków (rozgnieciony w prasce)6. Musztarda „Dijon” – 1 łyżka (ok. 20 g) 7. Musztarda francuska – 1 łyżka (ok. 20 g)8. Musztarda sarepska (najlepsza z Kamisa) – 1 łyżka (ok. 20 g)9. Łyżeczka octu winnego (ok. 3 g)10. Można dodać łyżeczkę Vegety, jeśli ktoś ją stosuje (ok. 6 g)11. Olej w takiej ilości, by po dokładnym wymieszaniu marynata uzyskała konsystencję gęstej śmietany 12. Woda (potrzebna podczas pieczenia) – ½ szklanki (ok.120 ml)13. Masło do pieczenia - 30-40 g Uwaga:Mimo tego, iż podałem trzy rodzaje musztard, można z powodzeniem zastosować tylko jedną z nich (w ilości 3 łyżek), jednak smak będzie już nieco inny. Przygotowanie marynaty: W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki i powoli dolewamy oleju, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie mięsa. Mięso: 1. Karkówka wieprzowa – ok. 2,5 kg Przygotowanie mięsa: Mięso dokładnie myjemy i po odcieknięciu osuszamy przy pomocy ręczników jednorazowych.Karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego (w moim przypadku jest to żeliwna gęsiarka) i dokładnie, z każdej strony, smarujemy przygotowaną uprzednio przygotowaną marynatą. Powinniśmy zużyć całą jej ilość.Mając tak przygotowane mięso, naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do lodówki na około 2 doby. Pieczenie: Naczynie z mięsem, wyjmujemy z lodówki wstawiamy do piekarnika z temperaturą ustawioną na 180-190 st.C. (bez włączonego termo-obiegu). Przed rozpoczęciem pieczenia, do naczynia wlewamy ok. ½ szklanki wody, a na karkówkę kładziemy pokrojone w płatki masło. Piekarnik nie musi być wcześniej rozgrzewany.Pieczenie, w zamkniętym pokrywą naczyniu, trwa ok. 120 min.W połowie jego trwania, możemy karkówkę podlać sosem (uwaga na parę podczas otwierania pokrywki!) i ewentualnie obrócić naczynie w piekarniku.O smaku tak przygotowanej pieczeni musicie przekonać się sami. Jest bardzo smaczna i wyjątkowo krucha o bardzo ciekawym smaku. Od siebie dodam, iż podajemy ją na gorąco do ziemniaków z sałatką lub ogórkiem, ale równie wspaniała jest na zimno do kanapek.Powstały podczas pieczenia sos wykorzystujemy jako dodatek do zup typu żurek lub zalewajka.Polecam szczególnie przed świętami i życzę smacznego. Maxell PS.W związku z tym, iż karkóweczki już niewiele zostało na półmisku, dla zaostrzenia apetytu - goloneczka po bawarsku. Edited January 2, 2018 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 Długo eksperymentowałem nad sporządzeniem najodpowiedniejszej marynaty do karkówki pieczonej, aż po wielu próbach uzyskałem zadowalający efekt To można rzec, karkówkożerca Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 13, 2014 Author Report Share Posted December 13, 2014 Można. Najlepsza jest na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 (edited) Jessoo.. Koniec swiata.. Maxell "lyzeczkuje" z przyprawami i uzywa vegety.. Tylko sie nie obraz.. ! Edited December 13, 2014 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Posudziej Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 Przepis na karkówkę bardzo ciekawy, ale ta golonka po bawarsku też niczego sobie.Może jakiś link, jeśli jest na forum. A jak nie, to poproszę o przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 1. Sól – 5 pełnych łyżeczek Ooooo przepisy dla Zosi A na poważnie to wygląda apetycznie. PEESSprawdzałeś swoją pocztę na WP w ostatnim czasie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 (edited) Ja dodatkowo robie wąskim nożem nacięcia w głąb mięsa i wkladam po 0.25 ząbka czosnku. Ale to ja Edited December 14, 2014 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Jessoo.. Koniec swiata.. Maxell "lyzeczkuje" z przyprawami i uzywa vegety.. Tylko sie nie obraz.. ! Podałem w przepisie jako miarkę łyżeczkę, gdyż dokładne odmierzanie przypraw nie jest tutaj takie istotne. Zdarza się, że karkówkę trzeba robić "w terenie" i wtedy takie miarkowanie się sprawdza. Oczywiście można się pobawić kalkulatorkiem i wagą. Ralf, specjalnie nie nacinam powierzchni, by gotowy wyrób był bardziej soczysty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 (edited) Maxell czy ta francuska musztarda to jest taka z cala gorczyca? Edited December 14, 2014 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 (edited) Tak, właśnie ta. Możesz jednak z powodzeniem dać zamiast niej podwójną dawkę Dijon, gdyż poza różnicą postaci ziaren gorczycy smak jest zupełnie podobny. Oczywiście, by uzupełnić całość, nie może zabraknąć sałaty z sosem winegret i półwytrawnego, czerwonego winka. Przepis na sosik zaraz podam. Edited December 14, 2014 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Dam ta z calymi ziarnami .bo mam nawet w domu ,czesto uzywam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 @Maxell,co robiłeś, że karkóweczka jest taka różowa w środku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 EAnno, to efekt ponad dwu dobowej działalności tej marynaty, w której dominują musztardy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 witamKarkóweczka już przygotowana za dwa dni pieczenie,Julcia będzie głównym degustatorem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 (edited) Czy sól według przepisu ma być zwykła, czy jodowana ?? Edited December 18, 2014 by boob96 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2014 Author Report Share Posted December 18, 2014 Lepiej gdyby była zwykła, ale i jodowana przejdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Maxellu, czy robiłeś z tą karkówką jakieś próby pieczenia w niskiej temperaturze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2014 Author Report Share Posted December 18, 2014 Nie. Zawsze piekę ją w przedziale 180-190 st.C. Eksperymentowałem jedynie z marynata, gdyż nie cierpię ziół (majeranek uważąm za przyprawę ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Mój synalek /kucharz/ piecze w temperaturze 175 °C. 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2014 Author Report Share Posted December 18, 2014 Tak by to wychodziło, jako że ja wkładam mięso do zimnego piekarnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 NIe pamiętam czy już wspominałem, że moja teściowa nie wyobraża sobie jakichkolwiek świąt bez takiej karkówki. Ja też ją uwielbiam. Karkówkę oczywiście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Nie. Zawsze piekę ją w przedziale 180-190 st.C szkoda..... ostatnio jestem "fanem" pieczenia w niskich temperaturach (to pokłosie tej strony i forum )...no nic... trzeba będzie być betatesterem ... może w sylwestra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 No to przyznam się i ja że ostatnimi czasy jak mięcho w rękawie to piekarnik nie uświadczy wiecej jak 110st Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 A jak robicie pieczeń w niskich temperaturach to jak długo to trwa? Czy pieczecie na czas czy do jakiejś temperatury wewnątrz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Tak jak zwykle ogólnie rzecz biorac razy 2 Taka karkówka 1, 5-2 kg 2.5-3h. Ja Karolku macam jak durnie by to nie brzmiało i wiem ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.