bivittatus Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Witam, wczoraj chciałem przetestować swoją nową wędzarnię. Co by nie ryzykować od razu drogą wędliną odpaliłem wędzarnię z własnym DG. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9722-projekt-pierwszej-w%C4%99dzarni/page-2 Na testy kupiłem w sklepie kiełbasę białą surową. Powisiała na kiju 1h w temp pokojowej . Następnie było osuszanie w temp. 40-50st przez 50min aż do uzyskania suchej skórki. Puściłem dym i wędziłem jeszcze 2,5h w temperaturze 40-60st. Po wszystkim wyciągnąłem kiełbasę. Okazało się ,że skóra trochę stwardniała ale co najważniejsze nie było w i na kiełbasie w ogóle aromatu dymu To, że koloru nie było to domyślam się jest wynikiem braku peklosoli (biała surowa). Uwędzić się natomiast powinna. A tu nic ani koloru ani aromatu. Po sparzeniu smakowała po prostu jak biała parzona. Gdzie mogłem popełnić błąd? Dodam, że nie umiem określić jeszcze gęstości dymu ale otwierając drzwiczki za każdym razem "płakałem". Poza tym wędzarnia chociaż się nie osmoliła to pachnie aromatem dymu. Kije też.Więc co może być przyczyną. Tutaj po wyjęciu z wędzarni : A tu po parzeniu 25 min w temp. 72-77st. Będę wdzięczny za podpowiedzi bo szynka na wigilie się pekluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 (edited) Moi skromnym zdaniem, mogłeś dłużej wędzić, trzy do czterech godzin do uzyskania koloru. Na pierwszym zdjęciu nie jest tak tragicznie, zabrakło po prostu czasu. Nie martw się, początki są zawsze trudne Edited December 17, 2014 by gontek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bock_1 Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Witam. I moim skromnym zdaniem zrobiłeś to za szybko. Wędziłeś na czuja a nie na oczy. Wędzisz do momentu, kiedy zobaczysz kolor na kiełbasce. Za bardzo się pospieszyłeś Przy szynkach musisz być dużo więcej cierpliwy one potrzebują więcej dymnej ,,czułości" Nie spiesz się a będzie na pewno dobrze Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Witaj 1-do wędzenia wziołeś badziewie więc się nie dziw mam na myśli wygląd z pierwszego zdjęcia2- czas za krótki zdecydowanie3- osuszanie niby czas ok ja jednak krócej bym osuszał, piszesz, że skórka była sucha a tak być nie może musi być lekko wilgotna bo nie bardzo przyjmuje dym Po sparzeniu smakowała po prostu jak biała parzona. a jak miała smakować wszak to biała a raczej jej namiastkaCo Ci mogę doradzić zrób na początek sam kiełbasę doradzam chłopską według Szczepana jak w miarę będziesz trzymał się przepisu to będzie ok i dopiero wtedy będziesz wiedział jak smakuje kiełbasa. I spoko chłopie dasz radę, jak patrzę to widzę, że stąpasz po moich śladach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bivittatus Posted December 17, 2014 Author Report Share Posted December 17, 2014 Dzięki za rady. Na pewno je zastosuję.Kierowałem się na początek po prostu Akademią Dziadka do wyczytałem ,że to podstawa a tam jest wędzenie razem z osuszaniem ok. 3 godziny. http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Dziwię się dlatego ,ze po dwóch i pół godzinie kiełbasa ani trochę nie przeszła dymem. Kolorem się tak nie przejmuję jako, że to biała z zasady. Na weekend spróbuję uwędzić udka z kurczaka. Zobaczymy co wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Dziwię się dlatego ,ze po dwóch i pół godzinie kiełbasa ani trochę nie przeszła dymem. Skoro kupiłeś w sklepie, to jest tak "zakonserwowana", że dym nie miał prawa się przedrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 (edited) Kierowałem się na początek po prostu Akademią Dziadka do wyczytałem ,że to podstawa a tam jest wędzenie razem z osuszaniem ok. 3 godziny.ZAPAMIĘTAJ nie patrzysz na czas a na kolor raz starczy 3 godziny a drugim razem i 4 mało Edited December 17, 2014 by Baca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bivittatus Posted December 17, 2014 Author Report Share Posted December 17, 2014 Ok. Jeszcze raz dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts