Lumek Imperator Posted December 19, 2014 Report Share Posted December 19, 2014 W końcu się zabrałem za zrobienie kilku zdjęć przedstawiających moje wyroby.Udało mi się zakupić trochę dziczyzny od znajomego. Zrobiłem z niej kiełbasę wg. udoskonalonego przeze mnie przepisu mojego ojca.Jest to kiełbasa dość chuda, bo nie lubię tłustych.Poniżej podaję przepis:2 kg sarniny1 kg łopatki wieprzowej0,75 kg szynki wieprzowej0,2 kg słoniny Mięsa i słoninę kroję na nieduże kawałki i pekluję dni. Używam 16 g peklosoli na kg mięsa. Po peklowaniu sarninę kroję na kawałki wielkości około 1x1 cm, łopatkę i słoninę mielę na oczkach 6 mm, a szynkę mielę na oczkach 3mm.Lubię kiełbasy dość aromatyczne więc i przypraw jest sporo.pieprz czarny 4g/kg farszumajeranek 5g/kg farszurozmaryn 1,5g/kg farszucząber 1,5g/kg farszujałowiec 2g/kg farszu (jałowiec ucieram w moździerzu, bo ma twarde pestki. Utarty jałowiec zalewam 0.3 l wrzątku, robi się taki brązowy wywar. Schłodzony wywar dolewam do farszu podczas wyrabiania).czosnek wedle uznania, kilka dużych ząbków Wędzę drewnem z drzew owocowych około 3.5 do 4 godzin. Parzenie kiełbas 25 minut w wodzie około 75 stopni C.Wędziłem również karkówkę ( peklowana na mokro 7 dni ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted December 19, 2014 Report Share Posted December 19, 2014 Całkiem fajna ta kiełbasa. Zdradź mi tylko dlaczego takie dobre mięso jak szynkę mielisz na 3 mm.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lumek Imperator Posted December 20, 2014 Author Report Share Posted December 20, 2014 Szynkę używam na klej. Muszę robić chude wyroby , bo mi w domu nie chcą jeść jak tłuste gdzies zobaczą.Mięso sie trzy dni pekluje, bo to jakoś opuściłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 No to wydaje mi się,że lepiej z łopatki i szynki wykrioć trzecia kasę i ja dać na klej. Ładne kawałki( pierwsza klasa) zmielić na 8-10 mm i będzie dobrze. A kiełbasa nie będzie miała widocznego tłuszczu skoro rodzina tego nie toleruje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Muszę robić chude wyroby , bo mi w domu nie chcą jeść jak tłuste gdzies zobaczą. W kiełbasie można umiejętnie schować nawet spore ilości tłuszczu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Tak jak pisała EAnna w kielbasie tłuszcz ukrywasz bez pudła nawet 40% Co do kleju to następnym razem zamiast szynki weź część sarniny będzie zdecydowanie lepiej ... wybieraj mięśnie najmocniej pracujące "wybiegane" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian Ciunel Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Na klej najlepsza golonka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts