Jump to content

Moje wyroby


Lumek Imperator

Recommended Posts

W końcu się zabrałem za zrobienie kilku zdjęć przedstawiających moje wyroby.

Udało mi się zakupić trochę dziczyzny od znajomego. Zrobiłem z niej  kiełbasę wg. udoskonalonego przeze mnie przepisu mojego ojca.

Jest to kiełbasa dość chuda, bo nie lubię tłustych.

Poniżej podaję przepis:

2 kg sarniny

1 kg łopatki wieprzowej

0,75 kg szynki wieprzowej

0,2 kg słoniny

 

Mięsa i słoninę kroję na nieduże kawałki i pekluję dni. Używam 16 g peklosoli na kg mięsa. Po peklowaniu sarninę kroję na kawałki wielkości około 1x1 cm, łopatkę i słoninę mielę na oczkach 6 mm, a szynkę mielę na oczkach 3mm.

Lubię kiełbasy dość aromatyczne więc i przypraw jest sporo.

pieprz czarny 4g/kg farszu

majeranek 5g/kg farszu

rozmaryn 1,5g/kg farszu

cząber 1,5g/kg farszu

jałowiec 2g/kg farszu (jałowiec ucieram w moździerzu, bo ma twarde pestki. Utarty jałowiec zalewam 0.3 l wrzątku, robi się taki brązowy wywar. Schłodzony wywar dolewam do farszu podczas wyrabiania).

czosnek wedle uznania, kilka dużych ząbków

 

 

Wędzę drewnem z drzew owocowych około 3.5 do 4 godzin. Parzenie kiełbas  25 minut w wodzie około 75 stopni C.

Wędziłem również karkówkę ( peklowana na mokro 7 dni ).

 

post-60949-0-69661500-1419032146_thumb.jpg

post-60949-0-84129000-1419032197_thumb.jpg

post-60949-0-86263800-1419032271_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

No to wydaje mi się,że lepiej z łopatki i szynki wykrioć trzecia kasę i ja dać na klej. Ładne kawałki( pierwsza klasa) zmielić na 8-10 mm i będzie dobrze. A kiełbasa nie będzie miała widocznego tłuszczu skoro rodzina tego nie toleruje.
Link to comment
Share on other sites

Tak jak pisała EAnna w kielbasie tłuszcz ukrywasz bez pudła nawet 40% ;)

Co do kleju to następnym razem zamiast szynki weź część sarniny będzie zdecydowanie lepiej ... wybieraj mięśnie najmocniej pracujące "wybiegane" ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...