Jump to content

Wędzonki Leszka


Guest Leosta

Recommended Posts

Witam.

 

Oto moje pierwsze ćwiczebne wędzenie.

http://i58.tinypic.com/qs8utz.jpg

 

http://i62.tinypic.com/2mr6yvp.jpg

 

http://i62.tinypic.com/w8l4ko.jpg

 

http://i61.tinypic.com/f0w2zq.jpg

 

http://i59.tinypic.com/v7ft6e.jpg

 

http://i59.tinypic.com/2ewmyy8.jpg

 

http://i58.tinypic.com/2iuoqz5.jpg

 

Wczoraj było drugie wędzenie. Relacja nastąpi.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam. Pierwsze wędzenie było na początku listopada.

 

Drugie wędzenie było 19 grudnia. A 22 grudnia wędziłem dodatkowo samą kiełbasę.

 

http://i61.tinypic.com/4utmhu.jpg

 

W środku schab nie parzony, pozostałe wyroby parzone.

 

http://i59.tinypic.com/bg8h3a.jpg

 

http://i61.tinypic.com/6ht1y0.jpg

 

http://i61.tinypic.com/28rir5x.jpg

 

http://i60.tinypic.com/33ur0jm.jpg

 

http://i60.tinypic.com/20j3i1d.jpg

 

http://i62.tinypic.com/wjj4w0.jpg

 

http://i58.tinypic.com/352lklj.jpg

 

http://i61.tinypic.com/x44pbr.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest Leosta

Moje wczorajsze wędzonki

 

http://i58.tinypic.com/2poqjpl.jpg

 

http://i57.tinypic.com/2qkl0yh.jpg

 

http://i62.tinypic.com/2lzuq0.jpg

 

http://i61.tinypic.com/2zzsq6t.jpg

kiełbasa parzona

 

http://i61.tinypic.com/2mi4znm.jpg

 

http://i60.tinypic.com/2z3q49l.jpg

 

http://i59.tinypic.com/2hdnqqs.jpg

szynka parzona

 

http://i61.tinypic.com/k48ph.jpg

 

http://i60.tinypic.com/sl5m2r.jpg

 

http://i57.tinypic.com/25r33ok.jpg

polędwica wędzona surowa

 

http://i61.tinypic.com/11azxxk.jpg

 

http://i57.tinypic.com/20aqadx.jpg

kiełbasa podpiekana

Link to comment
Share on other sites

Guest Leosta

Już odpowiadam. Wyroby te były specjalnie przygotowane na sobotnią balangę aby uczcić dzień kobiet. Zanim się wyrobiłem był już wieczór.  Goście zażyczyli sobie ażeby pokroić właśnie w taką podłużną kostkę. Faktycznie, jakbym pokroił w cienkie plasterki może by trochę zostało.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest Leosta

Witam. Właśnie poczyniłem coś na wzór  "Sała". Jeszcze ciepłe. pychota, rozpływa się w ustach.

http://i61.tinypic.com/x6gbr5.jpg

 

http://i59.tinypic.com/2rxefjl.jpg

 

http://i61.tinypic.com/24y5yjn.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

http://i59.tinypic.com/2ewmyy8.jpg

 

 

 

 

 

Leosta - mów mi proszę szybciutko :) jak uzyskać taką kiełbaskę. Niestety mi się kiełbaska w ogóle nie udaje. Z jakiegoś konkretnego przepisu korzystasz czy masz swój. Właśnie taką kiełbaskę chcę uzyskać ale nie jest mi to dane :)

Mi wychodzi taka:

post-74334-0-18191200-1446459275_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

1) pakowanie w jelito

2) wisi całą noc w lodówce na kijku

3) rano osuszenie max do 30 min ciepłem z żaru - bez dymu. Przynajmniej się staram bez dymu ale różnie to wychodzi. 

 

Nie wiem czy to ma znaczenie o czym mówimy, ale może ma - bo mi się wydaje że to składniki mojej kiełby są inne niż Leosta. Ale może się mylę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...