Jump to content

Choinka - jak osadzić w stojaku?

mikami

Recommended Posts

Wyspawałem sobie solidny stojak po tym jsk szlak trafił niby solidny plastikowy ;)

Standard gruba rura w którą wchodzi solidny pieniek (choinka ma zawsze 2, 5m) wspawane 3 nakrętki M12 do śrub motylkowych i do tego 3 nogi promień dolny to jakieś 50-55cm.

Zrobiłem bo szlak mnie co roku trafiał jak ustawiałem w kupnym badziewiu i zawsze był krzywy konik na biegunach ... ten zostanie dla dzieci ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Choinkę (dużą, 3-mertową) stawiałam zawsze w wiadrze z mokrym piaskiem.

Przy dnie oraz górnym obrzeżu wiadra wstawiałam promieniście po 4 dopasowane kołki dystansowe.

Wilgotny piasek (na dnie woda) sprzyja trwałości drzewka. Na dno można również wstawić kamienie.

Wiadro maskowane było ozdobną, grubą tkaniną (wełniany bieżnik), która komponowała się z drzewkiem.

W tym roku choinki nie mamy bo zostaliśmy sami :(

Ostatnio znalazłam w piwnicznym lamusie trzy różne stojaki, o których dawno zapomniałam. 

Żaden się nie sprawdził.

W tym roku mam żywą choinkę i kupiłem w Tesco fajny stojaczek (ok. 60zł). Mocowanie drzewka jest solidne, w samym stojaku mieści się kilka litrów wody, jest nawet indykator który pokazuje jej stan. Choinka na fotce ma 2,5m, myślałem że będę musiał nieco przyciosać pniaczek, ale wszedł bez problemu.

post-41749-0-12259300-1419444831_thumb.jpgpost-41749-0-71914700-1419444197_thumb.jpg

post-41749-0-55986400-1419444122_thumb.jpg

Edited by ZLeP

Miro takie ruchy są możliwe jak drzewko jest małe do metra maks i to dobrze okopane lub rosnące w doniczce inaczej kaplica ... przerabialem ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edited by roger