Jump to content

Budowa wędzarni. Wędzarnia Adriana


Recommended Posts

Witam,

 

Latem planuję zbudować wędzarnię. Trochę poczytałem na forum i przygotowałem projekt. Nie chcę robić nic  na szybko więc proszę o ocenę i wytknięcie błędów. W załącznikach zdjęcie a tutaj projekt w SketchUp: https://drive.google.com/file/d/0B8vH7z1UG4RtZVR6MG51V3FZU1U/view?usp=sharing.

 

Zastanawiam się jak mocny musi być fundament na taką konstrukcję i czy w ogóle musi być? 

Jakie drewno zastosować(liściaste czy iglaste)? Brzoza? Wiem że nie może być lakierowane.

Blacha nierdzewna się nada? Jakiej powinna być grubości na ścianki?

 

Wymyśliłem że skoro komora wędzarnicza musi się nagrzać a jednocześnie temperatura spalania powinna być niska, to zamiast stropu murowanego można zastosować blachę. Co o tym myślicie? Wydaje mi się że blacha lepiej odda ciepło i dzięki temu będzie można spalać drzewo z mniejszą temperaturą.

 

Czy na ściany pomiędzy blachę a deski trzeba dać jakiś izolator(np. wełnę skalną)?

post-60060-0-30240100-1419870101_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Witaj

Projekt podobny do tego http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota

Poczytaj całość w tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9129-nowa-w%C4%99dzarnia/ - ciekawa lektura i chyba większość Twoich zapytań tam jest poruszona

Do wiosny daleko więc dobrze by było zapoznać się z poradnikiem AndyAndy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ --- właściwie od tego należało by zacząć

Po przeczytaniu powrócimy do rozmowy ;) - albo i nie bo będzie wszystko wyjaśnione.

 

Edited by Artur Dor
Link to comment
Share on other sites

blacha może i dobrze ale nawet z chudego mięsa zawsze coś kapnie i zacznie skwierczeć co zatem idzie śmierdzące opary tłuszczu będziesz miał w komorze. Lepiej już nic nie dawać bez stropu i bez blachy

Masz rację nie pomyślałem o tym. Ale czy nie tak samo będzie na tej blasze która rozprasza dym?

Już było to poruszane na forum i piasek daje radę.

A jak tłuszcz spadnie na ogień to ?? - płomień itp i itd - w ten sposób można rozpocząć małą batalię ale po co ??

A czy blacha rozpraszająca dym nie zapobiega tez kapaniu tłuszczu bezpośrednio na ogień?

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli zastosujesz deflektor jak przedstawił graficznie kolega Andyandy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/  to tam są 2 blachy: 1-a przyjmuje temp. na klatę a 2-a przyjmuje na klatę ew. tłuszczyk. Można na tą górną nasypać trochę piasku, będzie łatwiej wyczyścić.

Link to comment
Share on other sites

Widzę w wątku AndyAndiego prawie identyczny projekt. Jednak on jest na 80kg wyrobów(https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/?do=findComment&comment=305378). Jakie wymiary można zmodyfikować dla mniejszych zapotrzebowań? Wydaje mi się że 40kg będzie wystarczające dla mnie. Nie chcę stawiać czegoś na wyrost.  Zmniejsza się tylko wielkość komory czy wielkość paleniska też?

Link to comment
Share on other sites

Witaj;) jak będziesz miał czas to lukni w tym temacie są podane wszystkie wymiary skrócisz wszystkie wymiary jak ci pasuje;)ale szczerze dla mnie jest już mała,paru znajomych rodzinak i okazuje się że za mała;)ale i tak zrobisz jak tobie pasi!!pozdrawiam;) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/
Link to comment
Share on other sites

na projekcie który Ty zrobiłeś nie wszystko można wyliczyć dobrym odnośnikiem wymiarów jest cegła i tego sie trzymaj. cegła ma wymiar 25cm a grubości chyba 7cm,na filmie szerokość paleniska to 3,5 cegły i proponuje takie wymiary bo łatwo sie muruje jak niema nic do cięcia

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

A jak wygląda kwestia prawa budowlanego? Jest to jednak konstrukcja na trwałe związana z gruntem.

 

Wędzarnie, grille i tym podobne przybytki traktowane są jako - mała architektura!

Więc o prawo budowlane się nie bój.... chyba że chcesz wybudować piec hutniczy z 20 metrowym kominem ;)  

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...