skoczo Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Witam, Latem planuję zbudować wędzarnię. Trochę poczytałem na forum i przygotowałem projekt. Nie chcę robić nic na szybko więc proszę o ocenę i wytknięcie błędów. W załącznikach zdjęcie a tutaj projekt w SketchUp: https://drive.google.com/file/d/0B8vH7z1UG4RtZVR6MG51V3FZU1U/view?usp=sharing. Zastanawiam się jak mocny musi być fundament na taką konstrukcję i czy w ogóle musi być? Jakie drewno zastosować(liściaste czy iglaste)? Brzoza? Wiem że nie może być lakierowane.Blacha nierdzewna się nada? Jakiej powinna być grubości na ścianki? Wymyśliłem że skoro komora wędzarnicza musi się nagrzać a jednocześnie temperatura spalania powinna być niska, to zamiast stropu murowanego można zastosować blachę. Co o tym myślicie? Wydaje mi się że blacha lepiej odda ciepło i dzięki temu będzie można spalać drzewo z mniejszą temperaturą. Czy na ściany pomiędzy blachę a deski trzeba dać jakiś izolator(np. wełnę skalną)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 (edited) WitajProjekt podobny do tego http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiotaPoczytaj całość w tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9129-nowa-w%C4%99dzarnia/ - ciekawa lektura i chyba większość Twoich zapytań tam jest poruszonaDo wiosny daleko więc dobrze by było zapoznać się z poradnikiem AndyAndy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ --- właściwie od tego należało by zacząćPo przeczytaniu powrócimy do rozmowy - albo i nie bo będzie wszystko wyjaśnione. Edited December 29, 2014 by Artur Dor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxtorg Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 witam własnię się zarejestrowałem i trafiłem na temat akurat dla mnie , Mam w planie na wiosnę zbudować wędzarnię połączoną z grilem oraz piecem chlebowym , wszystko połączone , przykrytę dużą altaną , Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 skoczo tutaj masz wędzarnie beiota na żywo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 blacha może i dobrze ale nawet z chudego mięsa zawsze coś kapnie i zacznie skwierczeć co zatem idzie śmierdzące opary tłuszczu będziesz miał w komorze. Lepiej już nic nie dawać bez stropu i bez blachy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Już było to poruszane na forum i piasek daje radę.A jak tłuszcz spadnie na ogień to ?? - płomień itp i itd - w ten sposób można rozpocząć małą batalię ale po co ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skoczo Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 blacha może i dobrze ale nawet z chudego mięsa zawsze coś kapnie i zacznie skwierczeć co zatem idzie śmierdzące opary tłuszczu będziesz miał w komorze. Lepiej już nic nie dawać bez stropu i bez blachyMasz rację nie pomyślałem o tym. Ale czy nie tak samo będzie na tej blasze która rozprasza dym?Już było to poruszane na forum i piasek daje radę.A jak tłuszcz spadnie na ogień to ?? - płomień itp i itd - w ten sposób można rozpocząć małą batalię ale po co ??A czy blacha rozpraszająca dym nie zapobiega tez kapaniu tłuszczu bezpośrednio na ogień? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Jeżeli zastosujesz deflektor jak przedstawił graficznie kolega Andyandy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/ to tam są 2 blachy: 1-a przyjmuje temp. na klatę a 2-a przyjmuje na klatę ew. tłuszczyk. Można na tą górną nasypać trochę piasku, będzie łatwiej wyczyścić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skoczo Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Widzę w wątku AndyAndiego prawie identyczny projekt. Jednak on jest na 80kg wyrobów(https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/?do=findComment&comment=305378). Jakie wymiary można zmodyfikować dla mniejszych zapotrzebowań? Wydaje mi się że 40kg będzie wystarczające dla mnie. Nie chcę stawiać czegoś na wyrost. Zmniejsza się tylko wielkość komory czy wielkość paleniska też? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Witaj;) jak będziesz miał czas to lukni w tym temacie są podane wszystkie wymiary skrócisz wszystkie wymiary jak ci pasuje;)ale szczerze dla mnie jest już mała,paru znajomych rodzinak i okazuje się że za mała;)ale i tak zrobisz jak tobie pasi!!pozdrawiam;) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 na projekcie który Ty zrobiłeś nie wszystko można wyliczyć dobrym odnośnikiem wymiarów jest cegła i tego sie trzymaj. cegła ma wymiar 25cm a grubości chyba 7cm,na filmie szerokość paleniska to 3,5 cegły i proponuje takie wymiary bo łatwo sie muruje jak niema nic do cięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skoczo Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 A jak wygląda kwestia prawa budowlanego? Jest to jednak konstrukcja na trwałe związana z gruntem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 wyluzuj to nie dom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted January 7, 2015 Report Share Posted January 7, 2015 A jak wygląda kwestia prawa budowlanego? Jest to jednak konstrukcja na trwałe związana z gruntem. Wędzarnie, grille i tym podobne przybytki traktowane są jako - mała architektura!Więc o prawo budowlane się nie bój.... chyba że chcesz wybudować piec hutniczy z 20 metrowym kominem Z Dymnym pozdrowieniem..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.