karolszymczak Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) Mam pytanie i prośbę o porade pracuje 24 lata w pewnej instytucji i 22 Grudnia dostalem wypowiedzenie z pracy na pysk bez żadnego pisma i pytam czy mi się należy trzy miesięczne wypowiedzenie z pracy czy jak mój pracodawca powiedział że miesieczne?Dodam że mój zakład pracy zatrudnia tylko jednego pracownika to znacy mnie Edited December 30, 2014 by karolszymczak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) A miałeś umowę o pracę na czas nieokreślony? Od kiedy? Edited December 30, 2014 by withereggie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 dostalem wypowiedzenie z pracy na pysk bez żadnego pisma i Karol .. ale czy Ty miałeś umowę o pracę na piśmie ? i w takiej umowie są zawarte punkty o wypowiedzeniu z pracy i odprawie. Jest jeszcze jedno .. wypowiedzenie z winy pracodawcy czy pracownika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Nie mialem żadnej umowy pracuję tam 24 lata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 To lipa. ciesz się że dał ci okres wypowiedzenia. Przykre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Nie mialem żadnej umowy pracuję tam 24 lataRozumiem ... nawet wiem co to za instytucja trudno będzie to ''ugryźć'' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Anuś tu niestety nie ma co gryźć, brak umowy o pracę powoduje zanik zobowiązań w stosunku do Kodeksu Pracy. Kodeks cywilny natomiast tyczy się umów zleceń, o dzieło itp. te natomiast jeśli nie określono inaczej- nie dają przywilejów o których mowa. Taka kuźwa Polska Nasza... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 To lipa. ciesz się że dał ci okres wypowiedzenia. Przykre Niezupełnie tak jest jak piszesz.Obowiązkiem pracodawcy jest przygotować umowę i jeśli tego obowiązku nie wykonał to nie może cierpieć pracownik. Tak samo nawet jeśli by wyjściowo miałaby to być umowa zlecenie to obowiązkiem pracodawcy było jej zmienienie na umowę o pracę. itdDecydujący jest fakt dopuszczenia do pracy.Najlepiej przejdź się do Państwowej Inspekcji Pracy po poradę, lub złóż skargę do sądu pracy - to nic nie kosztuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Dziękuję wszystkim za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Najlepiej przejdź się do Państwowej Inspekcji Pracy po poradę, lub złóż skargę do sądu pracy - to nic nie kosztuje. Pewnie to jest teraz najrozsądniejsze, wizyta w PIP . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Najlepiej przejdź się do Państwowej Inspekcji Pracy po poradę, lub złóż skargę do sądu pracy - to nic nie kosztuje. Nic nie kosztuje, ale w staraniu o następną pracę przeszkadza, oj bardzo przeszkadza. Nie ma umowy, nie ma okresu wypowiedzenia, jest problem dla pracownika. Idziesz do sądu pracy = strzał w stopę- oj długo się goi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Karolu obowiązkiem pracodawcy jest sporządzenie umowy o pracę jeśli go nie dopelnił to potwierdzeniem stosunku pracy będą ptzelewy wynagrodzenia i składek ZUS ... tak czy inaczej czeka Cię wizyta w PIP i Sąd Pracy ..Nie stresuj się to tylko tak strasznie brzmi Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Pióro w teorii jak najbardziej się z Tobą zgadzam, jednak to wojna na dobre papugi i niejednokrotnie dla idei. Może .... kurde Pis67 mnie wyprzedził...Może od początku bo wiemy, że: Karol pracował 24lata i nie miał umowy.Skąd wiemy Roger o przelewach, składkach, za chwilę o PIT-11 itd. Jeżeli naprawdę ktoś ma wiedzę to albo Karol wyłoży wszystko albo PW jeśli sprawy są tajne/przez/poufne. Na pewno w Naszym gronie jest ktoś biegły w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlodi Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Podejrzewam, że jak nie było umowy to nie było ZUS. Jak wygąda w tym układzie rozliczenie pracodawcy Karola z US? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Czy ta praca byla na pelny etat czy dorywcza..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Sprawa jest prosta do wygrania w każdym sądzie pracy. Skoro ktoś pracował tam X czasu na umowę zleceni/o dzieło to są dowody że to była jednak umowa o pracę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Sprawa jest prosta do wygrania w każdym sądzie pracy. Skoro ktoś pracował tam X czasu na umowę zleceni/o dzieło to są dowody że to była jednak umowa o pracę. Pytanie - co wygra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Pracując na takich warunkach , powinnieś wiedzieieć ile sobie mozesz pozwolić . Podejrzewam że gdybyś był właścicielem to byś zrobil tak samo albo jeszcze gorzej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Po pierwsze nie będzie mógł żadnego posta na jakimkolwiek forum oznaczać emotą Po drugie jeśli udowodni że ta umowa śmieciowa miała jednak charakter umowy o pracę to będzie miał prawo np. do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop plus inne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Po pierwsze nie będzie mógł żadnego posta na jakimkolwiek forum oznaczać emotą Po drugie jeśli udowodni że ta umowa śmieciowa miała jednak charakter umowy o pracę to będzie miał prawo np. do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop plus inne. Mój kolega "wygrał", otrzymał , teraz już ponad półtora roku pracy szuka, co się gdzieś zatrudni, szybko nagle go zwalniają, dowiedział się dlaczego. Mówi, że sąd to był błąd. Nie pytaj dlaczego .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Pełny etat a nawet dwa! Mój pracodawca już 40 lat mnie gnębi, i ani myśli o wypowiedzeniu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) Wniosek taki . Pracodawcę trzeba szanować a o swoje prawa ,wynagrodzenia walczyć z rozumem .Dzisaiejsze czasy to nie PRL . Pracownik dzisiaj to sila najemcza, do roboty ,nawet nie ma się gdzie poskarżyć, bo nie ma sekretarza wiadomo jakiego . Edited December 30, 2014 by DZIADEK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 nawet nie ma się gdzie poskarżyć, bo nie ma sekretarza wiadomo jakiego .No tak. By był, to by się poskarżył. Na marginesie:Pytanie - czym się różni demokracja od socjalizmu?Odpowiedź - praktycznie niczym, ale za socjalizmu trudniej było umrzeć z głodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 pracuje 24 lata w pewnej instytucji i 22 Grudnia dostalem wypowiedzenie Co to za instytucja..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) I w tym cię popieram ale za socjalizmu trudniej było umrzeć z głodu..Zachłyneliśmy się wolnością która dała nam radość wyjechania za granicę i tam być na posługi .W kraju dziki kapitalizm gorzej jak za czasów niewolnictwa . spoleczęństwo cieszy sie że wynagrodzenie średnie wzrasta. Nie rozumieją na czym to polega . Mój kolrega zarabia 4000 zl moja żona 1500zl średnia 2,750 zł kto jej dołoży do tej średniej . Najgorsze jest to że do emyreytury bedzie miała w zarobkach minus do tej średniej i o tyle niższą emeryuturę Edited December 30, 2014 by DZIADEK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts