Gregtom Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Od znajomych dostalem taka "torpede".. (ca. 40-50 cm.)Jak to zagospodarowac..?Cos takiego: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 To jest biała rzodkiew, można jeść bez niczego, na kanapkach , w sałątkach...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Ta rzodkiew szukaj na necie podnazwa Daikon, bardzo dobra na surowo, jednak po starciu na tarce puszcza duzo soku, w smaku skrzyzowanie rzodkiewki z rzepa. Smaczna i duzo polecana w kuchni koreanskiej, lekko sfermentowana robiona jest jako pikle. Czasami kiedy robie mieszane salatki w zaprawie octowej dodaje ja strata na tarce lub pokrojona w plasterki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Starkować + szczypiorek + śmietana + przyprawy = elegancka do ziemniaków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Osobiście przyrządzam z niej pyszną surówkę, tak jak pisze Abratek. Zajadam ją zarówno jako dodatek do dań, jak też jako samoistną suróweczkę dla zdrowia.Przygotowuję ją następująco. 1 biała rzodkiew1 kalarepa1 marchewka1 jabłko Ucieram to wszystko na tarce jarzynowej, mieszam razem i kropię nieco oliwą lub olejem rzepakowym. Do smaku doprawiam lekko solą i cukrem, można pokropić sokiem z cytryny, to już kwestia gustu i smaku. Przekładamy do pojemniczka, i jeżeli jest jej sporo, to można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. wyjmuję kiedy mam chęć i po prostu podjadam . To naprawdę pychotka i absolutnie fantastyczna surówka, którą nawet dziś do śniadania jadłem. Oto skromne "resztki" owej konsumowanej dzisiaj przepysznej i zdrowej suróweczki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Nadaje sie znakomicie jako zamiennik do zapiekanki ziemniaczanej ,pokroic w plasterki zamiast ziemniakow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Gregtom idź po wiecj bo z jedną to będziesz miał problem co wybrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted January 6, 2015 Author Report Share Posted January 6, 2015 O kurcze.. Ja "tego warzywa" omijalem w sklepie szerokim lukiem.Wszystko Kochani co napisaliscie brzmi przesmacznie.Jesli macie jeszcze jakies sprawdzone przepisy na to warzywko, bedzie milo widziane.iSliczne dzieki.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Rzepe (ca 750dag) obrac pokroic w cienkie plasterki, tak samo duza cebule,przelozyc do garnka wycisnac przez praske 2 zabki czosnku zalac slodka sietana 36-40% ok 400ml, posolic popieprzyc ( bialy pieprz) ,dusic ok 15 min pod przykryciem,wszystko przelac do formy do zapiekania,posypac startym serem 4 dlforma musi byc troche wieksza bo potrafi wykipiec Zapiekac 225st ok 20 min pasuje do grilowanego lub smazonego miesa,polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 No ciekawy przepisik Electro, nie mniej ja wykonam sobie próbę również ze śmietaną kwaśną, aby mieć porównanie, ale zapiekanka . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Sverige ja robie z vispgrädde ,daj znac jak smakuje z kwasna bo nie robilam , identycznie robie potatisgratäng. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 W myśl przysłowia, każdy sobie rzepkę skrobie, to ja ją trę na tarce, sera też trochu. Parę łyżek majoneza WINI..RY, sól, pieprz i gotowe. Elektra, Twój sposób również wyprobuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 (edited) No właśnie Electro ja również dosyć często robię "potatisgratäng" czyli zapiekankę ziemniaczaną, aby koleżeństwo wiedziało o czym piszemy, i zawsze do wszelkich zapiekanek używam tylko kwaśnej 18% śmietany, i smakują super, ale dzięki Tobie spróbuję również ze słodką i porównam . Edited January 6, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 moim zdaniem najlepsza jest pokrojona w plasterki i na chlebek posypana czym kto lubi - nie wspominam o tzw. walorach zdrowotnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts