Jump to content

Warzywa i owoce..


Gregtom

Recommended Posts

Ta rzodkiew szukaj na necie podnazwa Daikon, bardzo dobra na surowo, jednak po starciu na tarce puszcza duzo soku, w smaku skrzyzowanie rzodkiewki z rzepa. Smaczna  i duzo polecana w kuchni koreanskiej, lekko sfermentowana robiona jest jako pikle.

 Czasami kiedy robie mieszane salatki w zaprawie octowej dodaje ja strata na tarce lub pokrojona w plasterki.

Link to comment
Share on other sites

Osobiście przyrządzam z niej pyszną surówkę, tak jak pisze Abratek. Zajadam ją zarówno jako dodatek do dań, jak też jako samoistną suróweczkę dla zdrowia.Przygotowuję ją następująco.

 

1 biała rzodkiew

1 kalarepa

1 marchewka

1 jabłko

 

Ucieram to wszystko na tarce jarzynowej, mieszam razem i kropię nieco oliwą lub olejem rzepakowym. Do smaku doprawiam lekko solą i cukrem, można pokropić sokiem z cytryny, to już kwestia gustu i smaku. Przekładamy do pojemniczka, i jeżeli jest jej sporo, to można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. wyjmuję kiedy mam chęć i po prostu podjadam :D. To naprawdę pychotka i absolutnie fantastyczna surówka, którą nawet dziś do śniadania jadłem. Oto skromne "resztki" owej konsumowanej dzisiaj przepysznej i zdrowej suróweczki :D.

post-49725-0-65086600-1420531711_thumb.jpg

post-49725-0-25624400-1420531728_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Rzepe (ca 750dag) obrac pokroic w cienkie plasterki, tak samo  duza cebule,przelozyc do garnka wycisnac przez praske 2 zabki czosnku zalac slodka sietana 36-40% ok 400ml, posolic popieprzyc ( bialy pieprz) ,dusic ok 15 min pod przykryciem,

wszystko przelac do formy do zapiekania,posypac startym serem 4 dl

forma musi byc troche wieksza bo potrafi wykipiec 

Zapiekac 225st ok 20 min 

pasuje do grilowanego lub smazonego miesa,polecam  :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

No właśnie Electro ja również dosyć często robię "potatisgratäng" czyli zapiekankę ziemniaczaną, aby koleżeństwo wiedziało o czym piszemy, i zawsze do wszelkich zapiekanek używam tylko kwaśnej 18% śmietany, i smakują super, ale dzięki Tobie spróbuję również ze słodką i porównam :D.

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...