krzysiek-krze Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Kiełbasy i wędzonki robię dość dobre. Można powiedzieć że opanowałem temat.Czas więc przejść na kolejny level Padło na serowarstwo. Jako iż zanim zacznę coś robić muszę założyć masę tematów i zadać setki pytań proszę o nie linczowanie mnie aż tak mocno. Uwielbiam sery, głównie sery żółte. Nie odróżniam zbytnio smaków. Czy to gouda czy morski lubię każdy. Mam dostęp do mleka prosto od krowy. W każdą niedzielę i czwartek mam 2 l świeżego mleka ( 1,6 zł/l ). Nie raz nie udaje nam się wykorzystać całego mleka więc zostawiamy by się zsiadło. Myślę że serki przyjęły by się w moim domu. Do rzeczy : 1. Czy ser żółty to tzw ser miękki ? A typu Parmezan twardy?2. Podpuszczka lepsza płynna czy w granulacie? 3. Po co jest chlorek wapnia ?4. Co to jest klinek serowarski ?5. Jakie mleko najlepsze ? Świeże można zmieszać z takim które 2 dni było w lodówce ? Ze śmietaną czy bez?6. Czy niezbędne są jakieś praski ? Czy można jakoś domowym sposobem coś zrobić? Proszę o bardzo prosty przepis na pierwszy ser. Jak się powiedzie to zacznę zgłębiać temat. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Jakie mleko najlepsze ? Wiem, wiem - od krowy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 (edited) Proponuję na początek ser a la koryciński np z tego przepisu http://www.olgasmile.com/moj-domowy-ser-korycinski-jak-zrobic.html Ja robię zazwyczaj z 5 litrów.Z pozostałej serwatki dodając 1l mleka i trochę kwasku cytrynowego [ok 2-3g] robię riccottę.Korzystam z podpuszczki naturalnej ,zwierzęcej dając 2-3 krople na 1l mleka.Na tym forum jest sporo tematów z kategorii sery. Wejdź tu http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-korycinski/?hl=koryci%C5%84ski Edited January 6, 2015 by beatag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 7, 2015 Report Share Posted January 7, 2015 Podpuszczka najlepsza jest płynna z agrovisu. Ser żółty nie jest serem miękkim. Klinek z tego co pamiętam, to chusta do odciskania. Najlepsze jest mleko prosto od krowy, pod warunkiem, że czyste bakteriologicznie. Jeśli nie od krowy, to pasteryzowane nisko ze sklepu też się nada, ja zawsze z tego robię i wychodzą na prawdę smaczne. Warto, abyś poczytał sobie różne wątki serowarskie np. mój, Eanny, czy Biotita. Jest tam dużo cennych informacji o produkcji serów. Co do prasy serowarskiej, możesz ją kupić na browamatorze, jest ona solidna, sam takiej używam. Jeśli masz jakieś pytania, to śmiało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Co do prasy serowarskiej, możesz ją kupić na browamatorze, jest ona solidna, sam takiej używam. niestety na stronie sprzedają tylko prasę do 16 cm średnicy formy czyli baby gouda do normalnej kilogramowej goudy wydaje się za mała o 3 kg nie wspomne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Podpuszczka najlepsza jest płynna z agrovisu. Akmis masz jakąś dzialke za reklame , że Ty ciagle z tym agrovisem Najlepsze jest mleko prosto od krowy, To od dawna wiadomo Jeśli nie od krowy To od owcy, kozy, osla, byka i czege jeszcze zechcesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 akmis978, dnia 07 Sty 2015 - 01:06, napisał: Jeśli nie od krowy To od owcy, kozy, osla, byka i czege jeszcze zechcesz No i patrzcie a przez tyle lat było wiadomo, że najlepsze mleko jest od baby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Nie nic nie dostaję za promocję agrovisu, po prostu zawsze u nich kupuję i uważam, że mają bardzo dobre produkty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gemsi Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Nie nic nie dostaję za promocję agrovisu, po prostu zawsze u nich kupuję i uważam, że mają bardzo dobre produkty.A ja polecam podpuszczkę w proszku, kupuję na allegro, od ludzi z zakopca, opisana jako super mocna, co do chlorku wapnia, to warto go dodać do mleka marketowego (takiego pasteryzowanego w niskich temperaturach), z tego co doczytałem to w procesie pasteryzacji traci się część wapnia, więc warto wzogacić mleko oby poprawić jego parametry, chlorek wapnia należy dodawać jako pierwszy, przed szczepieniem czymkolwiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Chciałem zapytać z ciekawości, w jaki sposób dawkujesz tę podpuszczkę? Bo np. na łyżeczki, to niemiarodajne jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Łyżeczki są miarodajne- ale tylko wtedy jak używasz łyżeczek oznakowanych - 5 ml. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Ale ona bardziej się nadają do płynów, niźli proszków. Ja obstaję cały czas przy płynnej, bo nigdy się na niej nie zawiodłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Nie żebym tam ujmował coś podpuszczce w płynie ale ja z czystym sumieniem mogę napisać odwrotnie - ja obstaję cały czas przy tej w proszku, bo nigdy się na niej nie zawiodłem. Jest w specjalnych pojemniczkach - 1 pojemnik - 20 l mleka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 No widać, że każdy ma swoją ulubioną. Każdemu odpowiada co innego. Najważniejsze, aby poprawnie działały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gemsi Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 zawsze można się posiłkować dokładniejszą wagą, zakupiłem ostatnio taką niby precyzyjną do 0,01, ale tak na prawdę zapewnia precyzję 0,1 g. co jest wystarczające. Ja również uważam, że jeśli podpuszczka, to tylko w proszku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Nie rozumiem czemu? Przecież podpuszczka jest enzymem, a jak wiemy te działają zazwyczaj w środowisku wodnym, więc lepsza jest płynna, bo nie trzeba osuszać jej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts