Jump to content

Świeżak pyta........


Recommended Posts

Kiełbasy i wędzonki robię dość dobre. Można powiedzieć że opanowałem temat.

Czas więc przejść na kolejny level :) Padło na serowarstwo. Jako iż zanim zacznę coś robić muszę założyć masę tematów i zadać setki pytań proszę o nie linczowanie mnie aż tak mocno. 

 

Uwielbiam sery, głównie sery żółte. Nie odróżniam zbytnio smaków. Czy to gouda czy morski lubię każdy. 

Mam dostęp do mleka prosto od krowy. W każdą niedzielę i czwartek mam 2 l świeżego mleka ( 1,6 zł/l ). Nie raz nie udaje nam się wykorzystać całego mleka więc zostawiamy by się zsiadło. Myślę że serki przyjęły by się w moim domu. Do rzeczy :

 

1. Czy ser żółty to tzw ser miękki ? A typu Parmezan twardy?

2. Podpuszczka lepsza płynna czy w granulacie? 

3. Po co jest chlorek wapnia ?

4. Co to jest klinek serowarski ?

5. Jakie mleko najlepsze ? Świeże można zmieszać z takim które 2 dni było w lodówce ? Ze śmietaną czy bez?

6. Czy niezbędne są jakieś praski ? Czy można jakoś domowym sposobem coś zrobić?

 

Proszę o bardzo prosty przepis na pierwszy ser. Jak się powiedzie to zacznę zgłębiać temat. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Proponuję na początek ser a la koryciński np z tego przepisu http://www.olgasmile.com/moj-domowy-ser-korycinski-jak-zrobic.html Ja robię zazwyczaj z 5 litrów.Z pozostałej serwatki dodając 1l mleka i trochę kwasku cytrynowego [ok 2-3g] robię riccottę.Korzystam z podpuszczki naturalnej ,zwierzęcej dając 2-3 krople na 1l mleka.Na tym forum jest sporo tematów z kategorii sery. Wejdź tu http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie i tu   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-korycinski/?hl=koryci%C5%84ski

Edited by beatag
Link to comment
Share on other sites

Podpuszczka najlepsza jest płynna z agrovisu.

 

Ser żółty nie jest serem miękkim.

 

Klinek z tego co pamiętam, to chusta do odciskania.

 

Najlepsze jest mleko prosto od krowy, pod warunkiem, że czyste bakteriologicznie. Jeśli nie od krowy, to pasteryzowane nisko ze sklepu też się nada, ja zawsze z tego robię i wychodzą na prawdę smaczne.

 

 

Warto, abyś poczytał sobie różne wątki serowarskie np. mój, Eanny, czy Biotita. Jest tam dużo cennych informacji o produkcji serów.

 

Co do prasy serowarskiej, możesz ją kupić na browamatorze, jest ona solidna, sam takiej używam.

 

Jeśli masz jakieś pytania, to śmiało. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Co do prasy serowarskiej, możesz ją kupić na browamatorze, jest ona solidna, sam takiej używam.

niestety na stronie sprzedają tylko prasę do 16 cm średnicy formy czyli baby gouda do normalnej kilogramowej goudy wydaje się za mała o 3 kg nie wspomne

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nie nic nie dostaję za promocję agrovisu, po prostu zawsze u nich kupuję i uważam, że mają bardzo dobre produkty.

A ja polecam podpuszczkę w proszku, kupuję na allegro, od ludzi z zakopca, opisana jako super mocna, 

 

co do chlorku wapnia, to warto go dodać do mleka marketowego (takiego pasteryzowanego w niskich temperaturach), z tego co doczytałem to w procesie pasteryzacji traci się część wapnia, więc warto wzogacić mleko oby poprawić jego parametry,  chlorek wapnia należy dodawać jako pierwszy, przed szczepieniem czymkolwiek

Link to comment
Share on other sites

zawsze można się posiłkować dokładniejszą wagą, zakupiłem ostatnio taką niby precyzyjną do 0,01, ale tak na prawdę zapewnia precyzję 0,1 g. co jest wystarczające. Ja również uważam, że jeśli podpuszczka, to tylko w proszku :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...