DZIADEK Posted October 31, 2007 Report Share Posted October 31, 2007 Babci marzył się kurczak nadziewany. Cały proces produkcji kurczaka nadziewanego http://images23.fotosik.pl/106/3cda955a0ad2dbbfm.jpg http://images30.fotosik.pl/106/92a6da182bf8ffdam.jpg http://images33.fotosik.pl/32/321712f62d5080abm.jpg http://images31.fotosik.pl/32/365c46a5eae25848m.jpg http://images34.fotosik.pl/32/3870504967f9bab8m.jpg http://images34.fotosik.pl/32/f8f3ec4e41a09d88m.jpg http://images26.fotosik.pl/106/b957f156ea7c97b8m.jpg http://images30.fotosik.pl/106/61f161bd771e1981m.jpg http://images34.fotosik.pl/32/ec796959616e6ca2m.jpg http://images29.fotosik.pl/107/f8fe466daf98ff36m.jpg http://images31.fotosik.pl/32/323ee53ed0762788m.jpg http://images33.fotosik.pl/32/30450fcf3b25f0cdm.jpg http://images31.fotosik.pl/32/4abd77f8d4375daem.jpg http://images32.fotosik.pl/32/eb22f72c5c81e712m.jpg http://images29.fotosik.pl/107/f23230802f0cc591m.jpg http://images31.fotosik.pl/32/2a9ef39c1afd0cbcm.jpg Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 Dziadku a szyjki nie nadziewsz , przecież to jest najlepsze :tongue: ja dodaję torchę wątróbki w malutkich kostkach i białko ubite na sztywno Dziękujem :!: następny odcinek kursu dla mniej doświadczonych zrobiony profesjonalnie i łopatologicznie, kiedyś taki "fotopokaz" nauczył mnie wyjmować kości z kurczaka bo z opowiadań nie bardzo rozumiałam jak to zrobić i przeważnie dziurawiłam skórę i było dodatkowe szycie.Babcia to ma z Tobą dobrze pozdrowienia dla Ciebie i Babci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 To jest fantastyczne! Coś czuję, że mi może zbraknąć zręczności!!I faktycznie, jak sięgam pamięcią smakową , Mama dodawała wątróbkę do nadzianka. Ale pochodzę z łódzkiego, może to regionalny zwyczaj? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 Witam DZIADKU . Przekaz i wykonanie tego procesu rewelacyjne . Chylę czoło !!! Gratuluję i Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 Dziadku!Pięknie mnie załatwiłeś :???: Babujaga Ewcia zobaczyła Twojego edukacyjnego kurczaka, po czym zostałem wygnany z kuchni do odwołania ( czytaj: najbliższej amnestii) Gratulacje !!!Myślałem, że odpalić miotłę mojej babujagi może tylko Harry Potter :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 4, 2007 Report Share Posted November 4, 2007 jestem pelen podziwu do Dziadka za fotorelacjeFentel do chlebka pasuje taki kurczak !! Do dziela :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 4, 2007 Report Share Posted November 4, 2007 Dziadku, ależ wysoko ustawiłeś poprzeczkę... ;-)Muszę chyba ten temat ukryć, bo zaraz zostanę wysłany do sklepu po kurczaka :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 4, 2007 Author Report Share Posted November 4, 2007 Samo wyjmowanie kości nie jest nowością na tej stronie Czytaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=823 Ukłony dla Bagno.Zastanawiałem się czy można to jeszcze raz podać ale dlatego że tam jest trochę inaczej robione a do tego że zrobiłem zdjęcia procesu od a do z dlatego zamieściłem .Co do nadzienia jest to nadzienie jakie lubią moje dzieci i żona dlatego nie ma tam innych dodatków.Nadzienie robimy jakie lubimy tak samo jest z przyprawami . Szyjka nie nadziana bo wszystkie są przeważnie porwane. Co do kości nie wchodząc w prawidłowe nazwy ale to zawsze będą te kości np. końcówki skrzydełek i końcówki przy udkach które pozostawiamy przy kurczaku by nie zaszywać tych miejsc .. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted November 4, 2007 Report Share Posted November 4, 2007 DZIADEK, witam Widzę,że robisz tzw "galantynę z kury lub kurczaka" u mnie to potrawa zwykle świąteczna (Boże Narodzenie Wielkanoc) w normalne dni robię rzadko. Nadzienie przeważnie farsz z szynki wieprzowej lub cielęciny i duża ilość koperku, sól i pieprz(ewentualnie trochę pieczarek drobno krojonych). Tylko te przyprawy bo inaczej u "Żabci" będę be!!. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesia Posted November 4, 2007 Report Share Posted November 4, 2007 Ja robie taka galantyne , nadzienie podobne jak robi SMORODINA, tylko w srodek wkładam kiełbaske.Jest to zawsze galantyna z kaczki.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej D. Posted November 4, 2007 Report Share Posted November 4, 2007 Ja takiego kurczaczka robię z nadzieniem z mięsa wieprzowego z dodatkiem gotowanej marchewki i pieczarek, lecz wycinam wszystkie kości łącznie ze skrzydełkami ale za to jest więcej zszywania i szczerze powiedziawszy kurczak wygląda jak małe prosie :???: . Chyba zacznę zostawiać przynajmniej skrzydełka bo wygląda o wiele lepiej, a przecież wygląd też jest bardzo ważny :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 5, 2007 Report Share Posted November 5, 2007 wyglad drugi po smaku :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 5, 2007 Report Share Posted November 5, 2007 W tym miejscu pragniemy podziękować Dziadkowi za urozmaicanie jadlospisu. Dzisiaj na obiad jedliśmy kurczaka, który pożarł BIZONA. :grin: Pychotka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 5, 2007 Author Report Share Posted November 5, 2007 Pięknie zabawiłeś się w chirurga. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 5, 2007 Report Share Posted November 5, 2007 Ja też już od dawna robię podobne kuraki i na stronce jest jego zdjęcie pod tym linkiemhttp://www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=780 Jak dokopię się do zdjęć już pokrojonego to też pokarzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 5, 2007 Report Share Posted November 5, 2007 To znalazłem zdjęcia Usunięte kostki Zacerowany Już po plasterkowany Jednak z końcówkami skrzydełek i nóżek ładniej kurak wygląda, Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted November 5, 2007 Report Share Posted November 5, 2007 Papcio, sorki, ale u Ciebie więcej farszu niż kuraka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 poprostu kurczak byl chudziutki :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 Nie dość że chudziutki, to jeszcze inwalida :lol: Ale za to z pewnością smaczny ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 kurczak byl chudziutki nie, wyżarli ze środka i trzeba było skórę zagospodarować. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 By Was pokopało! Aleście mi nagadali! Dostałem stresa!!! Będę musiał jakoś odreagować! :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 Papciu zrób nowego i daj zdjęcie na forum to im szczęki poopadają :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 Ja tam w kurczaku to najbardziaj lubię farsz. :tongue: Najbardziej farsz polski. :tongue: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 By Was pokopało! Aleście mi nagadali! Dostałem stresa!!! Będę musiał jakoś odreagować! :) Ja to tak z zazdrości :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej D. Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 A ja tam wolę inne części bo podobno kurczaki są jak kobiety, najlepsze udka i piersi :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.