Jump to content

kurczak b/k nadziewany


DZIADEK

Recommended Posts

  • Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dziadku a szyjki nie nadziewsz , przecież to jest najlepsze :tongue: ja dodaję torchę wątróbki w malutkich kostkach i białko ubite na sztywno

 

Dziękujem :!: następny odcinek kursu dla mniej doświadczonych zrobiony profesjonalnie i łopatologicznie, kiedyś taki "fotopokaz" nauczył mnie wyjmować kości z kurczaka bo z opowiadań nie bardzo rozumiałam jak to zrobić i przeważnie dziurawiłam skórę i było dodatkowe szycie.

Babcia to ma z Tobą dobrze pozdrowienia dla Ciebie i Babci

Link to comment
Share on other sites

Dziadku!

Pięknie mnie załatwiłeś :???:

Babujaga Ewcia zobaczyła Twojego edukacyjnego kurczaka, po czym zostałem wygnany z kuchni do odwołania ( czytaj: najbliższej amnestii) :cry:

Gratulacje !!!

Myślałem, że odpalić miotłę mojej babujagi może tylko Harry Potter :grin:

Link to comment
Share on other sites

Samo wyjmowanie kości nie jest nowością na tej stronie Czytaj

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=823 Ukłony dla Bagno.

Zastanawiałem się czy można to jeszcze raz podać ale dlatego że tam jest trochę inaczej robione a do tego że zrobiłem zdjęcia procesu od a do z dlatego zamieściłem .Co do nadzienia jest to nadzienie jakie lubią moje dzieci i żona dlatego nie ma tam innych dodatków.Nadzienie robimy jakie lubimy tak samo jest z przyprawami . Szyjka nie nadziana bo wszystkie są przeważnie porwane. Co do kości nie wchodząc w prawidłowe nazwy ale to zawsze będą te kości np. końcówki skrzydełek i końcówki przy udkach które pozostawiamy przy kurczaku by nie zaszywać tych miejsc .. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

DZIADEK, witam

Widzę,że robisz tzw "galantynę z kury lub kurczaka" u mnie to potrawa zwykle świąteczna (Boże Narodzenie Wielkanoc) w normalne dni robię rzadko. Nadzienie przeważnie farsz z szynki wieprzowej lub cielęciny i duża ilość koperku, sól i pieprz(ewentualnie trochę pieczarek drobno krojonych). Tylko te przyprawy bo inaczej u "Żabci" będę be!!.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja takiego kurczaczka robię z nadzieniem z mięsa wieprzowego z dodatkiem gotowanej marchewki i pieczarek, lecz wycinam wszystkie kości łącznie ze skrzydełkami ale za to jest więcej zszywania i szczerze powiedziawszy kurczak wygląda jak małe prosie :???: . Chyba zacznę zostawiać przynajmniej skrzydełka bo wygląda o wiele lepiej, a przecież wygląd też jest bardzo ważny :grin:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...