Jump to content

Problem z wędzeniem kiełbasy


Recommended Posts

Cześć,

 

mam problem z wędzeniem kiełbasy w wędzarni Thermowind (elektryczna), dziś już mi ręce opadły i raczej nie poradzę sobie z tym problemem sam.

 

W czym problem?

 

Kiełbasa wędzi się b. nierówno - niektóre pętka są jakby niedowędzone (nie łapią koloru), a inne przewędzone.

 

Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej.

 

Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny).

 

Ogólnie: nie dopuszczam do zapłonu trocin, wędzę 2-3h w temp. maks 60*C, kręcę kijami, zwiększam/zmniejszam przepływ dymu....

 

Problem powtórzył się drugi raz, poprzednim razem było tylko troszkę lepiej (wtedy też solidnie wiało).

 

Dodam, że inne wędzonki (szynki, polędwice, grube kiełbasy w batonach wychodzą idealnie).

 

Jakieś pomysły?

 

Pozdrawiam,

Mariusz

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej.

 

 

Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny).

Brakuje w Twoim opisie osuszania. Ile osuszałeś?

Link to comment
Share on other sites

5,5 kg wsadu, wędzarnia przyjmuje więcej. Temperatura nie skoczyła mi ponad 60 *C, bo pilnowałem cały czas.

 

Następnym razem spróbuję wieszać pętka pojedynczo, tak, żeby się nie dotykały, będę je też obracał.

 

Co ciekawe - po tym wędziłem polędwicę oraz udziec indyka - wyszło idealnie.

Link to comment
Share on other sites

Mirek chyba trafił w sedno po pierwsze nie panowaleś nad temperaturą jak jest zbyt wysoka a była nie ma dymu do tego doszedł wiatr i studzenie nieizolowanej blachy i efekt widzisz ... ;)

 

Ps

60st powiadasz ... nie wierzę , przykro mi :(

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

Mirek chyba trafił w sedno po pierwsze nie panowaleś nad temperaturą jak jest zbyt wysoka a była nie ma dymu do tego doszedł wiatr i studzenie nieizolowanej blachy i efekt widzisz ... ;)

 

Ps

60st powiadasz ... nie wierzę , przykro mi :(

 

Thermowind jest izolowany, korkiem. Bardzo dobrze trzyma temperaturę, nawet przy mrozach. Teraz grzałka włącza się od czasu do czasu.

 

Jestem na 99% pewny, że temperatura nie skoczyła powyżej 60*C. Wędzarnia stoi tak, że termometr widać przez okno balkonowe.

Jeżeli Cię nie przekonałem, trudno:-(

 

Ale te  niedowędzone to były w środkowej części kijów czy zewnętrznej?!

 

Chodzi Ci, czy od wewnętrznej czy zewnętrznej kija? Bez znaczenia.

 

W Theromowind są dwa "piętra" wędzenia. Dobrze uwędziły się kawałki wiszące na pierwszym, dalej od drzwi.

Przy drzwiach na pierwszym piętrze i całe drugie piętro uwędziło się słabo -  niektóre kawałki były uwędzone na końcach, na środku pozostały blade.

 

Zastanawiam się, czy to nie jest jednak kwestia cyrkulacji dymu w komorze pod wpływem silnego wiatru.

Link to comment
Share on other sites

Jest przecież termostat. Temperatura nie skoczy powyżej tego, co ustawisz pokrętłem. Ja ustawiam około połowy skali i nie przekracza 50-55*C.

 

Jedyna opcja żeby skoczyła to zapłon trocin - jeżeli są zbyt suche, a palenisko jest otwarte (ja przy takich warunkach jak wczoraj całkowicie zamykam pokrywę i odrobinę zwilżam trociny). Wówczas, przy zapłonie i braku szybkiej reakcji, może podskoczyć do 100-110*C.

Link to comment
Share on other sites

miałem podobny problem. związane to bylo z osuszaniem kiełbasy. jak osuszałem to jelita nierówno wysychał i nie łapały koloru. gdzies na forum wyczytałem zeby nie osuszać za dlugo. i tak robię kiełbasa wychodzi bardzo ładna. jest straszna różnica pomiedzy wedzeniem kiełbasy w wedzarni elektrycznej a w tradycyjnej. przy wedzeniu kiełbas elektrycznie mozna zrezygnować z osuszania

Link to comment
Share on other sites

przy wedzeniu kiełbas elektrycznie mozna zrezygnować z osuszania

A świstak siedzi i zawija sreberka  :facepalm:

Zawsze trzeba osuszać bez względu czy wędzisz w tradycyjnej czy elektrycznej.

Robiąc to w wędzarni lub nie ale _trzeba_!

Edited by Hektor
Link to comment
Share on other sites

Zawsze trzeba osuszać bez względu czy wędzisz w tradycyjnej czy elektrycznej.

 

Oj oj ja tak nie do końca się z Tobą i @Maxell,zgadzam i to byłbym za zdaniem kolegi 

 

nie osuszać za dlugo. i tak robię kiełbasa wychodzi bardzo ładna. jest straszna różnica pomiedzy wedzeniem kiełbasy w wedzarni elektrycznej a w tradycyjnej.

jednakże osuszać trzeba lecz nie do końca, jelita lekko wilgotne być muszą. Ja to robię tak nagrzewam wędzarnię wkładam wyroby po osiągnięciu właściwej temperatury zaczynam dymić, dotyczy to kiełbasy. Uważam, że jest to sprawa indywidualna za każdym razem inna i kiedy podać dym decyduje wędzorz :D

Edited by Baca
Link to comment
Share on other sites

to co napisałem wyżej. wyczytałem gdzieś na forum też miałem problem z wedzeniem i malo apetycznym wyglądem . dopiero po przekopaniu forum robie to tak : 

-napycham jelita

-jelita chwile ,nie zadługo wiszą na powietrzu

-wygrzewam wedzarkę do 60stopni

-zbijam temperature do 40 stopni wkładam kiełbase i osuszam. do momętu jak to piszą znawcy skórka bedzie pergaminowa ,ale nie trwa to dłużej jak 10 do 20 min

-puszczam dym i podnoszę temperature do 55stopni wedzę do koloru około dwóch do trzech godzin. jednak każda wedzarnia jest inna i musisz sam znaleść co i jak 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...