Mariusz Piotr Rafalski Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Cześć, mam problem z wędzeniem kiełbasy w wędzarni Thermowind (elektryczna), dziś już mi ręce opadły i raczej nie poradzę sobie z tym problemem sam. W czym problem? Kiełbasa wędzi się b. nierówno - niektóre pętka są jakby niedowędzone (nie łapią koloru), a inne przewędzone. Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej. Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny). Ogólnie: nie dopuszczam do zapłonu trocin, wędzę 2-3h w temp. maks 60*C, kręcę kijami, zwiększam/zmniejszam przepływ dymu.... Problem powtórzył się drugi raz, poprzednim razem było tylko troszkę lepiej (wtedy też solidnie wiało). Dodam, że inne wędzonki (szynki, polędwice, grube kiełbasy w batonach wychodzą idealnie). Jakieś pomysły? Pozdrawiam,Mariusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej. Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny).Brakuje w Twoim opisie osuszania. Ile osuszałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Piotr Rafalski Posted January 11, 2015 Author Report Share Posted January 11, 2015 Osuszałem około 30-40 minut w 40-50*C Robiłem wojskową wg. Twojego przepisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Kiełbasa wędzi się b. nierówno - niektóre pętka są jakby niedowędzone (nie łapią koloru), a inne przewędzone. A z której części kija te niedowędzone?Może jakieś fotki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Robiłem wojskową wg. Twojego przepisuWojskowa zawsze wędzi się równo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Jakieś pomysły? Nie wędzić kielbas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Piotr Rafalski Posted January 11, 2015 Author Report Share Posted January 11, 2015 Zacznę od tego, że w Thermowind - w standardzie - nie ma klasycznych drewnianych kijów, a są stalowe "pręty" o przekroju trójkąta (zagięta blacha). Zdjęcie załączam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Kije w tym wypadku nie mają nic do rzeczy. Pewnie wędzarnia była pełna. Kiełbaski wyglądają na przypieczone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Piotr Rafalski Posted January 11, 2015 Author Report Share Posted January 11, 2015 5,5 kg wsadu, wędzarnia przyjmuje więcej. Temperatura nie skoczyła mi ponad 60 *C, bo pilnowałem cały czas. Następnym razem spróbuję wieszać pętka pojedynczo, tak, żeby się nie dotykały, będę je też obracał. Co ciekawe - po tym wędziłem polędwicę oraz udziec indyka - wyszło idealnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 (edited) Mirek chyba trafił w sedno po pierwsze nie panowaleś nad temperaturą jak jest zbyt wysoka a była nie ma dymu do tego doszedł wiatr i studzenie nieizolowanej blachy i efekt widzisz ... Ps60st powiadasz ... nie wierzę , przykro mi Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edited January 11, 2015 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Ale te niedowędzone to były w środkowej części kijów czy zewnętrznej?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Następnym razem spróbuję wieszać pętka pojedynczo, tak, żeby się nie dotykałyTu jest chyba problem. Skoro się dotykały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Piotr Rafalski Posted January 11, 2015 Author Report Share Posted January 11, 2015 Mirek chyba trafił w sedno po pierwsze nie panowaleś nad temperaturą jak jest zbyt wysoka a była nie ma dymu do tego doszedł wiatr i studzenie nieizolowanej blachy i efekt widzisz ... Ps60st powiadasz ... nie wierzę , przykro mi Thermowind jest izolowany, korkiem. Bardzo dobrze trzyma temperaturę, nawet przy mrozach. Teraz grzałka włącza się od czasu do czasu. Jestem na 99% pewny, że temperatura nie skoczyła powyżej 60*C. Wędzarnia stoi tak, że termometr widać przez okno balkonowe.Jeżeli Cię nie przekonałem, trudno:-( Ale te niedowędzone to były w środkowej części kijów czy zewnętrznej?! Chodzi Ci, czy od wewnętrznej czy zewnętrznej kija? Bez znaczenia. W Theromowind są dwa "piętra" wędzenia. Dobrze uwędziły się kawałki wiszące na pierwszym, dalej od drzwi.Przy drzwiach na pierwszym piętrze i całe drugie piętro uwędziło się słabo - niektóre kawałki były uwędzone na końcach, na środku pozostały blade. Zastanawiam się, czy to nie jest jednak kwestia cyrkulacji dymu w komorze pod wpływem silnego wiatru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 Tak z ciekawości - jak pilnowałeś w wędzarce elektrycznej, żeby temperatura nie skoczyła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Piotr Rafalski Posted January 12, 2015 Author Report Share Posted January 12, 2015 Jest przecież termostat. Temperatura nie skoczy powyżej tego, co ustawisz pokrętłem. Ja ustawiam około połowy skali i nie przekracza 50-55*C. Jedyna opcja żeby skoczyła to zapłon trocin - jeżeli są zbyt suche, a palenisko jest otwarte (ja przy takich warunkach jak wczoraj całkowicie zamykam pokrywę i odrobinę zwilżam trociny). Wówczas, przy zapłonie i braku szybkiej reakcji, może podskoczyć do 100-110*C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kainabru1 Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 miałem podobny problem. związane to bylo z osuszaniem kiełbasy. jak osuszałem to jelita nierówno wysychał i nie łapały koloru. gdzies na forum wyczytałem zeby nie osuszać za dlugo. i tak robię kiełbasa wychodzi bardzo ładna. jest straszna różnica pomiedzy wedzeniem kiełbasy w wedzarni elektrycznej a w tradycyjnej. przy wedzeniu kiełbas elektrycznie mozna zrezygnować z osuszania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 (edited) przy wedzeniu kiełbas elektrycznie mozna zrezygnować z osuszaniaA świstak siedzi i zawija sreberka Zawsze trzeba osuszać bez względu czy wędzisz w tradycyjnej czy elektrycznej.Robiąc to w wędzarni lub nie ale _trzeba_! Edited January 16, 2015 by Hektor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Kiełbasa (nie tylko ona) przed rozpoczęciem wędzenia właściwego MUSI!!! być sucha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 (edited) Zawsze trzeba osuszać bez względu czy wędzisz w tradycyjnej czy elektrycznej. Oj oj ja tak nie do końca się z Tobą i @Maxell,zgadzam i to byłbym za zdaniem kolegi nie osuszać za dlugo. i tak robię kiełbasa wychodzi bardzo ładna. jest straszna różnica pomiedzy wedzeniem kiełbasy w wedzarni elektrycznej a w tradycyjnej.jednakże osuszać trzeba lecz nie do końca, jelita lekko wilgotne być muszą. Ja to robię tak nagrzewam wędzarnię wkładam wyroby po osiągnięciu właściwej temperatury zaczynam dymić, dotyczy to kiełbasy. Uważam, że jest to sprawa indywidualna za każdym razem inna i kiedy podać dym decyduje wędzorz Edited January 16, 2015 by Baca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kainabru1 Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 to co napisałem wyżej. wyczytałem gdzieś na forum też miałem problem z wedzeniem i malo apetycznym wyglądem . dopiero po przekopaniu forum robie to tak : -napycham jelita-jelita chwile ,nie zadługo wiszą na powietrzu-wygrzewam wedzarkę do 60stopni-zbijam temperature do 40 stopni wkładam kiełbase i osuszam. do momętu jak to piszą znawcy skórka bedzie pergaminowa ,ale nie trwa to dłużej jak 10 do 20 min-puszczam dym i podnoszę temperature do 55stopni wedzę do koloru około dwóch do trzech godzin. jednak każda wedzarnia jest inna i musisz sam znaleść co i jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 (edited) skórka bedzie pergaminowaTo o rybach było, nie o kiełbasie. Edited January 16, 2015 by abratek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kainabru1 Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 no dobra mea culpa czytam to forum chłone i chyba już za dużo bo mi się wszystko miesza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 (edited) czytam to forum chłone i chyba już za dużo bo mi się wszystko mieszaTo teraz dla odmiany "przeczytaj" sobie jakiś "tomik poezji". Edited January 16, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 @Maxell,Dobrze prawisz byle nie za dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts