Jump to content

[Kuchnia pałucka] - Śledz w zalewie wiśniowej


lesniak

Recommended Posts

Śledź w zalewie wiśniowej - jest to potrawa wigilijna robiona na Pałukach już w okresie międzywojennym.

1 kg śledzi pełnych solonych

1/ 2 litra wiśni w occie razem ze sokiem

2  cebule

1 szk. wody

1 - 2  łyżki  cukru

Wykonanie :

Śledzie wyfiletować i wymoczyć pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do wiśni z sokiem dolać wody i doprawić cukrem aby smak był słodko - kwaśny.

Śledzie włożyć do miseczki posypać cebulą i zalać zalewą wiśniową, pozostawić do następnego dnia. 

post-41085-0-76609900-1421323814_thumb.jpg

Edited by abratek
Link to comment
Share on other sites

chodzi mi o proporcje zalewy

 

Tu musi być zdecydowana zalewa Aniu ja daje 50/50 a cukru jak kto lubi ale też sporo 1/2 lub 1/3 masy owoców ... ;)

Standardem jest cynamon i goździki ;)

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

Ja mam taki przepis dostałem go od mojej koleżanki.

Wiśnie w occie

Składniki :

1 kg wiśni

70 dkg cukru

1 szk. octu winnego lub 6 % spirytusowego

Kilka goździków

kawałek cynamonu

Wykonanie :

Ugotować zalewę z octu , cukru cynamonu i goździków. Włożyć  nie drążone wiśnie zagotować i wyszumować. Włożyć do dużego słoja zamknąć odstawić na 3 dni, po tym czasie zlać płyn do garnka gotować na małym ogniu ok 20 min. Wiśnie przełożyć do słoików zalać syropem octowym zamknąć.

Pasteryzować 20 min, wyjąc pozostawić do wystudzenia.

Tak samo można zrobić czereśnie i niedojrzały agrest.

Edited by lesniak
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...