lesniak Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 (edited) Śledź w zalewie wiśniowej - jest to potrawa wigilijna robiona na Pałukach już w okresie międzywojennym.1 kg śledzi pełnych solonych1/ 2 litra wiśni w occie razem ze sokiem2 cebule1 szk. wody1 - 2 łyżki cukruWykonanie :Śledzie wyfiletować i wymoczyć pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do wiśni z sokiem dolać wody i doprawić cukrem aby smak był słodko - kwaśny.Śledzie włożyć do miseczki posypać cebulą i zalać zalewą wiśniową, pozostawić do następnego dnia. Edited January 15, 2015 by abratek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 1/ 2 litra wiśni w occie razem ze sokiem A można jeszcze prosić o przepis na te wiśnie w occie? chodzi mi o proporcje zalewy. Może masz gdzieś taki przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 Anuś mówisz i masz zaraz dodam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 (edited) chodzi mi o proporcje zalewy Tu musi być zdecydowana zalewa Aniu ja daje 50/50 a cukru jak kto lubi ale też sporo 1/2 lub 1/3 masy owoców ... Standardem jest cynamon i goździki Edited January 15, 2015 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 (edited) Ja mam taki przepis dostałem go od mojej koleżanki.Wiśnie w occieSkładniki :1 kg wiśni70 dkg cukru1 szk. octu winnego lub 6 % spirytusowegoKilka goździkówkawałek cynamonuWykonanie :Ugotować zalewę z octu , cukru cynamonu i goździków. Włożyć nie drążone wiśnie zagotować i wyszumować. Włożyć do dużego słoja zamknąć odstawić na 3 dni, po tym czasie zlać płyn do garnka gotować na małym ogniu ok 20 min. Wiśnie przełożyć do słoików zalać syropem octowym zamknąć.Pasteryzować 20 min, wyjąc pozostawić do wystudzenia.Tak samo można zrobić czereśnie i niedojrzały agrest. Edited January 15, 2015 by lesniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Śledź w zalewie wiśniowej - jest to potrawa wigilijna robiona na Pałukach już w okresie międzywojennym. Wigilia niedawno byla, ale jak będą wiśnie to się zrobi. Leśniak dzięki za ten przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Co prawda nie mam wiśni, ale mam słodko-kwaśne śliwki w occie mojej mamy, są obłędne J i chyba spróbuję w ten weekend i zrobię mały słoiczek na próbę takiego śledzika, ale ze śliwkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Bardzo,bardzo ciekawy przepis.Jak tylko nastanie sezon wiśniowy przystępuję do realizacji.Na razie oba przepisy /na wiśnie i śledzie/ do zeszytu z przepisami trafiły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts