Jump to content

Projekt wędzarni do poprawki i oceny.


marcino

Recommended Posts

Witam,posiadam wędzarnie z beczki z kanałem i chciałbym ją przebudować na wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim. Interesuje mnie wędzenie w przedziale temperatur 40-60 stopni. Wkład około 10-20kg. Pomysł jest taki aby beczka posłużyła za palenisko a nad nią zbudować drewnianą komorę wędzarniczą z drewna dębowego oraz zastosowanie deflektora.Wloty do paleniska były by dwa,jeden od strony zachodniej a drugi od wschodniej z możliwością zamknięcia jednego z nich.Planuje dwa termometry,jeden na wysokości bloczka do regulacji deflektora a drugi w połowie skrzyni wędzarniczej. Planuje postawić beczkę bezpośrednio na gruncie i zrobić pale stalowe z kątownika wbijane w grunt na około 1m,które będą trzymały konstrukcję.Obecna wędzarnia z kanałem działa ale jest paliwożerna i trudna do opanowania przy niekorzystnym wietrze. Na rysunku zwymiarowałem niektóre wymiary jednak rysunek nie jest w skali.

 

Co o tym myślicie i jakie zmiany można wprowadzić ?

 

Link to comment
Share on other sites

Witam,

projekt nie jest tak do końca  zły.

Na twoim miejscu pokusił bym się o wylewkę na to beczka.

Beczkę docieplić wełną i zabudować tworząc klasyczną konstrukcje z paleniskiem bezpośrednim.

Z deflektora bym zrezygnował wędzonki będą wsiały dość daleko od źródła ciepła.

Palenisko powinno mieć duży wlot , coś takiego jak cug jest nie potrzebne.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Więc podsumowując zwiększam otwór do 200mm , dodaje wylewkę betonową,docieplam beczkę matą odporną na wysokie temperatury,robię duży wlot do paleniska,a z deflektora to ciężko mi zrezygnować bo obawiam się o brak możliwości regulacji temperatury. Obecnie w tunelu mam regulowaną przysłonę i często z niej korzystam jak mam problemy z kontrolowaniem paleniska. Może nie wędzę na zimno ale w okolicach 40 stopni staram się trzymać ze skokami do 60 stopni max. bo tak zrobione wyroby najlepiej mi smakują.

Link to comment
Share on other sites

Musisz zrozumieć że palenisko to nie piec.

Jesteś Panem ognia nie odwrotnie...

Musisz pojąć jedną rzecz której ja tez długo nie kumałem. Wędzarnia kanałowa jest jak piec C.O gorące powietrze zasysa zimne tworząc cug,

jedyne co możesz zrobić to go dławić a to ma wpływ na jakość dymu a tym samym wędzonek.

W wędzarni z paleniskiem bezpośrednim masz większy wpływ na te wartości.

Kontroluj ilość drewna, w palenisku bezpośrednim praktycznie nie dokłada się małych elementów.

Chyba że chcesz coś podpiec ogniem.

Trzeba zmienić podejście do tego jak palić.

Zasada jet taka sama jak paląc ognisko, duże szczapy dają dym małe kawałki ogień( tak w skrócie).

 

Mam 2 rodzaje wędzarni jedną murowaną z kanałem a drugą wjazdową z wózkiem i paleniskiem bezpośrednim.

Zasady wędzenia w obu są takie same, zmienia się i to znacznie sposób opalania.

Dzięki temu forum się zrehabilitowałem, od myśli nad tym że "wędzarnia murowana kanałowa de best" do myślenia "co jest nie tak" aż do pełnej negacji

minęły 3 lata.

Palenisko bezpośrednie daje efekt :D :D  :D  u osoby która wędzonkę zjada :).

Edited by yaco26
Link to comment
Share on other sites

Musisz zrozumieć że palenisko to nie piec.

Jesteś Panem ognia nie odwrotnie...

Musisz pojąć jedną rzecz której ja tez długo nie kumałem. Wędzarnia kanałowa jest jak piec C.O gorące powietrze zasysa zimne tworząc cug,

jedyne co możesz zrobić to go dławić a to ma wpływ na jakość dymu a tym samym wędzonek.

W wędzarni z paleniskiem bezpośrednim masz większy wpływ na te wartości.

Kontroluj ilość drewna, w palenisku bezpośrednim praktycznie nie dokłada się małych elementów.

Chyba że chcesz coś podpiec ogniem.

Trzeba zmienić podejście do tego jak palić.

Zasada jet taka sama jak paląc ognisko, duże szczapy dają dym małe kawałki ogień( tak w skrócie).

 

Mam 2 rodzaje wędzarni jedną murowaną z kanałem a drugą wjazdową z wózkiem i paleniskiem bezpośrednim.

Zasady wędzenia w obu są takie same, zmienia się i to znacznie sposób opalania.

Dzięki temu forum się zrehabilitowałem, od myśli nad tym że "wędzarnia murowana kanałowa de best" do myślenia "co jest nie tak" aż do pełnej negacji

minęły 3 lata.

Palenisko bezpośrednie daje efekt :D :D :D u osoby która wędzonkę zjada :).

Generalnie nie mam pytań:))kolega yaco26: dał rade;)))
Link to comment
Share on other sites

Dzięki, Yaco26 ciekawie to opisałeś . Właśnie dużymi krokami szykuje się na całkowitą zmianę podejścia do wędzenia. Obecna wędzarnia już jest rozmontowana i szykuje się do przeróbki na palenisko bezpośrednie. Robiłem już próby gdzie moja beczka była komorą wędzarniczą,a bezpośrednie palenisko zrobiłem z poukładanych na sucho cegieł. Efekt super i pewnie bym tak już zostawił na lata tylko że nie pasuje mi wsad od góry i wkładanie mięska ze stołka do beczki :)

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem kilka poprawek,nie udało mi się załatwić deski na pióro-wpust  dębowej od ręki to wziąłem z iglaka 17mm. Na spodzie blacha 5mm i wlot do komory 17x21 prostokąt , 4 cm nad blachą przysłona o wymiarach 31x27. Dach już jest zrobiony tylko się zastanawiam czy zrobić otwierany do rozpalania i suszenia. Na razie stanie to na beczce ale już mam przyszykowany kamień na wymurowanie paleniska na wiosnę.

post-69127-0-58762600-1421858900_thumb.jpg

post-69127-0-98093200-1421858936_thumb.jpg

post-69127-0-50826100-1421858961_thumb.jpg

post-69127-0-12658800-1421859001_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

gosman, dnia 18 Maj 2014 - 19:55, napisał: snapback.png

wędzarnia ok ale ja jestem stolarzem i pewne rzeczy po prostu kują mnie w oczy (takie zboczenie zawodowe) Twoja i parę innych wędzarni mają błąd w wykonaniu drzwi mianowicie skośna deska nie jest dla ozdoby tylko jest ważnym elementem konstrukcyjnym który zapobiega opadaniu (obwieszaniu) drzwi więc powinna je podpierać czyli powinna być zamocowana od dolnego zawiasu po przekątnej do górnego rogu. Przy małych lekkich drzwiach nic nie powinno sie stać ale tak jak powiedziałem to takie zboczenie zawodowe

gosman ma racje zastrał masz na wkręty przełóż będzie lepiej


zastrzał :D

Link to comment
Share on other sites

Maszyna ruszyła :)  Całkiem inne wędzenie niż z kanałem. Regulacja temperatury za pomocą rozsuwania kawałków drewna. Elegancko i dużo mniej drewna do opalenia. Dzisiaj na nowym termometrze okazało się że mój stary biowinowski termometr oszukiwał,pokazywał za dużą temperaturę niż była w rzeczywistości o 8 stopni przy wędzeniu i aż 12stopni przy dopiekaniu.

post-69127-0-91407100-1422118814_thumb.jpg

post-69127-0-64348700-1422118853_thumb.jpg

post-69127-0-38442700-1422118894_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...