electra Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Od dawna sie zbieralam zeby ja upiec .."siktkaka"...znalazlam przepis i ot co mi wyszlo. Bulka ta zawiera anyz i koper wloski,idealnie nadaje sie na kanapki ze szwedzkimi koltecikami na zimno i salatka z kwaszonych burakow z majonezem. Kanapeczki tez byly,co prawda z rodzimym mielonym kotletem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 E brawa electra :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Jakaś egzotyczna nazwa tej bułeczki a kanapka co ma za skład bo widzę pomarańcz, wygląda no, no nie powiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 18, 2015 Author Report Share Posted January 18, 2015 Baco kanapka ma salatke z burakow z w occie z majonezem , pomidor ogorek z salatki tzw,szwedzkiej.w oryginale powinny byc takie "kottbullar" jak sa w IKEA ale byly swojskie mielone ,a dekoracja to mandarynka,mozna dac plasterek ogorka natke salata maslowa no i koniecznie siktkaka bo to daje TO! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Bulka ta zawiera anyz i koper wloski,idealnie nadaje sie na kanapki ze szwedzkimi koltecikami na zimno i salatka z kwaszonych burakow z majonezem. Mogę prosić o przepis na bułkę? Zaciekawił mnie ten anyż i koper włoski jako dodatek Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 (edited) Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? Koro, wystarczy wrzucić na tłumacz Google. Gdybyś miała problem z tłumaczeniem , służę pomocą. To są oryginalne szwedzkie recepty tych rzeczy o które pytasz. http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttbullarhttps://tjongikastrullen.wordpress.com/2011/09/22/lattemammans-siktkaka/http://www.tasteline.com/Recept/klassisk_rodbetssallad Edited January 18, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 18, 2015 Author Report Share Posted January 18, 2015 @Kora,Salatka z burakow 1 szklanka burakow z octu pokrojone w drobna kostke 1 jablko pokrojone w taka sama kostke( ja czasem daje posiekany ananas)½ cebuli posiekana drobno ( moze byc czerwona)1lyzeczka musztardy( nie za ostrej) ½ szklanki majonezu ( mozna dac 50/50 z gesta smietana)sol cukier i pieprz do smaku.wszystko razem wymieszac i wstawic do lodowki na 2-3h zeby smaki sie polaczyly. Przepis na siktkaka podam jak tylko przetlumacze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Salatka z burakow Electra ... Twoja sałatkę wypróbuję bo zaciekawił mnie ten przepis ... nigdy nie dodawałam ananasa ani jabłka ... ale za to dodaję sporo przeciśniętego przez praskę czosnku. Takie buraki w occie też robię .. tylko pracy z nimi co nie miara ... bo one takie malutkie jak paznokieć mój jest to dobry sposób na zagospodarowanie małych buraczków, kiedy robi się ''przerywkę'' na grządkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 18, 2015 Author Report Share Posted January 18, 2015 @Anuś, z czosnkiem da zupelnie inny smak ,ja osobiscie wole ta salatke z ananasem ,daje taki inny bardziej slodkawy smak, kiedys pracowalam w catering firmie i wlasnie dawalam ananas zamiast jabkla i wszyscy stwierdzili ze duzo lepiej smakuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 (edited) @Kora, Przepis na siktkaka podam jak tylko przetlumacze Dzięki - sałatki z buraków z owocami jeszcze nie jadłam, wypróbuję na pewno i czekam na przepis na bułki Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? Koro, wystarczy wrzucić na tłumacz Google. Gdybyś miała problem z tłumaczeniem , służę pomocą. To są oryginalne szwedzkie recepty tych rzeczy o które pytasz. http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttbullarhttps://tjongikastrullen.wordpress.com/2011/09/22/lattemammans-siktkaka/http://www.tasteline.com/Recept/klassisk_rodbetssallad Dzięki sverige2 oczywiście, że bedę miała kłopot z tłumaczeniem, bo szwedzkiego ni w ząb i obawiam się, że z tłumaczenia wujka Google może wyjść coś dziwnego Gdybyś był chętny przetłumaczyć te przepisy to bardzo proszę Widzę, że w kotlecikach jest miód tym bardziej mnie ciekawi smak bułki z tymi kotlecikami. Edited January 18, 2015 by Kora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Do kotlecików nie potrzeba dodawać miodu, osobiście nigdy nie dodaję, a pisząc fonetycznie (szettbular) czyli w tłumaczeniu mięsne kulki, poza tym przepis jest bardzo dokładny. Składniki300g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego), pół szklanki bułki tartej, 1 średnia czerwona cebula, 1 jajko, sól i pieprz, masło lub oliwa do smażenia, (2 łyżki miodu), ćwierć szklanki śmietany PrzygotowanieBułkę tartą połączyć ze śmietanką, odstawić na kilka minut. Cebulę posiekać, smażyć na patelni aż będzie miękka (zeszklić). W misce połączyć mięso mielone z jajkiem, (miodem), solą i pieprzem, dodać wcześniej przygotowaną bułkę tartą ze śmietaną oraz cebulkę. Mieszać, do uzyskania jednolitej masy. Uformować klopsiki wielkości niedużych piłeczek, smażyć na patelni aż do uzyskania złocistego koloru. Zamiast śmietany można użyć mleka lub wody. Osobiście jeszcze otaczam je przed smażeniem w mące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 ćwierć szklanki śmietany Bułkę tartą połączyć ze śmietanką, sverige czy to ma być kwaśna śmietana ( ilu procentowa ) czy słodka śmietanka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 (edited) Chudziak. W szwedzkiej kuchni, do tego typu "pitraszenia", czyli normalnej kuchni domowej, używa się najczęściej śmietany gęstej nie ukwaszanej, tzw. " matlagningsgradde" (śmietana do przyrządzania potraw) czyli nieukwaszaną śmietanę rożnych producentów, http://www.mathem.se/varor/matlagningsgradde/matlagningsgradde-ekologisk-15--2-5dl-arlaNie mniej możesz używać również kwaśnej, czy nawet jogurtu, wszystko zależy od Twojej inwencji, nie musisz się sztywno trzyma receptury, bo recept na kuleczki mięsne jest bez liku, dokładnie tak jak u nas np. na kotlety mielone. Podstawa to kształt właśnie, takie małe okrągłe "pulpeciki" smażone, zamiast gotowane. Edited January 18, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 18, 2015 Author Report Share Posted January 18, 2015 @chudziak,zdecydowanie mozesz zastapic smietane mlekiem i tez bedzie dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Dziękuje Wam za te dodatkowe informacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 (edited) "siktkaka"...znalazlam przepis i ot co mi wyszlo Zaciekawiły mnie te bułeczki ... jedyny przepis z dodatkami o których pisałas jaki znalazłem to ten: Szwedzkie bułeczki żytnio - pszenne z rodzynkamiŹródło przepisu: Leila Lindholm12-15 sztuk 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) (w oryginalnym przepisie autorka proponuje 50 g d. świeżych)65 g rodzynek1 łyżeczka nasion kminku1 łyżeczka nasion kolendry1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżeczka anyżu50 g melasy30 g masła300 ml mleka280 g mąki pszennej200 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)1 łyżeczka solihttp://2.bp.blogspot.com/_NzhlXdWH7RI/TFR3Nvd1d5I/AAAAAAAAGM0/ZU2B9NHOk1g/s1600/IMG_0546.jpg Masło rozpuścic w garnuszku, podgrzać z mlekiem, melasą, solą i nasionami.Ostudzić do temperatury pokojowej.Rozkruszyć drożdże do miseczki i połączyć z płynem. Dodać rodzynki i stopniowo wsypując mąkę, zagnieść ciasto (z powodu mąki żytniej, ciasto będzie raczej klejące).Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30-60 minut.Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, uprzednio smarując dłonie oliwą/olejem. Powinno nam wyjść 12-15 sztuk.Wierzch bułeczek spryskać delikatnie oliwą, oprószyć mąką i odstawić do wyrastania na 30 minut.Piekarnik nagrzać do 225 st C. wstawić bułeczki i piec je ok. 10-12 minut.Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego! Ale przyznam szczerze ze nie wiem jak to ma się do "oryginału" Edited January 19, 2015 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 @roger,Jak zauwazyles to ta sa buleczki moja ma inny format i ma tylko mielony koper wloski i anyz ,takie jak wtawiles przepis tez sa u nas dosc popularne bulki nazywaja sie przynajmniej w mojej czesci Szwecji "rågrussinbulle" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 (edited) Siktkaka / (przepis na 4 szt)1 lyzeczka zawiera 5ml 1 lyzka to 15 ml Skladniki;50g drozdzy500ml maki zytniej 900ml maki pszennej500 ml mleka50 g masla1½ lyzeczki soli2-3 lyzki melasy lub miodu ( dalam miod)w oryginale jest syrop cukrowy ale nie chcialo mi sie leciec do sklepu)½ lyzki anyzu mielonego ½ lyzki kopru wloskiego mielonego Maslo rozpuscic w garnuszku, podgrzac z mlekiem, melasa, sola i nasionami.Ostudzic do temperatury 37st C.Rozkruszyc drozdze do miseczki i polaczyc z plynem, stopniowo wsypujac make wyrobic ciasto.Przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na 30-45 minut.Wyrosniete ciasto wyjac i przerobic celem usuniecia powietrza,podzielic na 4 czesci.rozwalkowac placki srednicy ok 15 cm. Ponakluwac widelcem( mozna zrobic dziurke w srodku ale nie koniecznie)Ulozyc na plasze wylozonej papierem do pieczenia przykryc sciereczka i zostawic do wyrastania na 30 min.Piekarnik nagrzac do 225 st C. wstawic buki i piec je ok. 12-15 minut.Ostudzic na kuchennej kratce.Mozna mrozic swietnie sie przechowuja nawet do 3 miesiecy.Zabraklo fotek po wyrosnieciu ,zamotalam się i nie zrobilam Edited January 19, 2015 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Electro, sverige2, roger dzięki za przepisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 Bulki z postu rogera sa bardzo smaczne z zotym serem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Electro, bardzo fajnie zrobiłaś ten przepis. Czytelnie, z ilustracjami foto, zrozumiale krok po kroku, jak w książce kucharskiej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Całość super;)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Electra ciekawe te buleczki i slicznie wygladaja. moze i ja sie skusze na zrobienie ich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 Dziekuje i cieszy mnie ze fotorelacja sie spodobala, nie mam jeszcze doswiadczenia w robieniu i pstrykaniu, Przymierzam sie do fajnego przepisu na bulki do hamburgerow,musze tylko znalezc troche czasu ,napewno zrobie zanim czas grylowy przyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.