Jump to content

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


electra

Recommended Posts

Od dawna sie zbieralam zeby ja upiec .."siktkaka"...znalazlam przepis i ot co mi wyszlo.

post-58387-0-96638400-1421525970_thumb.jpg

 

Bulka ta zawiera anyz i koper wloski,idealnie nadaje sie na kanapki ze szwedzkimi koltecikami  na zimno i salatka z kwaszonych burakow z majonezem. 

 

Kanapeczki tez byly,co prawda z rodzimym mielonym kotletem :)

post-58387-0-17744200-1421526299_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 562
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Baco kanapka ma salatke z burakow z w occie z majonezem , pomidor ogorek z salatki tzw,szwedzkiej.w oryginale powinny byc takie "kottbullar" jak sa w IKEA ale byly swojskie mielone ,a dekoracja to mandarynka,mozna dac plasterek ogorka natke salata maslowa 

no i koniecznie siktkaka bo to daje TO!

Link to comment
Share on other sites

Bulka ta zawiera anyz i koper wloski,idealnie nadaje sie na kanapki ze szwedzkimi koltecikami  na zimno i salatka z kwaszonych burakow z majonezem. 

 

Mogę prosić o przepis na bułkę? Zaciekawił mnie ten anyż i koper włoski jako dodatek  :)

Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? :cool:

Link to comment
Share on other sites

Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? :cool:

 

Koro, wystarczy wrzucić na tłumacz Google. Gdybyś miała problem z tłumaczeniem , służę pomocą. To są oryginalne szwedzkie recepty tych rzeczy o które pytasz.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttbullar

https://tjongikastrullen.wordpress.com/2011/09/22/lattemammans-siktkaka/

http://www.tasteline.com/Recept/klassisk_rodbetssallad

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

 @Kora,

Salatka z burakow 

1 szklanka burakow z octu pokrojone w drobna kostke 
1 jablko pokrojone w taka sama kostke( ja czasem daje posiekany ananas)
½  cebuli posiekana drobno ( moze byc czerwona)
1lyzeczka musztardy( nie za ostrej) 
½ szklanki majonezu ( mozna dac 50/50 z gesta smietana)
sol cukier i pieprz do smaku.
wszystko razem wymieszac i wstawic do lodowki na 2-3h zeby smaki sie polaczyly.
 Przepis na siktkaka podam jak tylko przetlumacze :)
 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Salatka z burakow

Electra ... Twoja sałatkę wypróbuję bo zaciekawił mnie ten przepis ... nigdy nie dodawałam ananasa ani jabłka ... ale za to dodaję sporo przeciśniętego przez praskę czosnku. Takie buraki w occie też robię .. tylko pracy z nimi co nie miara ... bo one takie malutkie jak paznokieć mój :laugh: jest to dobry sposób na zagospodarowanie małych buraczków, kiedy robi się ''przerywkę'' na grządkach.

Link to comment
Share on other sites

 

 @Kora,

 

 Przepis na siktkaka podam jak tylko przetlumacze :)

Dzięki - sałatki z buraków z owocami jeszcze nie jadłam, wypróbuję na pewno  :)  i czekam na przepis na bułki  :)

 

 

 

Co to są szwedzkie kotleciki i jak się robi sałatkę z buraków z majonezem - jeszcze takiej nie jadłam? :cool:

 

Koro, wystarczy wrzucić na tłumacz Google. Gdybyś miała problem z tłumaczeniem , służę pomocą. To są oryginalne szwedzkie recepty tych rzeczy o które pytasz.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttbullar

https://tjongikastrullen.wordpress.com/2011/09/22/lattemammans-siktkaka/

http://www.tasteline.com/Recept/klassisk_rodbetssallad

 

Dzięki sverige2  :)  oczywiście, że bedę miała kłopot z tłumaczeniem, bo szwedzkiego ni w ząb  :tongue: i obawiam się, że z tłumaczenia wujka Google może wyjść coś dziwnego  :tongue:

Gdybyś był chętny przetłumaczyć te przepisy to bardzo proszę  :)

Widzę, że w kotlecikach jest miód  :cool: tym bardziej mnie ciekawi smak bułki z tymi kotlecikami.

Edited by Kora
Link to comment
Share on other sites

Do kotlecików nie potrzeba dodawać miodu, osobiście nigdy nie dodaję, a pisząc fonetycznie (szettbular) czyli w tłumaczeniu mięsne kulki, poza tym przepis jest bardzo dokładny.

 

Składniki

300g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego), pół szklanki bułki tartej, 1 średnia czerwona cebula, 1 jajko, sól i pieprz, masło lub oliwa do smażenia, (2 łyżki miodu), ćwierć szklanki śmietany

Przygotowanie

Bułkę tartą połączyć ze śmietanką, odstawić na kilka minut. Cebulę posiekać, smażyć na patelni aż będzie miękka (zeszklić). W misce połączyć mięso mielone z jajkiem, (miodem), solą i pieprzem, dodać wcześniej przygotowaną bułkę tartą ze śmietaną oraz cebulkę. Mieszać, do uzyskania jednolitej masy. Uformować klopsiki wielkości niedużych piłeczek, smażyć na patelni aż do uzyskania złocistego koloru.

 

Zamiast śmietany można użyć mleka lub wody. Osobiście jeszcze otaczam je przed smażeniem w mące.

Link to comment
Share on other sites

Chudziak. W szwedzkiej kuchni, do tego typu "pitraszenia", czyli normalnej kuchni domowej, używa się najczęściej śmietany gęstej nie ukwaszanej, tzw.  " matlagningsgradde"  (śmietana do przyrządzania potraw)  czyli nieukwaszaną śmietanę rożnych producentów, http://www.mathem.se/varor/matlagningsgradde/matlagningsgradde-ekologisk-15--2-5dl-arla

Nie mniej możesz używać również kwaśnej, czy nawet jogurtu, wszystko zależy od Twojej inwencji, nie musisz się sztywno trzyma receptury, bo recept na kuleczki mięsne jest bez liku, dokładnie tak jak u nas np. na kotlety mielone. Podstawa to kształt właśnie, takie małe okrągłe "pulpeciki" smażone, zamiast gotowane.

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

"siktkaka"...znalazlam przepis i ot co mi wyszlo

 

Zaciekawiły mnie te bułeczki ... jedyny przepis z dodatkami o których pisałas jaki znalazłem to ten:

 

Szwedzkie bułeczki żytnio - pszenne z rodzynkami

Źródło przepisu: Leila Lindholm

12-15 sztuk

 

20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) (w oryginalnym przepisie autorka proponuje 50 g d. świeżych)

65 g rodzynek

1 łyżeczka nasion kminku

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka anyżu

50 g melasy

30 g masła

300 ml mleka

280 g mąki pszennej

200 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)

1 łyżeczka soli

http://2.bp.blogspot.com/_NzhlXdWH7RI/TFR3Nvd1d5I/AAAAAAAAGM0/ZU2B9NHOk1g/s1600/IMG_0546.jpg

 

Masło rozpuścic w garnuszku, podgrzać z mlekiem, melasą, solą i nasionami.

Ostudzić do temperatury pokojowej.

Rozkruszyć drożdże do miseczki i połączyć z płynem. Dodać rodzynki i stopniowo wsypując mąkę, zagnieść ciasto (z powodu mąki żytniej, ciasto będzie raczej klejące).

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30-60 minut.

Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, uprzednio smarując dłonie oliwą/olejem. Powinno nam wyjść 12-15 sztuk.

Wierzch bułeczek spryskać delikatnie oliwą, oprószyć mąką i odstawić do wyrastania na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 225 st C. wstawić bułeczki i piec je ok. 10-12 minut.

Ostudzić na kuchennej kratce.

 

 

Smacznego! 

 

Ale przyznam szczerze ze nie wiem jak to ma się do "oryginału" :(

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

Siktkaka / (przepis na 4 szt)

1 lyzeczka  zawiera 5ml 

1 lyzka to 15 ml

 

Skladniki;

50g drozdzy

500ml maki zytniej 

900ml maki pszennej

500 ml mleka

50 g masla

1½ lyzeczki soli

2-3 lyzki melasy lub miodu ( dalam miod)w oryginale jest  syrop cukrowy ale nie chcialo mi sie leciec do sklepu)

½ lyzki anyzu mielonego 

½ lyzki kopru wloskiego mielonego

 

Maslo rozpuscic w garnuszku, podgrzac z mlekiem, melasa, sola i nasionami.

Ostudzic do temperatury 37st C.

Rozkruszyc drozdze do miseczki i polaczyc z plynem, stopniowo wsypujac make wyrobic ciasto.

Przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na 30-45 minut.

Wyrosniete ciasto wyjac i przerobic celem usuniecia powietrza,podzielic na 4 czesci.rozwalkowac placki srednicy ok 15 cm. Ponakluwac widelcem( mozna zrobic dziurke w srodku ale nie koniecznie)

Ulozyc na plasze wylozonej papierem do pieczenia przykryc sciereczka i zostawic do wyrastania na 30 min.

Piekarnik nagrzac do 225 st C. wstawic buki i piec je ok. 12-15 minut.

Ostudzic na kuchennej kratce.

Mozna mrozic swietnie sie przechowuja nawet do 3 miesiecy.

post-58387-0-70148100-1421661286_thumb.jpgpost-58387-0-97319200-1421661299_thumb.jpgpost-58387-0-12445200-1421661316_thumb.jpgpost-58387-0-24337400-1421661328_thumb.jpgpost-58387-0-86744800-1421661343_thumb.jpg

Zabraklo fotek po wyrosnieciu ,zamotalam się i nie zrobilam :facepalm:
Edited by chudziak
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...