Jump to content

Wędzenie w Mesch


Mesch

Recommended Posts

Hallo,

ja jestem z Olsztyna i mieszkam w Holandii jakies 300m od Belgii i ogladam wasze forum od paru tygodni. Nigdy nie mialem w rodzinie kto wedzil ale jadlem dosyc czesto wyroby domowe i tu za granica odważylem sie zakupic sprzet do wedzenia zeby samemu wedzic, najpierw pstragi a po sezonie miesko. mam wedzarnie z allegro troche przerobione palenisko< rure chcę jeszcze grubsza ale to później.

zdjec od pstragow niw mam ale mieso jest, poledwica, szynka i boczek. Czekam na krytyke bo chce ulepszyc swoje wyroby ;)

Może w tym tygodniu zrobie pierwszą kiełbasę na podstawie wg.Szczepana 

Pozdrowienia,

 

Krystian

post-68286-0-49866800-1421874039_thumb.jpg

post-68286-0-25054200-1421874065_thumb.jpg

post-68286-0-19293900-1421874103_thumb.jpg

post-68286-0-69660600-1421874137_thumb.jpg

post-68286-0-43282500-1421874151_thumb.jpg

post-68286-0-98041800-1421874176_thumb.jpg

post-68286-0-71362800-1421874189_thumb.jpg

post-68286-0-88490500-1421874215_thumb.jpg

post-68286-0-35742500-1421874237_thumb.jpg

post-68286-0-15542500-1421874256_thumb.jpg

post-68286-0-11931300-1421874271_thumb.jpg

Edited by chudziak
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 331
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hallo,

Wczoraj zrobilem moja pierwsza kielbase na wzor  chlopska wg Szczepana, jestem bardzo zadowolony.

zamiast parzyc to podpieklem ja w wedzarni i mam pytanie: podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C - jest to wystarczajaco dla kielbasy? ja podpiekalem dluzej az bylo ponad 60C

 

Pozdrowienia

post-68286-0-74619000-1422183026_thumb.jpg

post-68286-0-77292900-1422183027_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Co powoduje skrzypienie, to muszą powiedzieć fachowcy.

 

Ja gdzieś wyczytałem, że to przez mleko krowie, ale się z tym nie zgodzę.

Swojego czasu, dawno, dawno, jak łaziłem po górach i jadłem pierwszy raz oscypek - skrzypiał,

to na bank nie było w nim mleka krowiego, bo bacowie mieli co trzy dni dowożone tylko pieczywo, a odbierane sery. 

Link to comment
Share on other sites

dzieki za odpowiedzi!

@Gen moje sery robilem ze naprawde swieżego mleka, czekalem az krowy byly wydoione i w domu mleko mialo 27C (bo miedzy czasie musialem sie bawic w hydraulika u sasiadki)

@tier wrzucasz sery w siatkach do solanki?

Pozdrowienia

Edited by chudziak
Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj uwedzone byly kielbaski wedlug rcepty BazylWidzew, psia mazurska (na zachodzie) - super w smaku

gardlo+boczek - 3 godz. wedzona , parzona i 2 godz. wedzona w 40/50C

Przyprawy rozwalaja!

Dzieki!

Pozdrowienia

post-68286-0-14948800-1424645068_thumb.jpg

post-68286-0-79599200-1424645068_thumb.jpg

post-68286-0-29021700-1424645069_thumb.jpg

Edited by Mesch
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Witam,

troche czasu minelo i nie bylem tak czesto na forum ale to nie znaczy ze nie wedzilem :)

nie mam pytan ale mam pare fotek zebyscie wiedzieli ze jeszcze zyje :D

Na pierwszych trzech zdieciach troche boczku i szynki.

Pstragi

moje nalewki: truskawkowa,wisniowa i sliwkowa

dwatygodnie temu uwedzilem (noothammetjes/orzeszkowe szynki tutaj tak to nazywaja) i w lokalnej kawiarni bylo to rewelacja tylko za malo mialem szyneczek :hmm:

post-68286-0-69514800-1442912582_thumb.jpg

post-68286-0-31279200-1442912600_thumb.jpg

post-68286-0-93709600-1442912615_thumb.jpg

post-68286-0-57497500-1442912616_thumb.jpg

post-68286-0-38872100-1442912617_thumb.jpg

post-68286-0-92922700-1442912617_thumb.jpg

post-68286-0-00511300-1442912638_thumb.jpg

post-68286-0-59450000-1442912638_thumb.jpg

post-68286-0-18338100-1442912639_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...