Mesch Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 (edited) Hallo,ja jestem z Olsztyna i mieszkam w Holandii jakies 300m od Belgii i ogladam wasze forum od paru tygodni. Nigdy nie mialem w rodzinie kto wedzil ale jadlem dosyc czesto wyroby domowe i tu za granica odważylem sie zakupic sprzet do wedzenia zeby samemu wedzic, najpierw pstragi a po sezonie miesko. mam wedzarnie z allegro troche przerobione palenisko< rure chcę jeszcze grubsza ale to później.zdjec od pstragow niw mam ale mieso jest, poledwica, szynka i boczek. Czekam na krytyke bo chce ulepszyc swoje wyroby Może w tym tygodniu zrobie pierwszą kiełbasę na podstawie wg.Szczepana Pozdrowienia, Krystian Edited January 21, 2015 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Wędzonki ładnie wyglądają jeżeli w smaku są dobre,to krytyka jest niepotrzebna.Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted January 21, 2015 Author Report Share Posted January 21, 2015 Dzieki, w smaktu sa doskonale i moim znajomimy smakuja tak samo.Z zawodu jestem kamieniarzem a nie rzeznikiem dlatego tak napisalem bo duzo Mozna sie nauczyc na tym forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Witaj , jezeli w smaku sa takie jak w wygladzie to gratuluje pieknego wyrobu :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Ładne chociaż kilka jakby zbyt ciemne, biorąc pod uwagę Twój pierwszy dym to rewelka i tak proszę trzymaj praktyka czyni mistrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Jak na pierwszy raz to brawo i wiązanie szynek ładne równe,gratuluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted January 22, 2015 Author Report Share Posted January 22, 2015 (edited) Dziekuje To sa zdjeliscie z paru wedzen i te ciemne wyroby to sa pierwsze, po tym wyniku powiekszylem palenisko.Jesli chodzi o wiazanie to musze podziekowac temu forum Edited January 22, 2015 by Mesch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian Ciunel Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Bardzo ładne najważniejsze że smakują a kiełbasę zrób z forum nazywa się Pradziada wychodzi zawsze i jest tylko na soli . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted January 25, 2015 Author Report Share Posted January 25, 2015 Hallo,Wczoraj zrobilem moja pierwsza kielbase na wzor chlopska wg Szczepana, jestem bardzo zadowolony.zamiast parzyc to podpieklem ja w wedzarni i mam pytanie: podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C - jest to wystarczajaco dla kielbasy? ja podpiekalem dluzej az bylo ponad 60C Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted January 25, 2015 Author Report Share Posted January 25, 2015 sorry za pytanie, odpowiec znalazem pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Ładne to panie masz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C Już wiesz, że to za mało.Powinno być 68.Pieczenie w wędzarni można znacznie przyśpieszyć zwiększając wilgotność komory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted January 25, 2015 Author Report Share Posted January 25, 2015 (edited) Pieczenie w wędzarni można znacznie przyśpieszyć zwiększając wilgotność komory. Tego nieznalazlem ale sie dowiedzialem dzieki tobie, super dziekuje Edited January 25, 2015 by Mesch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted February 19, 2015 Author Report Share Posted February 19, 2015 (edited) Witam,Dzis uwedzilem a'la oscypki wedlug recepty Tier'a ze strony gluwnej,smak jest dobry tylko skrzypia na zebach i sa troche blade w przekroju - sa za malo wedzone?Pozdrowienia Edited February 19, 2015 by Mesch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gen Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Właśnie takie skrzypiące lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted February 19, 2015 Author Report Share Posted February 19, 2015 Mi w sumie tez nie przeszkadza ale musze sie przyzwyczaic,co to powoduje ze one skrzypia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gen Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Co powoduje skrzypienie, to muszą powiedzieć fachowcy. Ja gdzieś wyczytałem, że to przez mleko krowie, ale się z tym nie zgodzę.Swojego czasu, dawno, dawno, jak łaziłem po górach i jadłem pierwszy raz oscypek - skrzypiał,to na bank nie było w nim mleka krowiego, bo bacowie mieli co trzy dni dowożone tylko pieczywo, a odbierane sery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 (edited) Kawał dobrego sera to że są blade w środku to OK tak musi być z czasem dojrzewania kolor zmienia się. Edited February 19, 2015 by tier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted February 20, 2015 Author Report Share Posted February 20, 2015 (edited) dzieki za odpowiedzi!@Gen moje sery robilem ze naprawde swieżego mleka, czekalem az krowy byly wydoione i w domu mleko mialo 27C (bo miedzy czasie musialem sie bawic w hydraulika u sasiadki)@tier wrzucasz sery w siatkach do solanki?Pozdrowienia Edited February 20, 2015 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filemonek Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 (edited) Jak skrzypią to są świeże , nieprzewędzone. Edited February 20, 2015 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 Dzis uwedzilem a'la oscypki wedlug recepty Tier'a Mesch, odważny z Ciebie Gościu. Robić tak piękne sery w jaskini lwa, to jest dopiero osiągnięcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted February 20, 2015 Author Report Share Posted February 20, 2015 @dyzio piekne to one nie sa bo takie malutkie mi wyszly, siatke nakladalem szklanka i malo siatki kupilem ale na poczatkujacego cos tam zbudowalem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted February 22, 2015 Author Report Share Posted February 22, 2015 (edited) Dzisiaj uwedzone byly kielbaski wedlug rcepty BazylWidzew, psia mazurska (na zachodzie) - super w smakugardlo+boczek - 3 godz. wedzona , parzona i 2 godz. wedzona w 40/50CPrzyprawy rozwalaja!Dzieki!Pozdrowienia Edited February 22, 2015 by Mesch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted September 22, 2015 Author Report Share Posted September 22, 2015 Witam,troche czasu minelo i nie bylem tak czesto na forum ale to nie znaczy ze nie wedzilem nie mam pytan ale mam pare fotek zebyscie wiedzieli ze jeszcze zyje Na pierwszych trzech zdieciach troche boczku i szynki.Pstragimoje nalewki: truskawkowa,wisniowa i sliwkowadwatygodnie temu uwedzilem (noothammetjes/orzeszkowe szynki tutaj tak to nazywaja) i w lokalnej kawiarni bylo to rewelacja tylko za malo mialem szyneczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.