D@reC Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Witam wszystkichJest to mój pierwszy post i dopiero zaczynam zadymianie więc proszę o wyrozumiałość w zadawanych pytaniach, własnie jestem na ukończeniu budowy wędzarki tu podziękowania Robertowi beiot za pomoc kosultowałem się z Tobą mailem, i tu pytanie niestety już po fakcie ,zakupiłem blachę ocynk z zamiarem wykorzystania jej do wyłożenia wewnątrz wędzarki, ale wyczytałem że jest szkodliwa dla żywności czy rzeczywiście jest tak bardzo szkodliwa i trzeba pomyśleć o innym roziązaniu?? (blacha nierdzewka gdzie się nie pytałem to koszt jak do mojej wędzarki 800 zł porażka), wędzarka jest z paleniskiem bezpośrednim taka jaką tu się najczęściej poleca jakie widzicie rozwiązanie chyba, że ktoś z was ma jakieś namiary na blachę kwasoodporną nierdzewkę po jakiś normalnych pieniądzach.Sedrdecznie pozdrawiam Darek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Witaj Masz zapewne strop nad paleniskiem i deflektor... więc nie ma potrzeby '' obijania'' całej komory blachą , wystarczy raczej na ok 0,5 metra - po obwodzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 ...jak masz już tą blachę , to pozbądź się powłoki cynkowej albo przemywając kwasem solnym , albo przez wypalanie następnie umyj i obserwuj czy koroduje - jeżeli nie na całej powierzchni , to powtórz czynności... Jak zabudujesz w wędzoku taką , już czarną , blachę , podczas wędzenia poprzez osiadanie dymu sama się zakonserwuje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 jakie widzicie rozwiązanie Zrobić tak jak pisze jumbo, albo kupić czarną blachę 0,25mm jest tańsza od ocynku, a tę ocynkowaną zostaw sobie na cos innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 blacha nierdzewka gdzie się nie pytałem to koszt jak do mojej wędzarki 800 zł porażkaTeż tak miałem. Dzięki panu-S trafiłem na http://sklep.hart-metale.pl/stal-nierdzewna-i-kwasoodporna,33.html i za stosunkowo niewielkie pieniądze nabyłem i blachę i narzędzia do jej obróbki (nie nadają się tanie chińskie wiertła z gwoździa). Wyszło dużo taniej niż zakup zwykłej blachy w oddziale Centrostalu odległym 15 km (blacha taniocha ale logistyka droga). Może Cię to taniej kosztować niż kupno i obróbka "na miejscu". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@reC Posted January 23, 2015 Author Report Share Posted January 23, 2015 Dzięki Wam za szybkie odpowiedzi i podpowiedzi zacznę od informacji w sklepie od frapio i tu mam pytanie jak chodzi o narzędzia do obróbki co masz na myśli ocynk docinałem szlifireką kontową czy tu obróbka wygląda inaczej?? ,a jak nie to pójdę pomysłem Einshell , i mam też pytanie do jumbo czy musiałbym wyczyścić blachę z ocynku z obu stron czy tylko od tej która jest w komorze oraz jak ją wypalić na czym by to miało polegać ??,bo raczej z kwasem wolę się nie zabawiać :)Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za rady Darek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Jeżeli nie masz możliwości uzyskania czarnej blachy ,to zrób z ocynku takie elementy , jakie potrzebujesz , rozpal ognisko i opal je z obu stron. Porobią się takie białe płatki , ew proszek , umyj wodą , zostaw mokre , na drugi dzień zobacz czy rdzewieje całość , jak nie to powtórz do skutku. Obie strony , bo cynk pod wpływem temperatury się utlenia , nawet jeżeli nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alz Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 A jakie znaczenie ma ten cynk skoro nie styka się bezpośrednio z żywnością, temperatura jest poniżej 100 stopni?? Poza tym po kilku godzinach wędzenia i tak będzie zakonserwowana smółką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 tu mam pytanie jak chodzi o narzędzia do obróbki co masz na myśli ocynk docinałem szlifireką kontową czy tu obróbka wygląda inaczejMiałem na myśli szczególnie wiertła, bo blacha jest b. twarda, a przecież będziesz musiał ją nawiercić pod jakieś wkręty do mocowania. Też na wymiar przycinam kątówką. Co do wymiarów to w opisie blach piszą: "W przypadku potrzeby zakupu blach w innym formacie prosimy o kontakt z naszym działem handlowym." Ja nie miałem takiej potrzeby, bo oferowane formatki mają akurat takie jakie potrzebowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 ....miszczu od smółki cynk sam w sobie nie jest szkodliwy , ale się utlenia w tlenek cynku - istniejący pomimo "smółkowania" również w oparach.. Zresztą (po raz n-ty wstawiam) sprawdź sobie sam dane NFPA 704 na tej ogólndostępnej stronie https://pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_cynku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Zdecydowanie jestem przeciwny stosowania ocynku w wędzarni ale proszę przeczytaj mój post #405 i przejrzyj ten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-wedzarnie-i-wedzenie/page-21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alz Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 A co jest takiego strasznego w tlenku cynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 A co jest takiego strasznego w tlenku cynku.Tlenek cynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robak56 Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Właściwie to czy czasem nie chodzi o sole cynku a nie tlenek cynku?Tlenek cynku jest używany w stomatologi, kosmetyce i jako składnik tabletek dla sportowców i nie tylko. Nie chcę się kłócić ale proszę o merytoryczną wypowiedź dlaczego nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 (edited) ....przeczytajcie ostatnie zdanie w 10 poscie - ZE ZROZUMIENIEM.... otwórz link kliknij Niebezpieczeństwa sprawdź co znaczą wartości NFPA 704 Edited January 24, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 http://pl.wikipedia.org/wiki/NFPA_704 "NFPA 704 — standard wprowadzony w Stanach Zjednoczonych przez Narodowy Związek Ochrony Przeciwpożarowej (ang. National Fire Protection Association). "chyba nie oto chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 (edited) Maćku - dobrze - widzisz ukośny kwadrat podzielony na 4 kolory - i czytaj dalej....- niebieski dotyczy zdrowia a 2 na nim oznacza że kontakt może spowodować przejściowe uszkodzenie zdrowia, z ryzykiem wystąpienia powikłań. Przeczytajcie smółkowcy jak potraficie to ( ) otworzyć - to nie do Ciebie Maćku... Edited January 24, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/14806?from=summary#section=Toxicitytu jest więcej może nie jest tak straszny ale bym go nie stosował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@reC Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 chyba zanim podejmę decyzję poczekam jeszcze na pare postów cieszy mnie bardzo wasze zaangażowanie w temacie za co wam serdecznie dziękuję z całego serca....ale dalej nie wiem jaka podjąć do końca decyzje pozdrawiam.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 (edited) qurczak - kupiłeś blachę i jej nie pociąłeś - masz prawo zwrotu , i kup czarną kupiłeś lewą - patrz posty powyżej i nie drocz się , bo zaraz chłopaki powiedzą co myślą..... ...a ja przy okazji muszę się kopać z kucykami... Edited January 24, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 ..ale dalej nie wiem jaka podjąć do końca decyzje Decyzje już podjąłeś- przy zakupie a teraz zrób to co będzie zdrowsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 blacha ocynkowana zawsze Ci sie przyda do czegoś innego na przykład na daszek do drewutni a do wędzarni użyj zwykłej czarnej. Jeśli parę osób mówi że jest szkodliwa to musi coś w tym być i nieważne co lepiej dmuchać na zimne. Na pewno nie zwali cie to z nóg po pierwszym kęsie wędzonki bo to nie cyjanek ale poco sie podtruwać na własne życzenie skoro i tak żyjemy w wystarczająco zatrutym świecie. Nam chodzi o jedzenie swojskie smaczne i zdrowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 (edited) ale poco sie podtruwać na własne życzenie skoro i tak żyjemy w wystarczająco zatrutym świecie. No i słusznie . A trucizny się dodają , krążą w organiźmie i czekają na dobrą okazję coby pokazać swoje, pod postacią jakiejś choroby cywilizacyjnej jak to ładnie teraz mówią . Gorąco pozdrawiam Edited January 25, 2015 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@reC Posted January 26, 2015 Author Report Share Posted January 26, 2015 Ot co gosman dzięki za konkret a i ja się nie droczę tylko szukałem jakiegoś rozwiązania co by jeszcze nie dopłacać bardziej blachę kupiłe legal za 200 zeta i mam rachunek ale niestety za nim zacząłem sie doczytywać jak już pisałem na samym początku to już ją pociąłem częściowo więc ze zwrotu to na bank nici jedynie co to dokupie blache "czarną" i taką założę dzięki wszystkim za porady.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 blachę kupiłe legal za 200 zeta To ile Ty arkuszy tej blachy kupiłeś na tą wędzarnię?Jaka grubość? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.