Jump to content

Cała prawda o rybach

paweljack

Recommended Posts

Zamieszczę tu jeszcze raz link do filmu, który wstawił Fazi w innym temacie. Uważam, że jest to na tyle ważne aby było w oddzielnym temacie. Oczywiście to nie jest cała prawda o rybach ale film wiele wyjaśnia.

https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc

Przy okazji dziś sprawdziłem w Makro jak u nas wygląda oznakowanie przy sprzedaży ryb hodowlanych i dzikich, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem, że jest.

W M wygląda to tak:

na tabliczkach z nazwą i ceną są cyfry w kółku: 1, 2, 3.

3 - to ryby hodowlane

1 - dzikie morskie - tu mamy dodatkową cyfrę w drugim kółku, która wskazuje miejsce połowu znajdujące się na mapie Świata na panami sprzedawcami.

2 - dzikie słodkowodne

Łosoś dziki też bywa w M. ostatnio bywał we wrześniu.  :(

Może sprawdźcie i napiszcie, jak to wygląda w innych sklepach.  :)

Zamieszczę tu jeszcze raz link do filmu, który wstawił Fazi w innym temacie. Uważam, że jest to na tyle ważne aby było w oddzielnym temacie. Oczywiście to nie jest cała prawda o rybach ale film wiele wyjaśnia.

https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc

Przy okazji dziś sprawdziłem w Makro jak u nas wygląda oznakowanie przy sprzedaży ryb hodowlanych i dzikich, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem, że jest.

W M wygląda to tak:

na tabliczkach z nazwą i ceną są cyfry w kółku: 1, 2, 3.

3 - to ryby hodowlane

1 - dzikie morskie - tu mamy dodatkową cyfrę w drugim kółku, która wskazuje miejsce połowu znajdujące się na mapie Świata na panami sprzedawcami.

2 - dzikie słodkowodne

Łosoś dziki też bywa w M. ostatnio bywał we wrześniu.  :(

Może sprawdźcie i napiszcie, jak to wygląda w innych sklepach.  :)

Teraz zmieniło się to co piszesz nieco.

Przepisy się zmieniły

Każdy wprowadza zmiany.

Obecnie część tabliczek mam poprawnie wypisanych.

Obecnie:

x- ryby morskie

y- ryby z wód śródlądowych (dzikie)

z- ryby hodowlane

Następnie w kółku masz wpisane narzędzie połowu (w przypadku ryb hodowlanych informacja jest pominięta) takie jak takich jak: niewody, włoki, sieci skrzelowe i podobne, sieci okrążające i podrywki, haki i liny, dragi, pułapki.

Następnie w kolejnym kółku wpisane jest:

- kraj pochodzenia( jeśli ryba jest hodowlana lub poławiana w wodach śródlądowych)

- obszar połowu

W ostatnim kółku w wypadku ryb wędzonych (czasem rozmrażanych) podane są alergeny występujące w produkcie lub używane w zakładzie produkcyjnym.

W każdym Makro takie oznaczenia są wprowadzone.

• 1 month later...