paweljack Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Zamieszczę tu jeszcze raz link do filmu, który wstawił Fazi w innym temacie. Uważam, że jest to na tyle ważne aby było w oddzielnym temacie. Oczywiście to nie jest cała prawda o rybach ale film wiele wyjaśnia. https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc Przy okazji dziś sprawdziłem w Makro jak u nas wygląda oznakowanie przy sprzedaży ryb hodowlanych i dzikich, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem, że jest.W M wygląda to tak: na tabliczkach z nazwą i ceną są cyfry w kółku: 1, 2, 3. 3 - to ryby hodowlane1 - dzikie morskie - tu mamy dodatkową cyfrę w drugim kółku, która wskazuje miejsce połowu znajdujące się na mapie Świata na panami sprzedawcami.2 - dzikie słodkowodne Łosoś dziki też bywa w M. ostatnio bywał we wrześniu. Może sprawdźcie i napiszcie, jak to wygląda w innych sklepach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Może sprawdźcie i napiszcie, jak to wygląda w innych sklepach. W Auchan na tabliczkach mają napisane czy hodowlany czy złowiony i gdzie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazior83 Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 (edited) Nigdy nie masz pewności czy ryba która była z hodowli w sklepie będzie dzikie morskie Edited January 24, 2015 by kazior83 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 Nigdy nie masz pewności czy ryba która była z hodowli w sklepie będzie dzikie morskie Typowo polskie myślenie. Trochę zaufania do ludzi i instytucji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robak56 Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Zamieszczę tu jeszcze raz link do filmu, który wstawił Fazi w innym temacie. Uważam, że jest to na tyle ważne aby było w oddzielnym temacie. Oczywiście to nie jest cała prawda o rybach ale film wiele wyjaśnia. https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc Przy okazji dziś sprawdziłem w Makro jak u nas wygląda oznakowanie przy sprzedaży ryb hodowlanych i dzikich, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem, że jest.W M wygląda to tak: na tabliczkach z nazwą i ceną są cyfry w kółku: 1, 2, 3. 3 - to ryby hodowlane1 - dzikie morskie - tu mamy dodatkową cyfrę w drugim kółku, która wskazuje miejsce połowu znajdujące się na mapie Świata na panami sprzedawcami.2 - dzikie słodkowodne Łosoś dziki też bywa w M. ostatnio bywał we wrześniu. Może sprawdźcie i napiszcie, jak to wygląda w innych sklepach. Teraz zmieniło się to co piszesz nieco.Przepisy się zmieniłyKażdy wprowadza zmiany.Obecnie część tabliczek mam poprawnie wypisanych.Obecnie:x- ryby morskiey- ryby z wód śródlądowych (dzikie)z- ryby hodowlane Następnie w kółku masz wpisane narzędzie połowu (w przypadku ryb hodowlanych informacja jest pominięta) takie jak takich jak: niewody, włoki, sieci skrzelowe i podobne, sieci okrążające i podrywki, haki i liny, dragi, pułapki. Następnie w kolejnym kółku wpisane jest:- kraj pochodzenia( jeśli ryba jest hodowlana lub poławiana w wodach śródlądowych)- obszar połowu W ostatnim kółku w wypadku ryb wędzonych (czasem rozmrażanych) podane są alergeny występujące w produkcie lub używane w zakładzie produkcyjnym. W każdym Makro takie oznaczenia są wprowadzone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 Teraz zmieniło się to co piszesz niecoPisałem to dwa dni temu w czwartek, po zakupach w Makro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robak56 Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Teraz zmieniło się to co piszesz niecoPisałem to dwa dni temu w czwartek, po zakupach w Makro. Nie ma czasu zmienić oznaczeń a sporo jest ich więc mogli nie zdążyć jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Nie, no normalnie się wystraszyłem. Chyba już nigdy nie kupię świeżego czy wędzonego łososia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 z dorszami też trzeba uważać http://www.wykop.pl/link/2415026/cos-wyszlo-z-dorsza/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robak56 Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Z bałtykami to norma.Z resztą jak z większością dorszy.Dopisze jeszcze że norma nicienia w kg fileta to 5 szt.Nicień nieszkodliwy dla zdrowia ludzi, szczególnie po obróbce termicznej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts