świadziu Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Jakiś czas temu Wiesiorek naostrzył mi sitka i noże na magnesówce ( za co jeszcze raz dziękuję ), sitka były zabrudzone po tym zabiegu więc dałem je do sody oczyszczonej na 30 minut, niestety efekt był fatalny gdyż sitka zczarniały ( sitka były "błyszczące" a teraz są matowe i szorstkie ) po tym zabiegu Sitka od kwietnia w zeszłym roku przechowywałem w materiale nawilżonym olejem ( każde sitko owinięte osobno ), na sitkach i materiale pojawiły się zabarwienia rdzy Dziś wrzuciłem sitka do garnka, zalałem octem i gotowałem - podczas tego zabiegu na powierzchnię wypłynęło wiele dziadostwa - niestety po 10 minutach po wyciągnięciu sitka czarnieją a na ścierce pojawiła się rdza Teraz kilka pytań dotyczących sitek i noży do mojej maszynki Zelmer 986:- co mogę zrobić ( i czy się da ) aby przywrócić je do użytkowania - do mielenia mięsa ?- czy dalej próbować doprowadzić te sitka do stanu używalności, czy lepiej kupić nowe?- w jaki sposób wyczyścić sitka i noże po kolejnym ostrzeniu na magnesówce ?- jak przechowywać sitka aby nie zardzewiały podczas dłuższego przechowywania np. 5 m-c ? Z góry dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 (edited) ad1.Weź papier wodny 1500 - 2000 - połóż na płaską powierzchnię (najlepiej szybę) i doszlifuj ręcznie na płaskad3. jak się nie uda - ale powinno - wtedy myśl o nowychad3. Po ostrzeniu na magnesówce załóż sitko do maszynki z zmiel kromkę lub dwie chleba - aż drobiny będą czystead3. Po mieleniu nie odtłuszczaj płynami , czy broń boże sodą - umyj tylko gorącą wodą - pozostała minimalna warstewka tłuszczu po mieleniu mięsa wystarczająco zakonserwuje metal - tylko dokładnie wysusz. Czy wiesz jakiej produkcji są te siatki i w jaki sposób utwardzane? Edited January 22, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted January 22, 2015 Author Report Share Posted January 22, 2015 Jumbo,dzięki wielkie za odpowiedź i pomoc Jeśli po punkcie 1 uda mi się z zewnątrz pozbyć tego nalotu to jak go usunąć z otworów ?Sitka posiadam w poniższych rozmiarach: 2,7 / 4,0 / 6,0 / 8,0 / 10,0 / 13,0 / 16,0 oraz szarpak.Nie wyobrażam sobie bez użycia jakiejś specjalnej chemii usunięcia dziadostwa z sitek o małych otworach Z góry dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 ...nie dajmy się zwariować - nigdy nie doczyścisz ścianek otworów do metalicznej gładzi - one po obróbce cieplnej podczas produkcji już pozostają czarne - ale są czyste - mielenie chleba ma za zadanie jedynie wypchnąć to co pozostało po szlifowaniu powierzchni. No chyba że sitka z Hendi - oni maja nierdzewne - super twardy stop - chyba bez obróbki cieplnej - dziurki są srebrne Pytałem czy wiesz skąd masz siatki i czy wiesz jak były ulepszane cieplnie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Ja czyszczę sitka o drobnych oczkach wykałaczkę a duże szczotką ryżową a konserwuje olejem jadalnym i zawijam w papier oczywiście po wysuszeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Dziś wrzuciłem sitka do garnka, zalałem octem i gotowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Sitka i noże myję wyłacznie ciepła wodą pomagając sobie szczotkami i wykałaczkami.Po umyciu natychmiast starannie osuszam każde z osobna w ścierce, a raczej odwirowuje resztki wody przez jej pokręcenie.Potem natłuszczam twardym tłuszczem: smalec lub olej palmowy, olej kokosowy.Może też być oliwa (tłuszcz jednonienasycony); uważam, że oleje jadalne (tłuszcze wielonienasycone) do dłuższej konserwacji się nie nadają bo jełczeją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Kolego aż mi szczęka opadła jak przeczytałem co zrobiłeś z tymi sitkami,według mnie jedyny ratunek to ponownie na magnesówkę i będzie git.Jak teraz zaczniesz to jechać na papierze to tylko stępisz te gadżety.Najlepiej rób tak jak EAnna aczkolwiek oliwa również zjełczeje.Są dostępne specjalne smary spożywcze do tego typu rzeczy na bazie oleju palmowego,one są białe i jadalne,bodajże Wurth to robi między innymi.Po magnesówce wystarczy płyn do naczyń a nie jakaś chemia agresywna,osuszyć i zakonserwować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slodziaksos Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Sitka i noże do maszynki myję letnią niezbyt gorącą wodą bez chemi. Nie gorącą gdyż wysoka temperatura zetnie mięso w oczkach. mięso się przyklei i będzie masa zabawy.Potem kładę na ręczniku papierowym i na podłogę do łazienki (mam ogrzewanie podłogowe)A potem bez żadnych tłuszczy czy papierków kładę w kuchni w miejscu gdzie nie będą się obijały o jakieś metale czy szkła i tyle.I tak od dwóch lat jadę na jednym komplecie.Ważne jest by nie kłaść mokrych gdzieś na blacie czy innym nieprzewiewnym miejscu bo stal narzedziowa bardzo łatwo koroduje. A korozja najchętniej wcina krawędzie ostrza. Podstawa to szybko wysuszyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 No tak ale po pół roku bez żadnej konserwacji muszą zardzewieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Moim skromnym zdaniem, żadnych tłuszczy, smarów itp.Porządnie wymyć, wysuszyć i nic złego im się nie dzieje. Też kiedyś smarowałem, a nawet trzymałem w oleju ..... zardzewiały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slodziaksos Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 (edited) No tak ale po pół roku bez żadnej konserwacji muszą zardzewiećw pół roku to ja ze 150-200 kg mięsa przemiele partiami po około 12-15 kgOczywiście na potrzeby własne..Już dawno nie działem zarobkowo w tym kierunku Maszynka u mnie pracuje a nie pomieszkuje :laugh: Edited January 23, 2015 by slodziaksos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bad4 Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 konserwacja noży i sitek : po użyciu umyć te elementy w letniej ,czystej wodzie bez detergentów,szczoteczką/np.do zębów/przeczyścić otwory sitek i najważniejsze-natychmiast dobrze wysuszyć.Stal ,z której są te elementy wykonane zawsze zczernieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 a nawet trzymałem w oleju ..... zardzewiały. Nie wysuszyłeś dokładnie.Z wierzchu niby suche a wystarczy aby trochę wody było w otworze i kicha.. Ja przewiewam otwory suszarką do wlosów. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 (edited) Jeśli przechowuje się dłużej, dobrze jest, po wysuszeniu, całkowicie zanurzyć w gorącym wosku i wyjąć. Edited January 23, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 ....świądziu zadał cztery pytania odnośnie siatek - prawie wszyscy odpowiadają tylko na jedno , czwarte pytanie. Dajcie też jakieś swoje patenty odnośnie pozostałych pytań.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Jumbo-jet przywraca nas do porządku, więc tak: - co mogę zrobić ( i czy się da ) aby przywrócić je do użytkowania - do mielenia mięsa ?- czy dalej próbować doprowadzić te sitka do stanu używalności, czy lepiej kupić nowe?Moje też po używaniu już się nie błyszczą i są lekko przyczerniałe, widać taka ich uroda.Jeśli ich gotowanie nie "zabiło" używać dalej, a jak tępe -naostrzyć ponownie - w jaki sposób wyczyścić sitka i noże po kolejnym ostrzeniu na magnesówce ?Dokładnie umyć i wysuszyć, nic więcej. - jak przechowywać sitka aby nie zardzewiały podczas dłuższego przechowywania np. 5 m-c ?Wysuszyć, wysuszyć i jeszcze raz wysuszyć.Sitka przechowuję w szczelnym, plastikowym pojemniku i nie rdzewieją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 ...miro , jestem z małej litery , i przeważnie nie odrzutowy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Chciałem Cię docenić, szacunek, te sprawy ... więc walnąłem z dużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Może to jest i za wielka troska ale ja przemyśliwywuję przechowywać w pojemniku sitka i noże w towarzystwie silikażelu http://pl.wikipedia.org/wiki/Silika%C5%BCel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 To widzę kolejny problem - jak przechowywać sitka. Po umyciu wkładam w ręcznik, uderzam w tapicerowany taboret, woda z dziurek wypada, kładę na ręcznik papierowy i czasem nawet schowam do szuflady. Zajrzałem tam - sitka nie rdzewieją, a niektóre mają po 40-ści lat. Mały problem jest z tym 2mm, trzeba się nim zająć indywidualnie i dokładnie osuszyć... O nożach nie wspomnę... A te tłuszcze, oleje, woski, parafiny etc. masakra..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 (edited) Może to jest i za wielka troska ale ja przemyśliwywuję przechowywać w pojemniku sitka i noże w towarzystwie silikażelu http://pl.wikipedia.org/wiki/Silika%C5%BCelTo może być ciekawe...A co kupuje buty to zawsze to wyrzucam teraz trzeba zostawić i wypróbować... Edited January 24, 2015 by lesniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 po umyciu kładę na ściereczkę bądź ręcznik papierowy i na kaloryfer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Myję zawsze detergentem w ciepłej wodzie, potem suszę opalarką i wkładam do pudełka plastikowego, przekładając wyciętymi kółkami z ręcznika papierowego. Po bokach i na wierzch kładę te małe torebki ze środkiem absorbującym wilgoć, które pozyskuję z nowo kupowanego obuwia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Ja po dokladnym myciu klade do piecyka na pare min i nic sie nie dzieje , te ktore posmarowalam olejem to zardzewialy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.