Jump to content

Jak przechowywać sitka i noże do maszynki


świadziu

Recommended Posts

Jakiś czas temu Wiesiorek naostrzył mi sitka i noże na magnesówce ( za co jeszcze raz dziękuję ), sitka były zabrudzone po tym zabiegu więc  dałem je do sody oczyszczonej na 30 minut, niestety efekt był fatalny gdyż sitka zczarniały ( sitka były "błyszczące" a teraz są matowe i szorstkie ) po tym zabiegu :(

Sitka od kwietnia w zeszłym roku przechowywałem w materiale nawilżonym olejem ( każde sitko owinięte osobno ), na sitkach i materiale pojawiły się zabarwienia rdzy :)

Dziś wrzuciłem sitka do garnka, zalałem octem i gotowałem - podczas tego zabiegu na powierzchnię wypłynęło wiele dziadostwa - niestety po 10 minutach po wyciągnięciu sitka czarnieją a na ścierce pojawiła się rdza :(

 

Teraz kilka pytań dotyczących sitek i noży do mojej maszynki Zelmer 986:

- co mogę zrobić ( i czy się da ) aby przywrócić je do użytkowania - do mielenia mięsa ?

- czy dalej próbować doprowadzić te sitka do stanu używalności, czy lepiej kupić nowe?

- w jaki sposób wyczyścić sitka i noże po kolejnym ostrzeniu na magnesówce ?

- jak przechowywać sitka aby nie zardzewiały podczas dłuższego przechowywania np. 5 m-c ?

 

 

Z góry dzięki za pomoc

Link to comment
Share on other sites

ad1.Weź papier wodny 1500 - 2000 - połóż na płaską powierzchnię (najlepiej szybę) i doszlifuj ręcznie na płask

ad3. jak się nie uda - ale powinno - wtedy myśl o nowych

ad3. Po ostrzeniu na magnesówce załóż sitko do maszynki z zmiel kromkę lub dwie chleba - aż drobiny będą czyste

ad3. Po mieleniu nie odtłuszczaj płynami , czy broń boże sodą - umyj tylko gorącą wodą -

        pozostała minimalna warstewka tłuszczu po mieleniu mięsa wystarczająco zakonserwuje metal - tylko dokładnie wysusz.

 

 

Czy wiesz jakiej produkcji są te siatki i w jaki sposób utwardzane?

Edited by jumbo
Link to comment
Share on other sites

Jumbo,

dzięki wielkie za odpowiedź i pomoc :)

Jeśli po punkcie 1 uda mi się z zewnątrz pozbyć tego nalotu to jak go usunąć z otworów ?

Sitka posiadam w poniższych rozmiarach: 2,7  /  4,0  / 6,0  / 8,0 / 10,0  / 13,0 / 16,0 oraz szarpak.

Nie wyobrażam sobie bez użycia jakiejś specjalnej chemii usunięcia dziadostwa z sitek o małych otworach :(

 

Z góry dzięki za pomoc

Link to comment
Share on other sites

...nie dajmy się zwariować - nigdy nie doczyścisz ścianek otworów do metalicznej gładzi - one po obróbce cieplnej podczas produkcji już pozostają czarne - ale są czyste - mielenie chleba ma za zadanie jedynie wypchnąć to co pozostało po szlifowaniu powierzchni.

 

 

No chyba że sitka z Hendi - oni maja nierdzewne - super twardy stop - chyba bez obróbki cieplnej - dziurki są srebrne :rolleyes:

 

Pytałem czy wiesz skąd masz siatki i czy wiesz jak były ulepszane cieplnie....

Link to comment
Share on other sites

Sitka i noże myję wyłacznie ciepła wodą pomagając sobie szczotkami i wykałaczkami.

Po umyciu natychmiast starannie osuszam każde z osobna w ścierce, a raczej odwirowuje resztki wody przez jej pokręcenie.

Potem natłuszczam twardym tłuszczem: smalec lub olej palmowy, olej kokosowy.

Może też być oliwa (tłuszcz jednonienasycony); uważam, że oleje jadalne (tłuszcze wielonienasycone) do dłuższej konserwacji się nie nadają bo jełczeją.

Link to comment
Share on other sites

Kolego aż mi szczęka opadła jak przeczytałem co zrobiłeś z tymi sitkami,według mnie jedyny ratunek to ponownie na magnesówkę i będzie git.Jak teraz zaczniesz to jechać na papierze to tylko stępisz te gadżety.Najlepiej rób tak jak EAnna aczkolwiek oliwa również zjełczeje.Są dostępne specjalne smary spożywcze do tego typu rzeczy na bazie oleju palmowego,one są białe i jadalne,bodajże Wurth to robi między innymi.Po magnesówce wystarczy płyn do naczyń a nie jakaś chemia agresywna,osuszyć i zakonserwować

Link to comment
Share on other sites

Sitka i noże do maszynki myję letnią niezbyt gorącą wodą bez chemi. Nie gorącą gdyż wysoka temperatura zetnie mięso w oczkach. mięso się przyklei i będzie masa zabawy.

Potem kładę na ręczniku papierowym i na podłogę do łazienki (mam ogrzewanie podłogowe)

A potem bez żadnych tłuszczy czy papierków kładę w kuchni w miejscu gdzie nie będą się obijały o jakieś metale czy szkła i tyle.

I tak od dwóch lat jadę na jednym komplecie.

Ważne jest by nie kłaść mokrych gdzieś na blacie czy innym nieprzewiewnym miejscu bo stal narzedziowa bardzo łatwo koroduje. A korozja najchętniej wcina krawędzie ostrza. Podstawa to szybko wysuszyć.

Link to comment
Share on other sites

No tak ale po pół roku bez żadnej konserwacji muszą zardzewieć

w pół roku to ja ze 150-200 kg mięsa przemiele 

partiami po około 12-15 kg

Oczywiście na potrzeby własne..

Już dawno nie działem zarobkowo w tym kierunku

 

Maszynka u mnie pracuje a nie  pomieszkuje  :laugh: :laugh:

Edited by slodziaksos
Link to comment
Share on other sites

konserwacja noży i sitek : po użyciu umyć te elementy w letniej ,czystej wodzie bez detergentów,szczoteczką/np.do zębów/przeczyścić otwory sitek i najważniejsze-natychmiast dobrze wysuszyć.Stal ,z której są te elementy wykonane zawsze zczernieje.

Link to comment
Share on other sites

Jumbo-jet przywraca nas do porządku,  :tongue: więc tak:
 

- co mogę zrobić ( i czy się da ) aby przywrócić je do użytkowania - do mielenia mięsa ?
- czy dalej próbować doprowadzić te sitka do stanu używalności, czy lepiej kupić nowe?

Moje też po używaniu już się nie błyszczą i są lekko przyczerniałe, widać taka ich uroda.
Jeśli ich gotowanie nie "zabiło" używać dalej, a jak tępe -naostrzyć ponownie 
 
 

- w jaki sposób wyczyścić sitka i noże po kolejnym ostrzeniu na magnesówce ?

Dokładnie umyć i wysuszyć, nic więcej.
 

- jak przechowywać sitka aby nie zardzewiały podczas dłuższego przechowywania np. 5 m-c ?

Wysuszyć, wysuszyć i jeszcze raz wysuszyć.
Sitka przechowuję w szczelnym, plastikowym pojemniku i nie rdzewieją.

 

Link to comment
Share on other sites

To widzę kolejny problem - jak przechowywać sitka.  Po umyciu wkładam w ręcznik, uderzam w tapicerowany taboret, woda z dziurek wypada, kładę na ręcznik papierowy i czasem nawet schowam do szuflady. Zajrzałem tam - sitka nie rdzewieją, a niektóre mają po 40-ści lat. Mały problem jest z tym 2mm, trzeba się nim zająć indywidualnie i dokładnie osuszyć... :cool:   O nożach nie wspomnę...  A te tłuszcze, oleje, woski, parafiny etc. masakra.....  :cool:

Link to comment
Share on other sites

Może to jest i za wielka troska ale ja przemyśliwywuję przechowywać w pojemniku sitka i noże w towarzystwie silikażelu http://pl.wikipedia.org/wiki/Silika%C5%BCel

To może być ciekawe...A co kupuje buty to zawsze to wyrzucam teraz trzeba zostawić i wypróbować...

Edited by lesniak
Link to comment
Share on other sites

Myję zawsze detergentem w ciepłej wodzie, potem suszę opalarką i wkładam do pudełka plastikowego, przekładając wyciętymi kółkami z ręcznika papierowego. Po bokach i na wierzch kładę te małe torebki ze środkiem absorbującym wilgoć, które pozyskuję z nowo kupowanego obuwia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...