Jump to content

Z jakiego materiału zrobić kanał dymny ?

Recommended Posts

WITAM, WŁAŚNIE SKOŃCZYŁEM BUDOWE SWOJEJ DREWNIANEJ WĘDZARNI, TERAZ PRZYSZEDŁ CZAS NA WYKONANIUE KANAŁU DYMNEGO- Z TEGO CO CZYTAŁEM NA FORUM MUSI MIEĆ MINIMUM 150CM, ŚREDNICĄ OKOŁO 20 CM- A TERAZ MOJE PYTANIE Z JAKIEGO MATERIAŁU GO ZROBIĆ Z STALOWEJ RURY?? CZY  RURY CERAMICZNEJ?>?

Guest ArkoGdynia

Zwykła rura dymowa ( czarna stalówka) będzie również dobra. Ja mam taką o Fi 200 i jest ok! tylko warto ją ocieplić by nie było strat ciepła. 

Z drugiej strony to po co Ci kanał jak masz konstrukcję drewnianą?? Wymuruj palenisko z cegły zwykłej i będziesz mieć piękny "kibelek" według projektu Andego  :thumbsup:

A coś ty się tak uparł na te rury ArkoGdynia Ci napisał co zrobić,wyjdzie taniej w wykonaniu i w obsłudze.

On też ma rurę  tylko nie pamiętam czy z niej korzysta, jak posmakował bezpośredniego paleniska.

wystarczy ją potraktować karcerem

A co służy za karcer ? :D

Guest ArkoGdynia

A coś ty się tak uparł na te rury ArkoGdynia Ci napisał co zrobić,wyjdzie taniej w wykonaniu i w obsłudze. On też ma rurę  tylko nie pamiętam czy z niej korzysta, jak posmakował bezpośredniego paleniska.

Dobre stwierdzenie na koniec.....  :thumbsup:  :clap:

Posmakował posmakował.... długodojrzewające wrzucam na "kanał" w zimnym dymie na kilka godzin i jest klasa :)

ale fakt w 85% używane jest palenisko bezpośrednie!!

Rura czarna będzie o wiele tańsza więc nie ma co korzystać z kwasówki ;)

Od tego postu zaczyna się CAŁY opis jak i co z tą moją rurą :) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9837-moja-pierwsza-wędzarnio-grill-arkogdynia/?p=363096

Z dymnym pozdrowieniem..... 

nie uparłem  ale nie wiem jak zrobic teraz palenisko bezposrednie w mojej wędzarni- załączam plis wyglada podobnie jak ta na zdjęciu

wędzarnia wygląda podobnie- i czytając to forum wywnioskowałem że najelpiej zrobić palenisko w ziemi-    aktualnie palenisko bezposrednie odpada- jedyna opccja to mogą wyciąć dziure z tyłu wędzarni -włożyć rure 150tke i mały piecyk żeliwny....

post-70688-0-58436400-1422518396_thumb.jpg

Kolego scania144, radzę przeczytać ten temat, tam jest wszystko w pigułce opisane.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Ja miałem wędzarnię z kanałem którą ostatnio przerabiałem, możesz zobaczyć w moim temacie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/

Daj kolego zdjęcie swojej wędzarni, nie "podobnej" , bo czasem prawie może stanowić wielką różnicę i każdy szczegół jest ważny.

Lepiej pomyśleć we wczesnym etapie niż później poprawiać błędy.