scania144 Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 WITAM, WŁAŚNIE SKOŃCZYŁEM BUDOWE SWOJEJ DREWNIANEJ WĘDZARNI, TERAZ PRZYSZEDŁ CZAS NA WYKONANIUE KANAŁU DYMNEGO- Z TEGO CO CZYTAŁEM NA FORUM MUSI MIEĆ MINIMUM 150CM, ŚREDNICĄ OKOŁO 20 CM- A TERAZ MOJE PYTANIE Z JAKIEGO MATERIAŁU GO ZROBIĆ Z STALOWEJ RURY?? CZY RURY CERAMICZNEJ?>? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 robiłem kiedyś stalową (kanał wentylacyjny,przekrój kwadrat około 30cm) teraz mam kamionkę chyba 20-30 cm, obydwie wersje są dobre (bez izolacji,obsypane ziemią) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Witaj kolego.Na początek ,wyłącz sobie Capsa jak piszesz bo aż uszy więdną od tego krzyku. Z TEGO CO CZYTAŁEM NA FORUM MUSI MIEĆ MINIMUM 150CM, ŚREDNICĄ OKOŁO 20 CM- A na których projektach się wzorowałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Ja mam z żeliwnej rury kanalizacyjnej. Kiedyś takie montowali przy rurach spustowych od deszczówki. wystarczy ją potraktować karcerem w środku i idealna do wędzarni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mani3k Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Witaj kolego . Ja u siebie mam zamontowane rurę kwasoodporną z wkładu kominowego . Zamawiałem u producenta o wymiarach jakie mi były potrzebne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Zwykła rura dymowa ( czarna stalówka) będzie również dobra. Ja mam taką o Fi 200 i jest ok! tylko warto ją ocieplić by nie było strat ciepła. Z drugiej strony to po co Ci kanał jak masz konstrukcję drewnianą?? Wymuruj palenisko z cegły zwykłej i będziesz mieć piękny "kibelek" według projektu Andego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 PRZYSZEDŁ CZAS NA WYKONANIUE KANAŁU Odradzam. CZYTAŁEM NA FORUM MUSI MIEĆ MINIMUM 150CM czytaj nasze Forum dalej i więcej. A coś mnie się wydaje, że naszego forum mało czytałeś, bo inaczej nie formułował byś w ten sposób Swoich wypowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 ja mam takie coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Jak ktoś lubi wędzić w poszerzonym kominie, którego wąska część przebiega w ziemi, to jego wola!Na nic zdają się tłumaczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Olej ten kanał Scania- mniej roboty bedzie Podumaj nad paleniskiem pod wędzaryną...Bądź proszę kreatywny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scania144 Posted January 28, 2015 Author Report Share Posted January 28, 2015 dzięki za odpowiedzi- a czy wkład kominowy ceramiczny??a Ty Skarus co polecasz?? czemu w ziemi źle?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scania144 Posted January 28, 2015 Author Report Share Posted January 28, 2015 a może taki wkład?? http://olx.pl/oferta/wklad-kominowy-wklady-kominowe-rura-zaroodporna-1-4828-1m-fi-180-CID628-ID4oe9t.html#fc7151bde7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 A coś ty się tak uparł na te rury ArkoGdynia Ci napisał co zrobić,wyjdzie taniej w wykonaniu i w obsłudze.On też ma rurę tylko nie pamiętam czy z niej korzysta, jak posmakował bezpośredniego paleniska. wystarczy ją potraktować karcerem A co służy za karcer ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Czyżby dym przeciskając się przez zakopaną rurę nabierał jakichś szczególnych szlachetnych właściwości??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 A coś ty się tak uparł na te rury ArkoGdynia Ci napisał co zrobić,wyjdzie taniej w wykonaniu i w obsłudze. On też ma rurę tylko nie pamiętam czy z niej korzysta, jak posmakował bezpośredniego paleniska. Dobre stwierdzenie na koniec..... Posmakował posmakował.... długodojrzewające wrzucam na "kanał" w zimnym dymie na kilka godzin i jest klasa ale fakt w 85% używane jest palenisko bezpośrednie!!Rura czarna będzie o wiele tańsza więc nie ma co korzystać z kwasówki Od tego postu zaczyna się CAŁY opis jak i co z tą moją rurą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9837-moja-pierwsza-wędzarnio-grill-arkogdynia/?p=363096 Z dymnym pozdrowieniem..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scania144 Posted January 29, 2015 Author Report Share Posted January 29, 2015 nie uparłem ale nie wiem jak zrobic teraz palenisko bezposrednie w mojej wędzarni- załączam plis wyglada podobnie jak ta na zdjęciuwędzarnia wygląda podobnie- i czytając to forum wywnioskowałem że najelpiej zrobić palenisko w ziemi- aktualnie palenisko bezposrednie odpada- jedyna opccja to mogą wyciąć dziure z tyłu wędzarni -włożyć rure 150tke i mały piecyk żeliwny.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 włożyć rure 150tke i mały piecyk żeliwny....A następny temat, który założysz to dlaczego tak cięzko się wędzi w mojej wędzarni - na pomoc forumowicze . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scania144 Posted January 29, 2015 Author Report Share Posted January 29, 2015 o co Ci chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 3 chłopa to uniesienia i postawi nad paleniskiem bezpośrednim. Później będzie to znacz ie bardziej skomplikowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Kolego scania144, radzę przeczytać ten temat, tam jest wszystko w pigułce opisane.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/Ja miałem wędzarnię z kanałem którą ostatnio przerabiałem, możesz zobaczyć w moim temacie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/Daj kolego zdjęcie swojej wędzarni, nie "podobnej" , bo czasem prawie może stanowić wielką różnicę i każdy szczegół jest ważny. Lepiej pomyśleć we wczesnym etapie niż później poprawiać błędy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.