rafaelo9086 Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 Witam szanowną brać Odnośnie do tematu chciałbym zapytać jak długo można trzymać świeżą zamrożoną krew w zamrażarce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 jak długo można trzymać świeżą zamrożoną krew w zamrażarce Na to nie odpowiem bo nie wiem, ale mam w zamrażarce krew, jakieś 700 ml, przywieziona przez kolegę Andrzej k w Grudniu 2012, za jakiś tydzień będę z niej robił kaszankę, mam nadzieję, że się jeszcze nadaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafaelo9086 Posted January 29, 2015 Author Report Share Posted January 29, 2015 To poproszę cie Zbóju koniecznie napisz jak to wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Zbóju, w jakiej temp. była trzymana zamrożona krew i jak wyglądała po rozmrożeniu? Dwa lata to trochę za długi okres. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Zbóju, w jakiej temp. była trzymana zamrożona krew i jak wyglądała po rozmrożeniu? Dwa lata to trochę za długi okres. Jest jeszcze w zamrażarce, jest -18st.C, z wyglądu jest błyszcząca To poproszę cie Zbóju koniecznie napisz jak to wyszło Jak zrobię, a nie zapomnę to napiszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rom_an Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 Ja trzymam max do roku czasu. Dłużej to już brak komfortu psychicznego, że coś może być nie tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elka11 Posted November 26, 2016 Report Share Posted November 26, 2016 Zbóju, w jakiej temp. była trzymana zamrożona krew i jak wyglądała po rozmrożeniu? Dwa lata to trochę za długi okres.Jest jeszcze w zamrażarce, jest -18st.C, z wyglądu jest błyszcząca To poproszę cie Zbóju koniecznie napisz jak to wyszłoJak zrobię, a nie zapomnę to napiszę Witaj Zbóju!Bardzo pomocna by dla mnie była informacja odnośnie zamrożonej krwi. Jak ona powinna wyglądać po rozmrożeniu i jak dalej z nią postąpić? Muszę ją zamrozić na 4 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 26, 2016 Report Share Posted November 26, 2016 Muszę ją zamrozić na 4 dni. Na cztery dni nie musisz mrozić krwi . Może być w lodówce w temperaturze około 2-4 stC Ale jeżeli chcesz to zamrażaj . Krew zamarza tak jak woda , po pełnym rozmrożeniu jest płynna Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elka11 Posted November 26, 2016 Report Share Posted November 26, 2016 Muszę ją zamrozić na 4 dni. Na cztery dni nie musisz mrozić krwi . Może być w lodówce w temperaturze około 2-4 stC Ale jeżeli chcesz to zamrażaj . Krew zamarza tak jak woda , po pełnym rozmrożeniu jest płynna Pozdrawiam Bardzo Ci dziękuję za błyskawiczną odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 26, 2016 Report Share Posted November 26, 2016 Jak ona powinna wyglądać po rozmrożeniu i jak dalej z nią postąpić? Muszę ją zamrozić na 4 dni. Andrzej już napisał Ja dodam, że po czterech dniach krew mrożona będzie wyglądać dobrze, jak zamrożona, czerwona, błyszcząca kula. Jak zamrozisz na cztery dni, to będzie się Tobie odmrażać kolejne dwa dni, czyli razem 6 dni zanim będzie gotowa do użycia. Gdybyś kiedyś krew rozmrażała to rozmrażaj w lodówce w temp. do 6 st.C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elka11 Posted November 26, 2016 Report Share Posted November 26, 2016 Jak ona powinna wyglądać po rozmrożeniu i jak dalej z nią postąpić? Muszę ją zamrozić na 4 dni. Andrzej już napisał Ja dodam, że po czterech dniach krew mrożona będzie wyglądać dobrze, jak zamrożona, czerwona, błyszcząca kula. Jak zamrozisz na cztery dni, to będzie się Tobie odmrażać kolejne dwa dni, czyli razem 6 dni zanim będzie gotowa do użycia. Gdybyś kiedyś krew rozmrażała to rozmrażaj w lodówce w temp. do 6 st.C. Bardzo Ci dziękuję. Dobrze, że napisałeś, że krew rozmraża się dość długo. Wezmę to pod uwagę jak będę miała rozpocząć gotowanie produktów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 26, 2016 Report Share Posted November 26, 2016 Roztwory z zawartości soli mają niższą temp. zamarzania a tym samym szybciej się rozmrażają.Elka11. czy wiesz co masz dodać do krwi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elka11 Posted November 27, 2016 Report Share Posted November 27, 2016 Roztwory z zawartości soli mają niższą temp. zamarzania a tym samym szybciej się rozmrażają.Elka11. czy wiesz co masz dodać do krwi?Witam Cię.Dopiero wróciłam do domu i właśnie czytam.To co pamiętam z domu rodzinnego to krew była już z solą żeby się nie robiły grudki.Ja dostałam tą krew i sądzę, że chyba też była z solą.Proszę doinformuj mnie w tym temacie bo ja już mam krew zamrożoną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sica Posted January 8, 2017 Report Share Posted January 8, 2017 Jak długo można przechowywać mrożoną krew? Mam zamrożoną dwu letnią i mam stracha jej użyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Mam zamrożoną dwu letnią i mam stracha jej użyć. w 2015r robiłem kaszankę na krwi, którą miałem zamrożoną około 2.5 roku, kaszanka wyszła bardzo dobra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 i mam stracha jej użyć. strach ma tylko wielkie oczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Mam zamrożoną dwu letnią i mam stracha jej użyć. Zrób próbę, sparz trochę krwi w jelicie tak, jakbyś parzył kaszankę.Potem ją skonsumuj i zobacz, czy szybko wychodzi (obojetnie, którą stroną )Jeżeli nie ma sensacji to możesz spokojnie użyć.Zalecam ostrożność, bo w niskich temperaturach rozwijają się niektóre bakterie i opinia: w 2015r robiłem kaszankę na krwi, którą miałem zamrożoną około 2.5 roku, kaszanka wyszła bardzo dobra odnosi się wyłącznie do tamtego, zbójowego wyrobu.P.S. Krew użytą do próby możesz wymieszać ze zrumienioną cebulką, przyprawić solą i pieprzem, żeby nie było cofki już na starcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sica Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 No to zaryzykujemy i zrobimy, po próbie degustacji jak będę żył to dam znać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Tylko czy warto tak ryzykować?Pewnie w Islandii ciężko o krew wieprzową, ale może z jakiegoś innego zwierzaka by podeszła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.