Jump to content

Pomysł na cudną kuleczkę z jelenia


robotek

Recommended Posts

Kochani wielcy tego forum

 

Udało mi się zdobyć pół jelenia, wspaniałe młode mięso.

Między innymi po rozbiorze mam z udźca super "kulkę" szynkową jeden mięsień o wadze: dokładnie 2,08 kg.

 

Nie mam kompletnie pomysłu co tego zrobić, mięso jest cudowne nie chce go spierd...ć czymś pospolitym.

 

Może szynka z  dwóch  kila ??  nie mam pojęcia jaki przepis zastosować,

mam liczną rodzinę znają moje dzieła :) ale chciałbym ogromnie zabłysnąć tym mięsem

tym bardziej że z dziczyzną to są moje początki.

POMÓŻCIE !!  cóż zrobić żeby był to delikates ! ? 

post-51571-0-58138200-1422836736_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Spróbuj zrobić ja wg przepisu ze strony głównej "szynka tylna sznurowana w pęcherzu" ciekawy przepis, zabawy dużo, no i efektowny.

 

no no  ciekawy pomysł  :)

 

 

 

Może na dojrzewająco.... sucho peklować, nieharmonijnie pieprzów użyć.... z akcentem jałowca na zimno wędzić... takie "leśne" może będzie

 

właśnie z tym jałowcem jako mocny ! aromat myślałem po swojemu recepture ułożyć

ale się boje eksperymentować na tak pięknym mięsie nie spier......

a dojrzewająca i zimne peklowanie  odpada - brak czasu


http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/808-szynka-wieprzowa-tylna-wedzona-dopiekana  

 

To mi się  wizualnie bardzo podoba !  ale  Maxell miał tam uwagi...

przepis z 2006 roku jak go reaktywować i zamienić sól z saletrą na peklosól no  i czy mięso jelenia nadaje się

Link to comment
Share on other sites

 

 

jak go reaktywować i zamienić sól z saletrą na peklosól no  i czy mięso jelenia nadaje się

Zamiast soli z saletrą daj peklosól 1:1 ... hmmm no własnie moim zdaniem takie mięso to pieczeń czyli najpierw bejca i peklowanie , potem szpikowanie i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu też super wędlina na kanapki. Tego typu mieśnie robione na klasyczną wędzonkę jak szynka wieprzowa są suchawe i wiórowate  ale to moje zdanie ;)

Link to comment
Share on other sites

To to ja wiem   no przecież nie chodzi mi o zwykłego "popularniocha" w stylu zapeklowana szyna..

 

Zapeklować na mokro w przyprawach 10-14 dni, uwędzić pilnując 67-68 C w środku, a samo mięso ........pokłoni Ci się smakiem.  

Jadłem co prawda pieczeń z sarny, ale to mięso to poezja smaku ! 

I myślę, że mięso z jelenia nie będzie gorsze.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zamiast soli z saletrą daj peklosól 1:1 ... hmmm no własnie moim zdaniem takie mięso to pieczeń czyli najpierw bejca i peklowanie , potem szpikowanie i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu też super wędlina na kanapki. Tego typu mieśnie robione na klasyczną wędzonkę jak szynka wieprzowa są suchawe i wiórowate ale to moje zdanie

 

czyli 0.4 kg peklosoli na 4 litry wody ale  dwa tygodnie peklować hmm 

Link to comment
Share on other sites

Kolego robotek proporcje solanki ktore podałeś będą dobre do wędzonki ... ;)

Ja zrobiłbym bejcę z octem, olejem, jałowcem i pelosolą tym natarłbym mięso owinął folią szczelnie i lodówki na jakieś 7-10 dni potem naszpikować słoniną i upic w rękawie 100st do 68st wewnątrz ... możesz orientacyjnie przyjąć około 2h na kg przy takiej temperaturze ...

Co zrobisz to Twoja decyzja ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kolego robotek proporcje solanki ktore podałeś będą dobre do wędzonki ... ;) Ja zrobiłbym bejcę z octem, olejem, jałowcem i pelosolą tym natarłbym mięso owinął folią szczelnie i lodówki na jakieś 7-10 dni potem naszpikować słoniną i upic w rękawie 100st do 68st wewnątrz ... możesz orientacyjnie przyjąć około 2h na kg przy takiej temperaturze ... Co zrobisz to Twoja decyzja

 

:clap: :clap:  

 

chyba tak to zrobię, właśnie wędzenie nie do końca mnie przekonywało, za bardzo popularne, i znany smak

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...