robotek Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Kochani wielcy tego forum Udało mi się zdobyć pół jelenia, wspaniałe młode mięso.Między innymi po rozbiorze mam z udźca super "kulkę" szynkową jeden mięsień o wadze: dokładnie 2,08 kg. Nie mam kompletnie pomysłu co tego zrobić, mięso jest cudowne nie chce go spierd...ć czymś pospolitym. Może szynka z dwóch kila ?? nie mam pojęcia jaki przepis zastosować,mam liczną rodzinę znają moje dzieła ale chciałbym ogromnie zabłysnąć tym mięsemtym bardziej że z dziczyzną to są moje początki.POMÓŻCIE !! cóż zrobić żeby był to delikates ! ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Jeśli to nie musi być wędzonka, to może pieczeń szpikowana z udźca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 (edited) Może tu coś znajdziesz: http://www.dailymotion.com/user/hunterkichen/2 Edited February 2, 2015 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robotek Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 (edited) Jeśli to nie musi być wędzonka, to może pieczeń szpikowana z udźca? Ma to być jako wędlina Edited February 2, 2015 by robotek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Ma to być jako wędlinaTo zapekluj i uwędź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robotek Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 To zapekluj i uwędź To to ja wiem no przecież nie chodzi mi o zwykłego "popularniocha" w stylu zapeklowana szyna.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Spróbuj zrobić ja wg przepisu ze strony głównej "szynka tylna sznurowana w pęcherzu" ciekawy przepis, zabawy dużo, no i efektowny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Może na dojrzewająco.... sucho peklować, nieharmonijnie pieprzów użyć.... z akcentem jałowca na zimno wędzić... takie "leśne" może będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robotek Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 Spróbuj zrobić ja wg przepisu ze strony głównej "szynka tylna sznurowana w pęcherzu" ciekawy przepis, zabawy dużo, no i efektowny. no no ciekawy pomysł Może na dojrzewająco.... sucho peklować, nieharmonijnie pieprzów użyć.... z akcentem jałowca na zimno wędzić... takie "leśne" może będzie właśnie z tym jałowcem jako mocny ! aromat myślałem po swojemu recepture ułożyćale się boje eksperymentować na tak pięknym mięsie nie spier......a dojrzewająca i zimne peklowanie odpada - brak czasuhttp://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/808-szynka-wieprzowa-tylna-wedzona-dopiekana To mi się wizualnie bardzo podoba ! ale Maxell miał tam uwagi...przepis z 2006 roku jak go reaktywować i zamienić sól z saletrą na peklosól no i czy mięso jelenia nadaje się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 jak go reaktywować i zamienić sól z saletrą na peklosól no i czy mięso jelenia nadaje się Zamiast soli z saletrą daj peklosól 1:1 ... hmmm no własnie moim zdaniem takie mięso to pieczeń czyli najpierw bejca i peklowanie , potem szpikowanie i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu też super wędlina na kanapki. Tego typu mieśnie robione na klasyczną wędzonkę jak szynka wieprzowa są suchawe i wiórowate ale to moje zdanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 (edited) Tego typu mieśnie robione na klasyczną wędzonkę jak szynka wieprzowa są suchawe i wiórowate ale to moje zdanie Edited February 3, 2015 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 To to ja wiem no przecież nie chodzi mi o zwykłego "popularniocha" w stylu zapeklowana szyna.. Zapeklować na mokro w przyprawach 10-14 dni, uwędzić pilnując 67-68 C w środku, a samo mięso ........pokłoni Ci się smakiem. Jadłem co prawda pieczeń z sarny, ale to mięso to poezja smaku ! I myślę, że mięso z jelenia nie będzie gorsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Mireczku z tym pokłonem to może być różnie zależnie od gustu.Pieczeń a wędzonka to zupełnie dwie różne rzeczy.I w smaku i w konsystencji.Nie polecałbym czegoś czego nie jadłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robotek Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 Zamiast soli z saletrą daj peklosól 1:1 ... hmmm no własnie moim zdaniem takie mięso to pieczeń czyli najpierw bejca i peklowanie , potem szpikowanie i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu też super wędlina na kanapki. Tego typu mieśnie robione na klasyczną wędzonkę jak szynka wieprzowa są suchawe i wiórowate ale to moje zdanie czyli 0.4 kg peklosoli na 4 litry wody ale dwa tygodnie peklować hmm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Masz rację !Nie jadłem szynki z jelenia, ale jedząc pieczeń z sarny mogłem wyobrazić sobie jak delikatnym jest mięsem.Dlatego też, pozwoliłem sobie taki pomysł przedstawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Kolego robotek proporcje solanki ktore podałeś będą dobre do wędzonki ... Ja zrobiłbym bejcę z octem, olejem, jałowcem i pelosolą tym natarłbym mięso owinął folią szczelnie i lodówki na jakieś 7-10 dni potem naszpikować słoniną i upic w rękawie 100st do 68st wewnątrz ... możesz orientacyjnie przyjąć około 2h na kg przy takiej temperaturze ...Co zrobisz to Twoja decyzja Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robotek Posted February 4, 2015 Author Report Share Posted February 4, 2015 Kolego robotek proporcje solanki ktore podałeś będą dobre do wędzonki ... Ja zrobiłbym bejcę z octem, olejem, jałowcem i pelosolą tym natarłbym mięso owinął folią szczelnie i lodówki na jakieś 7-10 dni potem naszpikować słoniną i upic w rękawie 100st do 68st wewnątrz ... możesz orientacyjnie przyjąć około 2h na kg przy takiej temperaturze ... Co zrobisz to Twoja decyzja :clap: chyba tak to zrobię, właśnie wędzenie nie do końca mnie przekonywało, za bardzo popularne, i znany smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts