Jump to content

Pomysł na cudną kuleczkę z jelenia

robotek

Recommended Posts

Kochani wielcy tego forum

Udało mi się zdobyć pół jelenia, wspaniałe młode mięso.

Między innymi po rozbiorze mam z udźca super "kulkę" szynkową jeden mięsień o wadze: dokładnie 2,08 kg.

Nie mam kompletnie pomysłu co tego zrobić, mięso jest cudowne nie chce go spierd...ć czymś pospolitym.

Może szynka z  dwóch  kila ??  nie mam pojęcia jaki przepis zastosować,

mam liczną rodzinę znają moje dzieła :) ale chciałbym ogromnie zabłysnąć tym mięsem

tym bardziej że z dziczyzną to są moje początki.

POMÓŻCIE !!  cóż zrobić żeby był to delikates ! ? 

post-51571-0-58138200-1422836736_thumb.jpg

Spróbuj zrobić ja wg przepisu ze strony głównej "szynka tylna sznurowana w pęcherzu" ciekawy przepis, zabawy dużo, no i efektowny.

no no  ciekawy pomysł  :)

Może na dojrzewająco.... sucho peklować, nieharmonijnie pieprzów użyć.... z akcentem jałowca na zimno wędzić... takie "leśne" może będzie

właśnie z tym jałowcem jako mocny ! aromat myślałem po swojemu recepture ułożyć

ale się boje eksperymentować na tak pięknym mięsie nie spier......

a dojrzewająca i zimne peklowanie  odpada - brak czasu

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/808-szynka-wieprzowa-tylna-wedzona-dopiekana  

To mi się  wizualnie bardzo podoba !  ale  Maxell miał tam uwagi...

przepis z 2006 roku jak go reaktywować i zamienić sól z saletrą na peklosól no  i czy mięso jelenia nadaje się

jak go reaktywować i zamienić sól z saletrą na peklosól no  i czy mięso jelenia nadaje się

Zamiast soli z saletrą daj peklosól 1:1 ... hmmm no własnie moim zdaniem takie mięso to pieczeń czyli najpierw bejca i peklowanie , potem szpikowanie i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu też super wędlina na kanapki. Tego typu mieśnie robione na klasyczną wędzonkę jak szynka wieprzowa są suchawe i wiórowate  ale to moje zdanie ;)

To to ja wiem   no przecież nie chodzi mi o zwykłego "popularniocha" w stylu zapeklowana szyna..

Zapeklować na mokro w przyprawach 10-14 dni, uwędzić pilnując 67-68 C w środku, a samo mięso ........pokłoni Ci się smakiem.  

Jadłem co prawda pieczeń z sarny, ale to mięso to poezja smaku ! 

I myślę, że mięso z jelenia nie będzie gorsze.

Zamiast soli z saletrą daj peklosól 1:1 ... hmmm no własnie moim zdaniem takie mięso to pieczeń czyli najpierw bejca i peklowanie , potem szpikowanie i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu też super wędlina na kanapki. Tego typu mieśnie robione na klasyczną wędzonkę jak szynka wieprzowa są suchawe i wiórowate ale to moje zdanie

czyli 0.4 kg peklosoli na 4 litry wody ale  dwa tygodnie peklować hmm 

Kolego robotek proporcje solanki ktore podałeś będą dobre do wędzonki ... ;)

Ja zrobiłbym bejcę z octem, olejem, jałowcem i pelosolą tym natarłbym mięso owinął folią szczelnie i lodówki na jakieś 7-10 dni potem naszpikować słoniną i upic w rękawie 100st do 68st wewnątrz ... możesz orientacyjnie przyjąć około 2h na kg przy takiej temperaturze ...

Co zrobisz to Twoja decyzja ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Kolego robotek proporcje solanki ktore podałeś będą dobre do wędzonki ... ;) Ja zrobiłbym bejcę z octem, olejem, jałowcem i pelosolą tym natarłbym mięso owinął folią szczelnie i lodówki na jakieś 7-10 dni potem naszpikować słoniną i upic w rękawie 100st do 68st wewnątrz ... możesz orientacyjnie przyjąć około 2h na kg przy takiej temperaturze ... Co zrobisz to Twoja decyzja

:clap: :clap:  

chyba tak to zrobię, właśnie wędzenie nie do końca mnie przekonywało, za bardzo popularne, i znany smak