Jump to content

Zapasy na zimę


andrzej k

Recommended Posts

Witam

 

Starsi ludzie dawno temu mówili :Zima się pyta co robiłeś latem . Chodziło miedzy innymi o zgromadzone przetwory ,nalewki ,opał oraz inne zapasy by łatwiej przetrzymać zimę . W tym roku zapowiadają mroźną zimę no i mnie udało się zgromadzić trochę zapasów . Nie jest to tak okazała spiżarnia jak Prababci Ani ale trochę tego jest .

 

Serdecznie pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

andrzej k, "Kto dba - ten ma"

 

Super zapasy !!! Gratuluję !!!

Widzę pokazne dymiony, czy tez robisz winko? A może i co innego?

 

Czy zapasy zgromadzone na zimę są z własnego ogrodu?

 

 

fentel, W moim "schronie" bieda nie dokuczy!!

A jeszcze jak Adam dowiezie zimą świeżych okoni - to uczta na całego.

Ja zimą spod lodu ryb nie ciągnę , lód mógłby się pode mna załamac :grin: :grin: :grin:

 

pozdrawiam serdecznie

Link to comment
Share on other sites

Paczałki muszę zmienić, jedno zdjęcie przedstawiało jakieś mięso a po dłuższym przyjrzeniu się okazało się, że to kamień. Mam omany wzrokowe. Tak jak fentel muszę powiedzieć, gdzie ja się wpakowałem! :) Dziadek nie daje spokoju i każe przemyśliwać nie tylko wyroby ale i zakupy, a fotki powodują że moje podroby domagają sie lepszego traktowania a nie tylko chińskie zupki :) :) Piwniczka to wspaniała rzecz!
Link to comment
Share on other sites

Prababciu! smażyłem okonie i do zalewy wg. Twojego przepisu! Już pożarte, pomimo że okonie mają trochę ości. W zalewie zmiękły. A Twoje zapasy z ogródka są naprawdę wspaniałe, a z ogródka i jeszcze złodziej się nachapał jak mówiłaś!
Link to comment
Share on other sites

Papcio, Okonie nie są "ościste", podobnie sandacze.

Najbardziej "ościstą" rybą są leszcze, ale za to jakie smaczne !!!!

 

W zalewie octowej rzeczywiście osci miękną , sa wówczas mniej niebezpieczne dla osób niewprawionych w jedzeniu oscistych ryb.

 

Papcio, mam nadzieję, ze panierowałes rybki w panierce mojego przepisu :smile:

 

 

 

 

pozdrawiam serdecznie

Link to comment
Share on other sites

Witam. Serdeczne dzięki za gratulacje .

 

Prababciu jednej rzeczy od Ciebie się nauczyłem muszę przyklejać karteczki z datą bo już się trochę gubię szczególnie jak domownicy poprzestawiają .

 

Część zapasów z mojego ogrodu trochę od kochanych rodziców , troszkę od dobrego sąsiada . To co brakuje to niestety kupuję z wiadomych źródeł .

 

Tak robię winko szczególnie z wiśni ,może nie ekstra bo to musi być praktyka ale rozgrzewa . Jutro pokażę co zrobiłem z zakupionej świnki no i zima niech przyjdzie

 

 

Serdecznie wszystkich pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście i już tak panieruje córka i koleżanki Danusi wraz z instrukcją do kotletów. Teraz mam w zalewie małe śledziki i w Twoim słoiku, fajny rozmiar słoja. Na święta mam w planie właśnie leszczy też zakupić. Tylko nie umiem znaleźć ten przepis na sos migdałowy do tej drugiej rybki jaką miałem okazję jeść.
Link to comment
Share on other sites

Małgoś, Panierkę do smażenia ryb przygotowuję z mąki krupczatki i delikatu do mięs. Proporcja:

- 1 kg maki krupczatki

- 1 opakowanie delikatu (około 180 g)

 

Delikaty są pakowane w torebki o różnej zawartosci.

Należy tak dobrac, aby waga delikatu do wagi mąki była w proporcjach jak wyżej.

Mąkę z delikatem należy dokładnie wymieszac na sucho, a potem to juz tylko używac do panierowania nie tylko ryb , miesa również.

Krupczatka się tak nie przypala podczas smażenia jak mąka zwykła.

Link to comment
Share on other sites

Zalewa octowa do ryb:

- 1 l wody

- 1 szklanka octu (10%)

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka soli

- lisc laurowy

- po kilka ziaren pieprzu i ziela anlielskiego

- 1 cebula

 

Wszystkie składniki gotowac razem minimum 5 min.

Gorącą zalewą zalac ryby w salaterce lub w słoju.

 

Ryby zalane w słoju od razu zakrecic, a po wystudzeniu wstawic do lodówki.

W lodówce mogż byc przechowywane kilka tygodni.

 

pozdrawiam serdecznie

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...