Jump to content

Nasze wspomnienia i nostalgie

BazylWidzew

Recommended Posts

Ja też byłem bywalcem tzw. "Kamery" ówczesnej znanej wszystkim Warszawiakom restauracji Kameralna na Foksal, i dla tzw. "Ubogich", od strony ul. Kopernika. Kuchnia była jednak wspólna dla obydwu, a właściwie trzech lokali, bo na Foksal była podzielona jeszcze na dwie części, dzienną i nocną z dansingiem. Dyskotek wtedy nie było. Królował właśnie "Schabowy z kostką",  kapustką i pyzami, plus "Jarzębiaczek" oczywiście :D . A u "Ubogich" tradycyjny śledzik w śmietanie i "seta" :D . To były czasy :) .

Na cię latało to się latało, ale na MDM-ie i Tamce była dyskoteka, wiem, bo tam pracowałem, na bramce stałem, i slajdy z paniami w bikini pokazywałem. Etat pracownika kulturalnego miałem, czy jakoś tak, pamięć już zawodzi. Lata jednak 70-te to były.

A Crystalu Budapest wesele miałem

Edited by DZIADEK MACIEK

O właśnie Dziadku Maćku, lata 70-te, a to robi różnicę :D . "Mój teren" Dziadku, mieszkałem i wychowywałem się na Nowym Świecie pod 40-tym. Vis a vis Bliklego prawie.   A do "Złotej Kaczki" na rogu Tamki i Konopczyńskiego dawałeś, na kaczkę i Borjomi ? A do "Kuchcika" na Nowym Świecie, na kawusię i koniaczek wpadałeś :D ? To se ne vrati, Dziadku Maćku :D .

Electro "Victoria", to już dużo późniejsze lata.

To właśnie Dziadku Maćku bywałem w "Kaczce"  kiedy jeszcze o dyskotekach, "największym fizjologom" cytując klasyka ,się nie śniło. A czy kaczki jeszcze w baseniku przed lokalem w tych czasach pływały, i czy woda Borjomi w barze jeszcze była ?

Dziadku Macku moj tata tez mieszkal na Szmulkach,chyba jakos zaraz po wojnie .

Gdzie ?

Moi rodzice mieszkali na Kawęczyńskiej, sąsiadami byli. Przed wojną jeszcze, dziadek był dyspozytorem w zajezdni, drugi też tam pracował. Tramwajarzem być w tamtych czasach to było niezła fucha.

Ja tam się urodziłem, tam wróciłem po ślubie.

Tam miałem pierwszy sklep, tam też czułem się najbezpieczniej, byłem "swój".

Wspaniałą koninę kupowało się na rogu Kawęczyńskiej i Folwarcznej, kabanosy czy kotlety...miodzio, chyba wtedy zapragnąłem dobrze i smacznie jadać :)

Edited by DZIADEK MACIEK