janko33 Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 mam problem ponieważ zbiera się woda pod osłonką szczególnie na końcach batona nie mogę ustalić przyczyny ,jak wyciągam z parzenia jest super twarda cała bez grama wody , po wyjęciu ze studzenia okazuje się że jest woda pod osłonką szczególnie widoczna na końcach.czas wędzenia ok 4 godz. w temp. 55-60 stopni czas parzenia to 70-75 stopni z 2 godz. skróciłem czas do 1 godz. 20 min.mięsko dobrze wymasowane klasa I jak i II .II klasę mięsa przemieliłem trzy razy , poproszę o jakieś wskazówki ponieważ po rozkrojeniu mięsko w środku jest z przerwami czyli rozklejone.pozdrawiam janek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 Brak masy wiążącej , czyli mięsa klasy III. Może być jeszcze za słabo nabite i mało wymieszane . Moim zdaniem jak się nie ma wprawy powinno się parzyć nie na czas tylko na wielkość temperatury w batonie . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janko33 Posted February 6, 2015 Author Report Share Posted February 6, 2015 masa klasy II uważam dobrze wymasowana bardzo kleista sprawdzaliśmy batony dobrze nabite bez pęcherzyków powietrza ,szynkową wieprzową parzę nawet do dwóch godzin i jest sklejona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 andzej k napisał kl III nie II, Klasa III w każdej kiełbasie nawet szynkowej daję solidny klej czyli dobrze wiąże ze soboą kl I,II szynkową robiłeś tylko z kl II?? pozdrawiam.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janko33 Posted February 6, 2015 Author Report Share Posted February 6, 2015 klase II kleistą zrobiłem z pręgi wołowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 andzej k napisał kl III nie II, Klasa III w każdej kiełbasie nawet szynkowej daję solidny klej czyli dobrze wiąże ze soboą kl I,II Mięso woł. drobne kl III nie nadaje sie na masę wiążącą . Należało w pierwszej kolejności mieszać- wyrabiać woł kl I dotąd aż puści kleju i dopiero wtedy dodać woł kl II i mieszać . Zabiegi te, też mogą nie pomóc, gdy mamy mięso z wadą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 sorrki przyjacielu ale z wołowinką mam mało doświadzenia a już napewno nie w szynkowej ale to może być własnie ten problem że wołowinka,ale może majstrowie pomogą właśnie tak sobie myślałem że to to pozdrawiam.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janko33 Posted February 6, 2015 Author Report Share Posted February 6, 2015 pręga wołowa jest pewnie klasa III masę klasy I masowałem dość długo aż puści klej trwało to mniej więcej do godz. podobnie klasa III dopiero dodałem klase III i mieszałem kolejne dobre 30 min.robiłem trzy podejścia z szynkową wołową w wieprzowinie ma m dużo większe doświadczenie i tu raczej nie mam problemów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 pręga wołowa jest pewnie klasa III Mięso drobne z pręgi jest mięsem kl II . Woł kl I - Mięso chude nie ścięgnisteWoł kl II - mięso ściegnisteWoł kl III - mięso tłuste Woł kl IV - mięso , krwawe , gruczoły, ścięgna itd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janko33 Posted February 6, 2015 Author Report Share Posted February 6, 2015 ok , ale jakieś sugestie konkretne przykłady jakie mięso gdzie jest błąd ?co robić aby dobrze zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 Robić z wieprza;))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts