Jump to content

Szynkowa wołowa - problem. Pomocy

janko33

Recommended Posts

mam problem ponieważ zbiera się woda pod osłonką szczególnie na końcach batona nie mogę ustalić przyczyny ,

jak wyciągam z parzenia jest super twarda cała bez grama wody , po wyjęciu ze studzenia okazuje się że jest woda pod osłonką szczególnie widoczna na końcach.

czas wędzenia ok 4 godz. w temp. 55-60 stopni czas parzenia to 70-75 stopni z 2 godz. skróciłem czas do 1 godz. 20 min.

mięsko dobrze wymasowane klasa I jak i II .

II klasę mięsa przemieliłem trzy razy , poproszę o jakieś wskazówki ponieważ po rozkrojeniu mięsko w środku jest z przerwami czyli rozklejone.

pozdrawiam janek

post-70563-0-72277800-1423245386_thumb.jpg

post-70563-0-78026800-1423245407_thumb.jpg

andzej k napisał kl III nie II, Klasa III w każdej kiełbasie nawet szynkowej daję solidny klej czyli dobrze wiąże ze soboą kl I,II

Mięso woł. drobne kl III  nie nadaje sie na masę wiążącą . Należało w pierwszej  kolejności mieszać- wyrabiać woł kl I dotąd aż puści kleju i dopiero wtedy  dodać woł kl II i mieszać . Zabiegi te, też mogą nie pomóc, gdy mamy mięso z wadą.

pręga wołowa jest pewnie klasa III masę klasy I masowałem dość długo aż puści klej trwało to mniej więcej do godz. podobnie klasa III dopiero dodałem klase III i mieszałem kolejne dobre 30 min.

robiłem trzy podejścia z szynkową wołową w wieprzowinie ma m dużo większe doświadczenie  i tu raczej nie mam problemów