Jump to content

Szynkowa wołowa - problem. Pomocy


janko33

Recommended Posts

mam problem ponieważ zbiera się woda pod osłonką szczególnie na końcach batona nie mogę ustalić przyczyny ,

jak wyciągam z parzenia jest super twarda cała bez grama wody , po wyjęciu ze studzenia okazuje się że jest woda pod osłonką szczególnie widoczna na końcach.

czas wędzenia ok 4 godz. w temp. 55-60 stopni czas parzenia to 70-75 stopni z 2 godz. skróciłem czas do 1 godz. 20 min.

mięsko dobrze wymasowane klasa I jak i II .

II klasę mięsa przemieliłem trzy razy , poproszę o jakieś wskazówki ponieważ po rozkrojeniu mięsko w środku jest z przerwami czyli rozklejone.

pozdrawiam janek

 

 

post-70563-0-72277800-1423245386_thumb.jpg

post-70563-0-78026800-1423245407_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

andzej k napisał kl III nie II, Klasa III w każdej kiełbasie nawet szynkowej daję solidny klej czyli dobrze wiąże ze soboą kl I,II
  

Mięso woł. drobne kl III  nie nadaje sie na masę wiążącą . Należało w pierwszej  kolejności mieszać- wyrabiać woł kl I dotąd aż puści kleju i dopiero wtedy  dodać woł kl II i mieszać . Zabiegi te, też mogą nie pomóc, gdy mamy mięso z wadą.

Link to comment
Share on other sites

pręga wołowa jest pewnie klasa III masę klasy I masowałem dość długo aż puści klej trwało to mniej więcej do godz. podobnie klasa III dopiero dodałem klase III i mieszałem kolejne dobre 30 min.


robiłem trzy podejścia z szynkową wołową w wieprzowinie ma m dużo większe doświadczenie  i tu raczej nie mam problemów

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...