Jump to content

Baleron-zepsute mięso?

zenza

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam taki dylemat.

Pierwsze moje wędzonki robiłem na ostatnie święta. Mięso kupuje u sprzedawcy ze sklepu na miejskim bazarze, gdzie handlują dwa razy w tygodniu.Jest to normalny sklep nie jakieś stoisko pod gołym niebem. Jak już wspomniałem nigdy nie miałem problemu z jakością mięsa. Ostatnio znów kupowałem szynkę, dwa karczki, polędwice, boczek. Wszystko zapeklowałem w jednym pojemniku w/g tabeli na 10-13 dni. Co prawda, tylko raz przekładałem i masowałem mięso. Wczoraj uwędziłem, w nocy parzyłem. Dzisiaj rano po wystudzeniu chcąc schować wyroby do lodówki przekroiłem pierwszy baleron i od razu nie spodobał mi się zapach. Wystraszony pokroiłem inne wyroby aby sprawdzić i na szczęście jest ok, smak zapach drugiego baleronu, szynki, polędwicy i boczków jest taki jak powinien, są smaczne.Baleron parzyłem w 80-82 st. C do temperatury w środku 69-70 st. C. Zastanawia mnie to, czy to z tym mięsem coś nie tak było, czy może za mało razy przekładałem mięso w zalewie. Dodam tylko, że mięso nie wystawało z zalewy. Nie wiem, czy nie pojechać z tymi dwoma baleronami i dać do "po-niuchania" sprzedawcy. Jak to możliwe, że dwa karczki od niego jeden jest ok a drugi trąci zepsutym mięsem a nawet nie chce pisać jak smakuje -tfuu, padlina. Spróbowałem, bo żona mówi, że nic nie czuje, ale ja jestem wyczulony na tego typu nieświeżości. Przed peklowaniem nie wąchałem dokładnie mięsa ale nie wyczułem w tedy jakiś oznak nieświeżości. Dodam, że wygląd jednego i drugiego baleronu optycznie wzorcowy. Czy może ktoś z was tak tez już miał?

Edited by zenza

na logikę jak handluje dwa razy w tygodniu to jedno mięso było z pierwszego w tygodniu (to zepsute chustecz....wie jak było przechowane ) a inne  z drugiego dnia tygodnia , bo jak wina Twojej obróbki to wszystko powinno capić , pewnie oficjalna wersja będzie że wina surowca(różni dostawcy ,różne sztuki mięsa)

wyjazd do dostawcy po co ? chyba żeby mu obić  ...... bo znam odpowiedź wszyscy winni tylko nie on 

obicia  nie polecam osobiście :D  bo to większy kłopot niż zepsute mięso

Kolego piszesz o skutkach po peklowanie , napisz w jakich warunkach peklowałeś ( temperatura. pomieszczenie , czas ) czy po przekrojeniu miałeś oczko w srodku ? moze sie nie dopeklowało .Wtedy koledzy b.doswiadczeni beda mogli Ci powiedziec prawdopodobna przyczyne zepsucia wyrobu .Pozdrawiam

Mięso peklowało sie 10 dni w pomieszczeniu o temperaturze 6 st. C Po przekrojeniu nie ma żadnego oczka.

post-51770-0-19401700-1423730972_thumb.jpg

wyjazd do dostawcy po co ? chyba żeby mu obić  ...... bo znam odpowiedź wszyscy winni tylko nie on 

obicia  nie polecam osobiście :D  bo to większy kłopot niż zepsute mięso

Nie, nie zamierzam w sumie to trzy razy brałem u niego mięso za 250 zł i tylko tym razem jeden karczek 1,2 kg się trafił dziwny.

W sumie facet sprzedaje mi po 10 zł za kg szynki, boczku, polędwicy, karczku, gruba słoninę taką na 4 cm za 4 zł/kg. Musze się tylko zapytać o jego źródło.Jemu też mógł ktoś wcisnąć nieświeże.

Moje wędzenie 3,5 h, olchą 50-55 st. C Zapewne ktoś zaraz napisze, że za ciemne ale ja lubię jak wędzonki maja taki intensywny kolor a nie bladziuteńkie są.

post-51770-0-37975500-1423731185_thumb.jpg

post-51770-0-52343800-1423731231_thumb.jpg

Szynka i dwa balerony i jeden trefny ten po lewej.:)

post-51770-0-48564800-1423731288_thumb.jpg

Edited by zenza

Dzisiaj rano po wystudzeniu chcąc schować wyroby do lodówki przekroiłem pierwszy baleron i od razu nie spodobał mi się zapach. Wystraszony pokroiłem inne wyroby aby sprawdzić i na szczęście jest ok, smak zapach drugiego baleronu, szynki, polędwicy i boczków jest taki jak powinien, są smaczne.

W tej chwili możemy bawić się w zgadywanie.

Czy mięso z obydwów zakupionych karczków było jednakowego koloru, czy barwa mięśni była inna?

Osobiście uważam, że zakupiłeś mięso z wadą DFD ( wada technologiczna, nie mająca wpływu na dopuszczenie do sprzedaży), które jest bardzo podatne na psucie. Ponadto, nie wiesz i sprzedawca również nie wie, jak przebiegało chłodzenie po uboju w całym łańcuchu chłodniczym