Jump to content

Octy smakowe..


Gregtom

Recommended Posts

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

ocet winny z malinami i pomaranczami

 

5 dl octu winnego bialego

2 dl swiezych malin

1 pomarancz pokrojony w plasterki

 czyste maliny i obrany pomarancz pokrojony w 

plasterki przelozyc do sloika zalac octem 

zostawic w temp pokojowej na 1-2 tygodnie.

Po tym czasie przelac przez sitko ocet do butelki, 

wstawic do lodowki,moze stac nawet kilka miesiecy.

Pomarancz mozna zastapic cytryna.

Link to comment
Share on other sites

Od czasu jak zaczelam robic ocet jablkowy to tez zmieniam odrobine. NAstawiam mieszanki jablka z innymi owocami. W zeszlym roku byloz gruszka i drugi jablko i malina. W tym roku jeszcze nie nastawilam, ale zamyslam nastawic jablko z jakimis ziolami.

Link to comment
Share on other sites

....ocet jabłkowy robię regularnie - obierki i resztki jabłek wrzucam do słoja , zalewam wodą , dodaję łyżkę cukru

i tak to sobie stoi codziennie zamieszane przez 4-6 tygodni

potem przefiltrowane prze gazę i do spożycia - łyżka dziennie

 

elektra - co to jest pomarańcz? :angel:

Link to comment
Share on other sites

 

 

....ocet jabłkowy robię regularnie - obierki i resztki jabłek wrzucam do słoja , zalewam wodą , dodaję łyżkę cukru i tak to sobie stoi codziennie zamieszane przez 4-6 tygodni potem przefiltrowane prze gazę i do spożycia - łyżka dziennie  
 

 Jumbo, odstaw chociaz jedna butelke ,aby postala przez rok. Zdziwisz sie jaki wspanialy smak nabierze. 

 Domieszaj tez do tych obierek obierki z gruszki, bardzo smaczny, a gruszkowo-jablkowy jest jasny.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ocet jabłkowo wiśniowy, który nastawiłem jakiś czas temu, pięknie się pienił, z trzy dni temu piana opadła, owoce opadły i zamiast octu mam wino - czekać na ocet czy zrobić jakieś przyspieszenie lub czary - by przemienić wino w ocet....  ?  :cool: 

Link to comment
Share on other sites

ja swój mieszam tak ze dwa razy dziennie .Jak przestaną w ogóle "iść " bąbelki przecedzę i odstawię by dojrzał.

Na razie to wino mam wytrawne...... i jak wpędzić w ocet.... :cool:

 

 

Dodaj kilka łyżek octu jabłkowego surowego w celu dodatkowego zaszczepienia bakteriami octowymi.

Mam taki - może czas na to - czy wcześniej owoce oddzielić? :cool:

Link to comment
Share on other sites

 

 

czy wcześniej owoce oddzielić?

Oddziel i zlej płyn znad osadu drożdżowego.

Możesz dodać trochę miodu na tym etapie.

Jak płyn zjaśnieje - ocet gotowy.

Może to trwać kilka tygodni, nastaw powinien cały czas być w temp. 20-30 st.C.

Link to comment
Share on other sites

Oddziel i zlej płyn znad osadu drożdżowego. Możesz dodać trochę miodu na tym etapie. Jak płyn zjaśnieje - ocet gotowy. Może to trwać kilka tygodni, nastaw powinien cały czas być w temp. 20-30

Może nie zjaśnieć, bo wiśni sporo, a temp. dziś 22 stopnie..... :cool:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...