Gregtom Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Zapraszam do wymiany receptur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Bardzo ciekawy temat przeszukam moje archiwa i coś na pewno dodam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 13, 2015 Author Report Share Posted February 13, 2015 coś na pewno dodam Chyba Malgos podawala gdzies na forum przepis na swojski ocet jablkowy..Fajne by bylo takim octem, pobawic sie w aromatyzowanie.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 ocet winny z malinami i pomaranczami 5 dl octu winnego bialego2 dl swiezych malin1 pomarancz pokrojony w plasterki czyste maliny i obrany pomarancz pokrojony w plasterki przelozyc do sloika zalac octem zostawic w temp pokojowej na 1-2 tygodnie.Po tym czasie przelac przez sitko ocet do butelki, wstawic do lodowki,moze stac nawet kilka miesiecy.Pomarancz mozna zastapic cytryna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Od czasu jak zaczelam robic ocet jablkowy to tez zmieniam odrobine. NAstawiam mieszanki jablka z innymi owocami. W zeszlym roku byloz gruszka i drugi jablko i malina. W tym roku jeszcze nie nastawilam, ale zamyslam nastawic jablko z jakimis ziolami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 ....ocet jabłkowy robię regularnie - obierki i resztki jabłek wrzucam do słoja , zalewam wodą , dodaję łyżkę cukrui tak to sobie stoi codziennie zamieszane przez 4-6 tygodnipotem przefiltrowane prze gazę i do spożycia - łyżka dziennie elektra - co to jest pomarańcz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 czepiasz sie -pomarańcza - taki owoc cytrusowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 13, 2015 Author Report Share Posted February 13, 2015 elektra - co to jest pomarańcz? "To chop od pomarancza".. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 @Gregtom, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 ....ocet jabłkowy robię regularnie - obierki i resztki jabłek wrzucam do słoja , zalewam wodą , dodaję łyżkę cukru i tak to sobie stoi codziennie zamieszane przez 4-6 tygodni potem przefiltrowane prze gazę i do spożycia - łyżka dziennie Jumbo, odstaw chociaz jedna butelke ,aby postala przez rok. Zdziwisz sie jaki wspanialy smak nabierze. Domieszaj tez do tych obierek obierki z gruszki, bardzo smaczny, a gruszkowo-jablkowy jest jasny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 (edited) ...a to już wiem, bo czasem w regulaminie cytowanym przez ......znajduję prośbę o używanie języka polskiego ANNAM - spróbuję Edited February 13, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 jumbo naprawde staram sie bardzo i sprawdzam , ale po polsku pisze jedynie na tym forum, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 ..sorki , jeśli uraziłem , ale jak u siebie słyszę na targowisku pomarańcz , albo winogron- to idę do znajomego rzeźnika kości wołowe porąbać aby się odprężyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 jumbo nie jestem az tak urazalska , mowie zdecydowanie lepiej niz pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 13, 2015 Author Report Share Posted February 13, 2015 (edited) porąbać aby się odprężyć A zaraz Mod sie rozsprezy i usunie temat, a ten wydawal mi sie ciekawy.. Edited February 13, 2015 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 ...Greg ...nie dramatuj...za parę dni śledź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 ..sorki , jeśli uraziłem , ale jak u siebie słyszę na targowisku pomarańcz , albo winogron- to idę do znajomego rzeźnika kości wołowe porąbać aby się odprężyć Jumbo ... proszę odpuść ... to kobieta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 ...Anuś - znaczy co ?bo elektra napisała swoje zdanie pisz na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Ocet jabłkowo wiśniowy, który nastawiłem jakiś czas temu, pięknie się pienił, z trzy dni temu piana opadła, owoce opadły i zamiast octu mam wino - czekać na ocet czy zrobić jakieś przyspieszenie lub czary - by przemienić wino w ocet.... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Czekać - ja swój mieszam tak ze dwa razy dziennie .Jak przestaną w ogóle "iść " bąbelki przecedzę i odstawię by dojrzał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 czekać na ocet czy zrobić jakieś przyspieszenie lub czary - by przemienić wino w ocet.... ? Dodaj kilka łyżek octu jabłkowego surowego w celu dodatkowego zaszczepienia bakteriami octowymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 ja swój mieszam tak ze dwa razy dziennie .Jak przestaną w ogóle "iść " bąbelki przecedzę i odstawię by dojrzał. Na razie to wino mam wytrawne...... i jak wpędzić w ocet.... Dodaj kilka łyżek octu jabłkowego surowego w celu dodatkowego zaszczepienia bakteriami octowymi. Mam taki - może czas na to - czy wcześniej owoce oddzielić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 czy wcześniej owoce oddzielić? Oddziel i zlej płyn znad osadu drożdżowego.Możesz dodać trochę miodu na tym etapie.Jak płyn zjaśnieje - ocet gotowy.Może to trwać kilka tygodni, nastaw powinien cały czas być w temp. 20-30 st.C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Oddziel i zlej płyn znad osadu drożdżowego. Możesz dodać trochę miodu na tym etapie. Jak płyn zjaśnieje - ocet gotowy. Może to trwać kilka tygodni, nastaw powinien cały czas być w temp. 20-30 Może nie zjaśnieć, bo wiśni sporo, a temp. dziś 22 stopnie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 14, 2015 Report Share Posted October 14, 2015 ...dostęp tlenu najważniejszy , bo inaczej się nie zocci .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts