Gregtom Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Zapraszam do wymiany receptur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 13, 2015 Author Report Share Posted February 13, 2015 Olej/oliwa czosnkowa. 200 ml. Oliwy z oliwek (Oleju rzepakowego)5-6 zabkow czosnku (Polski jest wiecej aromatyczny)szczypta soliWykonanie.Czosnek utrzec/zmiażdżyć z sola. Mase wymieszac z oliwa i odstawic na kilka dni w szklanym pojemniku.Po tym czasie plyn mozna przefiltrowac ale nie koniecznie.Ten przepis jest hitem na pizze albo bruschette.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Oliwy smakowe to robiłem już kilka razy. Najważniejsze to dobre jakości oliwa. Niestety na złym produkcie nic dobrego nie osiągniemy. Ja robiłem przeważnie oliwę z czosnkiem i ostrą papryką. Na butelkę 0,5l dawałem kilka ząbków czosnku pokrojonych w duże kawałki. Do tego kilka cząstek suszonej papryki Trinidad Scorpion ( jedna z najostrzejszych na świecie). Po kilku dniach już można było zajadać.Idealna do sałatek, świeżego pieczywa itp. Jak ktoś nie lubi bardzo ostrych potraf to polecam robić z papryką habanero lub zwykłą chilli. Nie robiłem na świeżej papryce więc nie wiem czy można. Z papryką nie miałem przebojów ale czosnek potrafi się zepsuć w takiej oliwie, więc warto go po 2-3 tyg usunąć aby nie zepsuł całości. Wiem, że ładnie wygląda taka butelka z cząstkami czosnku w środku ale nie ma co ryzykować oliwy. Nie pamiętam po jakim czasie zaczął psuć się czosnek, ale objawiało się to tym, że przy odkręcaniu nakrętki było słychać delikatny syk powietrza i jak się patrzyło na czosnek to pojawiały się na nim bąbelki gazu. Gdy to szybko wyłapiemy to nic się nie stanie. Niestety jak potrwa to dłużej to oliwa na straty. ( dlatego teraz wyciągam czosnek jak odda smak do oliwy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Jezeli bierzsz oliwe z oliwek to proponuje kupic ta z pierwszego wycisku na zimno ( u nas nazywa sie extra virgin olive oil http://www.oliveoiltimes.com/extra-virgin-olive-oil ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nalewnik Posted January 3, 2020 Report Share Posted January 3, 2020 W sumie oliwę smakową łatwo jest wykonać, bo wiele składników dobrze rozpuszcza się w kwasach tłuszczowych. Warto zatem trochę poeksperymentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted January 4, 2020 Report Share Posted January 4, 2020 (edited) Jezeli bierzsz oliwe z oliwek to proponuje kupic ta z pierwszego wycisku na zimno ( u nas nazywa sie extra virgin olive oil http://www.oliveoiltimes.com/extra-virgin-olive-oil ) bo tylko taka jest najlepsza do tego celu. Potrzebujemy buteleczki z ciemnego szkła.Wkładamy do nich gałązki suszonych na słońcu ziół.Jakich? takie jakie lubimy.Zalewamy oliwą.Teraz 2-3 tygodnie cierpliwości. W tajemnicy powiem, że zamiast czosnku możemy do buteleczki włożyć suszony jego szczypior.Aromat ten sam ale nie ma ostrości co jest wymagane przy niektórych sałatkach. Pozdrawiam Edited January 4, 2020 by El komendante Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted January 6, 2020 Report Share Posted January 6, 2020 Będąc w Chorwacji przywiozłam sobie kilka buteleczek różnych oliw smakowych.Ponieważ są proste do wykonania teraz robie sama .Na patyczek do szaszłykow nabijam czosnek ,kawałeczki papryki,który później usuwam Zostają suszone zioła i kulki pieprzu,czy ziela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 6, 2020 Report Share Posted January 6, 2020 U mnie juz przemimal intensywny okres robienia olei smakowych. Jednak jesli . moge wam zaproponowac to olej z suszonymi owocami( jagodowe owoce najlepiej). Po okresie okolo miesiaca, ma on bardzo mily smak, wiadomo glownie do salatek. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted January 6, 2020 Author Report Share Posted January 6, 2020 Annam, sorry ze obok tematu ale zgroza jest patrzec co sie u Was dzieje. Ogladam przekazy TV z polski i niemiec.....Jest naprawde tak zle.? ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 7, 2020 Report Share Posted January 7, 2020 No coz, Australia. Teraz juz sie pali nawet na Tasmani. Ludzie potracili domy, cale dobytki. BArdzo duzo zwierzat rowniez sie spalilo. Dzis juz powietrze w Melbourne sie przejasnia,ale ostatnie dwa dni mielismy jakby mgla byla nad miastem. Mlga dymu i zapach ogniska. Teraz wszyscy zbieramy wszystko dla tych ludzi. Potrzebuja doslownie wszystko. Niektorzy nawet nie zdazyli zapakowac ubran. Ile kto moze tyle daje. To co telewizja pokazuje to tylko kawale tego co tutaj jest. A dalej last plona. Jak podaja ostatnie wiadomosci, jest tylko w naszym stanie Victoria 14 odzielnych pozarow. Nie zagrazaja na razie nikomu.Z Mallacoota dalej sa ewakuowanie ludzie, niestety tylko droga wodna wojsko ich moze ewakulowac. Droga ladowa jest odcieta. A w piastek kolejne upaly 38-39 zapowaidaja. A to nie jest dogodne do gaszenia pozarow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goro99 Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 Cześć. Ja uwielbiam olej kujawski smakowy z czosnkiem. Zrobiłbym podobny w domu, ale nie mam pojęcia w jaki sposób uzyskać ten chrupiący czosnek na dnie. Czy to są jakieś płatki? Czy on jest krojony i podsuszany? Ma ktoś przepis z tym efektem "chrupkości" w czosnku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 20, 2020 Report Share Posted February 20, 2020 Ma ktoś przepis z tym efektem "chrupkości" w czosnku? Czosnek należy przesmażyć aż do chrupkości.Należy to robić bardzo delikatnie, kontrolując temperaturę. Czosnek bardzo łatwo się przypala i najlepiej wypróbować sposób podgrzewania na małej ilości.Jednak taki czosnek jest IMO ozdobą w butelce.Zasadniczy aromat uzyskuje się w wyniku zimnej maceracji surowego, rozdrobnionego czosnku.Maceracja min. 2 tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 20, 2020 Report Share Posted February 20, 2020 Niedługo sezon na świeże odrosty z choinki. W zależności gdzie kto mieszka -małe zielono-prawie białe odrosty zerwać i zalać olejem do smażenia. Ja daje rzepakowy.po 2 miesiącach jest OK do smażenia np. mięsa na patelni, czy grilla elektrycznegozapach, daje aromat jak pieczony na ognisku.Stosunek 10 - 15 odrostów ca 2 - 3 cm na 250 ml oleju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 22, 2020 Report Share Posted February 22, 2020 małe zielono-prawie białe odrosty zerwać i zalać olejem do smażenia. Ja daje rzepakowy. po 2 miesiącach jest OK do smażenia np. mięsa na patelni, czy grilla elektrycznegozapach, daje aromat jak pieczony na ognisku. Wspaniały pomysł, dziękuję za inspirację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts