Jump to content

Dzik

Małgoś

Recommended Posts

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Moje dotychczasowe kontakty z mięsem z dzika:

Robiłem kiełbasę z dzika (tylko z dzika) - za sucha, wiórowata. Nie polecam.

Robiłem kabanosy z dzika wg przepisu na kabanosy wieprzowe (zamiast WPI - mięso z dzika) - bardzo smaczne. Polecam.

Robiłem szynkę z dzika z kością wędzoną na zimno wg ChefPaula - olbrzymie praco- i czasochłonne wyzwanie...

Ach i jeszcze jedno odnośnie w.w. szynki wędzonej na zimno

Albo w przepisie jest błąd, albo nasze kubki smakowe są nieco inne...

Przepis podaje 3 łyżki peklosoli (ok. 45g) na 3 litry wody, podczas gdy tabela peklowania mokrego podaje 300-315g peklosoli na tę ilość wody (14 dni peklowania).

To dość duża rozbieżność...

Z dzika polecam boczek peklowany,rolowany i pieczony.Mięso chudziutkie i naprawdę rozpływa się w ustach :tongue: Szynka wedzona jest suchawa i ma specyficzny posmak,ja za nim przepadam,ale nie każdemu może odpowiadać.Pozdrawiam!

Witaj Małgoś!!

Kiełbasa z dzika jest bardzo smaczna, ale trzeba zachować pewne procedury.

1 Mięso musisz przemrozić, aby pozbyć się lekkiego posmaku wiatrem i jest bardziej kruche.

2 dodatek mięsa wieprzowego, mn 10% masy kleistej.

Mięso z dzika ma wystarczającą ilość tłuszczu.

Pozdrawiam!!!

Mięso z dzika ma wystarczającą ilość tłuszczu.

Małgoś, zależy na jakiego dzika trafisz. Jeżeli wchodził w szkodę w pola kukurydzy, to będzie tłuściutki. Jeżeli dostaniesz dzika z jakichś dużych obszarów leśnych, gdzie jego głównym przysmakiem są żołędzie, może to być dość chudy dziczek.

EAnna ma rację wszystko zależy od tego w jakich warunkach dzik się odżywiał. Na kukurydzy potrafią się tak upaść, że bardziej od wieprzowego będziesz potrzebowała wołowiny dla spojenia. Mięso dzika w okresie przed zimą zawsze jest tłuste. Od ilości nagromadzonego tłuszczu można określić czy zwierzyna przygotowała się do ostrej zimy. Wierzcie lub nie ale to się sprawdza. Tegoroczne dziki nagromadziły dość dużo sadła, co może sugerować chłodek. Mięso wystarczy dobrze wychłodzić. Nie wiem ja żadnego wiatru nie czuję. Jedyne co to może, że knurek a nie loszka.

• 4 weeks later...

No i mam dzika.

Chcę zrobić kiełbasę z niego ,no i szynkę wędzić.

Jak mam zapeklować mięso (będę robić chyba kiełbache w proporcjach na 1kg dzika 1kg wieprzowiny?Dobrze?)?

Mam zamiar robic kiełbasę w czwartek.

podajcie mi ile mam peklosoli uzyć na 1 kg mięsa?

I jak mam peklować?Nastrzyk i na mokro?Na sucho? :shock:

Małgoś, mięso na kiełbasy zawsze peklujemy na sucho. Tutaj masz link do fotoprezentacji z produkcji takiej kiełbasy. Jednynym błędem było tam zbyt ciasne ułożenie batonów w wędzarni, co skutkowało jasnymi, niedowędzonymi pasami.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1434

ChefPaul bardzo ładnie opracował temat przygotowania i wedzenia szynki z dzika. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=682 Ty będziesz robiła parzoną, więc po wyjęciu z wędzarni wędzisz i parzysz jak szynkę wieprzową parzoną.

Jednak najpierw musisz go "rozebrać" :blush: i tutaj także kłania się Paweł http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=634

Proponuję wszystkie trzy tematy wydrukować, co znacznie ułatwi prace.

Tomuś!

Jak najbardziej badanie lekarskie!

Dzik(loszka) był badany wg.norm unijnych...nowa metoda (nie wiem czy dobrze pisze ale metoda trawienia).Poprzednie metody nie były skuteczne...tzn.włosień uaktywniał sie po czasie..

Ja mam w rodzinie kuzyna ,który jest mysliwym ,poza tym prowadzi sklep w którym zaopatruja się byli i obecni prezydenci Niemiec,Francji,Włoch! :lol: