Małgoś Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Będę miała (na99%) przed świętami dzika.Tak naprawdę nigdy jeszcze nie miałam do czynienia z dziczyzną.Co można i jak(może macie wypróbowane receptury?) z mięska zrobić. Proszę o podpowiedz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Moje dotychczasowe kontakty z mięsem z dzika: Robiłem kiełbasę z dzika (tylko z dzika) - za sucha, wiórowata. Nie polecam. Robiłem kabanosy z dzika wg przepisu na kabanosy wieprzowe (zamiast WPI - mięso z dzika) - bardzo smaczne. Polecam. Robiłem szynkę z dzika z kością wędzoną na zimno wg ChefPaula - olbrzymie praco- i czasochłonne wyzwanie... Ach i jeszcze jedno odnośnie w.w. szynki wędzonej na zimno Albo w przepisie jest błąd, albo nasze kubki smakowe są nieco inne... Przepis podaje 3 łyżki peklosoli (ok. 45g) na 3 litry wody, podczas gdy tabela peklowania mokrego podaje 300-315g peklosoli na tę ilość wody (14 dni peklowania). To dość duża rozbieżność... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Z dzika polecam boczek peklowany,rolowany i pieczony.Mięso chudziutkie i naprawdę rozpływa się w ustach :tongue: Szynka wedzona jest suchawa i ma specyficzny posmak,ja za nim przepadam,ale nie każdemu może odpowiadać.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Bardzo dobra jest kiełbasa z miesa mieszanego z tłustsza wieprzowiną. Z przypraw - dodatek jałowca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Jeżeli Małgoś nie chodzi ci tylko o wędliny to kuknij tutaj jest kilka moich przepisów w tym wzgledzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 Witaj Małgoś!!Kiełbasa z dzika jest bardzo smaczna, ale trzeba zachować pewne procedury.1 Mięso musisz przemrozić, aby pozbyć się lekkiego posmaku wiatrem i jest bardziej kruche.2 dodatek mięsa wieprzowego, mn 10% masy kleistej.Mięso z dzika ma wystarczającą ilość tłuszczu. Pozdrawiam!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 Mięso z dzika ma wystarczającą ilość tłuszczu.Małgoś, zależy na jakiego dzika trafisz. Jeżeli wchodził w szkodę w pola kukurydzy, to będzie tłuściutki. Jeżeli dostaniesz dzika z jakichś dużych obszarów leśnych, gdzie jego głównym przysmakiem są żołędzie, może to być dość chudy dziczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 EAnna ma rację wszystko zależy od tego w jakich warunkach dzik się odżywiał. Na kukurydzy potrafią się tak upaść, że bardziej od wieprzowego będziesz potrzebowała wołowiny dla spojenia. Mięso dzika w okresie przed zimą zawsze jest tłuste. Od ilości nagromadzonego tłuszczu można określić czy zwierzyna przygotowała się do ostrej zimy. Wierzcie lub nie ale to się sprawdza. Tegoroczne dziki nagromadziły dość dużo sadła, co może sugerować chłodek. Mięso wystarczy dobrze wychłodzić. Nie wiem ja żadnego wiatru nie czuję. Jedyne co to może, że knurek a nie loszka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 12, 2007 Author Report Share Posted November 12, 2007 Mój dzik ma podobno jeszcze termin zywota do soboty :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 Nie chcesz chyba powiedzieć, że trzymają go dla Ciebie w zagrodzie ? :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 Zibi, dla Takich kobiet jak Małgoś, robi się wszystko. :grin: Jak Ją poznasz, to się przekonasz. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 7, 2007 Author Report Share Posted December 7, 2007 Oczywiście Maxell przesadza.Maxellku jestes zawsze gentelmanem :blush: Uwaga..uwaga..Mój dzik c.a. 50 kg już jutro do mnie dotrze.Już się boję!Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień :shock: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 7, 2007 Report Share Posted December 7, 2007 Małgoś ,ale się ten Twój myśliwy rozstrzelał :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 7, 2007 Author Report Share Posted December 7, 2007 Ty sie Tomus nie śmiej ..bo jednego mam jemu przerobić a w zamian za to dostaje gratis drugiego. :shock: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 7, 2007 Report Share Posted December 7, 2007 Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień Dwa dziki... Ehm... Na zlocie jako nagroda były tez dwa dziki... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 7, 2007 Author Report Share Posted December 7, 2007 Chyba dzikie świnki wietnamskie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted December 7, 2007 Report Share Posted December 7, 2007 Mój dzik c.a. 50 kg już jutro do mnie dotrze.Już się boję! Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień Widzę, że Kargul i Pawlak rozkręcili biznes z "pastowanymi świnkami " :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 7, 2007 Report Share Posted December 7, 2007 jednego mam jemu przerobić a w zamian za to dostaje gratis drugiegoSzczęściara! :devil: Nikt mi nie chce zrobić takiego prezentu. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 8, 2007 Author Report Share Posted December 8, 2007 Ale zestresowana szczęściara! :tongue: :shock: Bedę robiła dokumentację ... :grin: W razie problemów bedę "pogotowie wędliniarskie" męczyć postami.. :lol: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 8, 2007 Author Report Share Posted December 8, 2007 No i mam dzika. Chcę zrobić kiełbasę z niego ,no i szynkę wędzić. Jak mam zapeklować mięso (będę robić chyba kiełbache w proporcjach na 1kg dzika 1kg wieprzowiny?Dobrze?)? Mam zamiar robic kiełbasę w czwartek. podajcie mi ile mam peklosoli uzyć na 1 kg mięsa? I jak mam peklować?Nastrzyk i na mokro?Na sucho? :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 8, 2007 Report Share Posted December 8, 2007 Małgoś, mięso na kiełbasy zawsze peklujemy na sucho. Tutaj masz link do fotoprezentacji z produkcji takiej kiełbasy. Jednynym błędem było tam zbyt ciasne ułożenie batonów w wędzarni, co skutkowało jasnymi, niedowędzonymi pasami.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1434ChefPaul bardzo ładnie opracował temat przygotowania i wedzenia szynki z dzika. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=682 Ty będziesz robiła parzoną, więc po wyjęciu z wędzarni wędzisz i parzysz jak szynkę wieprzową parzoną.Jednak najpierw musisz go "rozebrać" :blush: i tutaj także kłania się Paweł http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=634Proponuję wszystkie trzy tematy wydrukować, co znacznie ułatwi prace. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 8, 2007 Author Report Share Posted December 8, 2007 Maxellku...dzięki!Niestety nie mam czasu na drukowanie...dzis musze troszkę powalczyć z dzikiem!Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted December 8, 2007 Report Share Posted December 8, 2007 Małgoś, gdyby coś nie wychodziło to gulasz z dziczyzny też jest dobry :wink: :grin: Podstawa przy mięsie z "lasu" to badanie lekarskie , ale myślę że " weteranka "o tym pamięta :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 8, 2007 Author Report Share Posted December 8, 2007 Tomuś!Jak najbardziej badanie lekarskie!Dzik(loszka) był badany wg.norm unijnych...nowa metoda (nie wiem czy dobrze pisze ale metoda trawienia).Poprzednie metody nie były skuteczne...tzn.włosień uaktywniał sie po czasie..Ja mam w rodzinie kuzyna ,który jest mysliwym ,poza tym prowadzi sklep w którym zaopatruja się byli i obecni prezydenci Niemiec,Francji,Włoch! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted December 8, 2007 Report Share Posted December 8, 2007 .dzis musze troszkę powalczyć z dzikiem!Jak Cię siostrzyczko znam , to wyrazy współczucia dla dzika ( biedne stworzenie ) Melduj na bieżąco o wynikach konfrontacji :grin: chłe..." Małgoś - tańcząca z dzikami " :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts