yogi Posted February 16, 2015 Report Share Posted February 16, 2015 (edited) WitamNo to moze i ja sie pochwale, a wiec dzisiaj testowalem moje nowe wiklinowe koszyczki do chleba. Chleb jest na zakwasie, pieczony z tegp przepisu .Chlopak jest z zawodu cukiernikiem i mial tez swoja piekarnie. Moge smialo Wam polecic jego kanal na youtube, przepisy sa sprawdzone a on sam bardzo dobrze tlumaczy i pokazuje jak wykonac dany wypiek zeby sie udal.Pozdrawiam yogi http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6230366464646530.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6636626164646231.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_3435323737613262.jpg Edited February 16, 2015 by yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted February 16, 2015 Report Share Posted February 16, 2015 No wygląda bardzo profesjonalnie.Jakoś nie mogę się zdecydować na pieczenie chleba a wszyscy dookoła to robią.Muszę załatwić sobie zakwas i do roboty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 16, 2015 Report Share Posted February 16, 2015 Yogi, chleb wspaniale wyrosniety, bez zadnych gnieciuchow, duze ,z polyskiem dziurki powierza w srodku. Mniami wyglada . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Pierwsza klasa i to tez cukiernik z zawodu ci mówi ,super chlebek :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 yogi ... piekny chlebek :clap: , co robisz ze masz taka blyszczaca i chrupiaca skorke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Eli -widzę,że jesteś -podpowiedz coś o mące Farina typ 00-ma z niej wychodzić super pizza .Czy próbowałaś coś z niej robić?-bo mąka typowo włoska . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted February 17, 2015 Author Report Share Posted February 17, 2015 A wiec chleb po wyjeciu z koszyczka lekko obmiatam miotelka z nadmiaru maki i nastepnie ta sama miotelke mocze w wodzie i przeciagam lekko po powierzchni ciasta. Na koniec po wyjeciu z piekarnika wypieczony chleb jest jeszcze raz obmieciony mokra miotelka.Nie wiem, moze sie wam przyda taki maly tip odemnie jak uniknac oskorzania ciasta przy wyrastaniu. A wiec chleb do wyrastania wkladam do worka nylonowego i zawiazuje, zapobiega to oskorzaniu ciasta, nie wiem czy to dobrze ale u mnie funkcjonuje (mam bardzo suche powietrze w pomieszczeniach).Pozdrawiam yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Może podaj jaki kwas-zakwas został użyty, bo nie można się zorientować. Na filmie nie widać.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted February 17, 2015 Author Report Share Posted February 17, 2015 (edited) Film jak zrobic zakwas jest tez na kanale od kolegi . Polecam poprzegladac caly kanal sa tam naprawde jeszcze inne swietne filmy.Ja moj zakwas dokarmiam codziennie przez caly tydzien , a raz w tygodniu pieke 2 chleby, starczy mi tego do przyszlego tygodnia. Edited February 17, 2015 by yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Yogi, jeśli można zapytać, a z jakiej mąki jest ten Twój piękny chlebek z posypką makową na pierwszych fotkach. Chodzi mi o proporcje mąki pszennej do mąki żytniej, bo wygląda imponująco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Na prawdę ładny chlebek..... ja robię chlebki ciemne pełnoziarniste z dodatkiem 7 ziaren, ale nie wiem czy nie popełnię sobie takiego przenniaka tak dla odmiany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted February 18, 2015 Author Report Share Posted February 18, 2015 (edited) Yogi, jeśli można zapytać, a z jakiej mąki jest ten Twój piękny chlebek z posypką makową na pierwszych fotkach. Chodzi mi o proporcje mąki pszennej do mąki żytniej, bo wygląda imponująco.A wiec u mnie jest problem ze nie ma maki podanej w przepisie na filmie i musze troche improwizowac. Zakwas wiadomo jest z maki zytniej, do zrobienia zaczynu biore 100g zakwasu, 125g maki pszennej 1050 i 150ml wody. Na chleb idzie caly zaczyn, 500g maki pszennej 550, 200ml wody i 10g soli. Chleb jest bardzo smaczny, mozna powiedziec ze przypomina smakiem ten ktory pamietam jeszcze z dawnych czasow z Polski kiedy stalo sie juz o 4-5 rano w kolejce do prywatnej piekarni. W moim przepisie nie bede na pewno juz nic wiecej zmienial.Pozdrawiam yogi PS. Polecam jeszcze przeczytanie komentarzy pod filmem, jest tam tez jeszcze kilka istotnych wskazowek. Edited February 18, 2015 by yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Dzięki Yogi, właśnie o to mi chodziło i tak się też domyślałem. Mój zakwas od lat odnawiany, jest właśnie z mąki pszenno żytniej o proporcji ok. 50% X 50% . i właśnie zaczyn wykonałem nie mając jeszcze Twojej odpowiedzi, chlebek już rośnie sobie w piekarniku. Wziąłem 200 ml. mojego mieszanego zakwasu, wymieszany ze150 ml. letniej wody plus 200g. grubej soli Kłodawskiej i 400 g. (ok.600 ml.) mąki pszennej. Wszystko zgodnie z przedstawionym filmikiem. Nie dodawałem jednak, tak jak mam w zwyczaju, suchego grysu ziemniaczanego. Jak na razie wszystko wygląda zachęcająco, obecnie zrobiłem drugie odgazowanie, i chlebuś rośnie. Zobaczymy efekt końcowy, jeszcze raz dzięki za pomoc . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespier Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 200 g soli chyba jesteś "słonolubny" Wysyłane z mojego X10i za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 plus 200g. grubej soli Kłodawskiej Aż tyle soli, czy wkradł się błąd zer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 (edited) Oj , przepraszam, jasne że pomyłka, powinno być 20 g. a 15 ml. ( łyżka stołowa ) mierząc miarką objętościową, jakie są w Szwecji w powszechnym użyciu, o czym już kiedyś zarówno Electra jak też i ja pisaliśmy.Waga jubilerska jaką posiadam mierzy z dokładnością do 0,1 grama, ale zawsze lubię sobie kontrolować stosunek jednostek wagowych, do objętościowych, jak pisałem w Szwecji są one ściśle unormowane i jeżeli ktoś wagi nie posiada, z całym spokojem może na miarkach objętościowych polegać. Poza tym 99% wszystkich receptur i przepisów kulinarnych jest tak właśnie tutaj podawane. Edited February 18, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Sverige2 no i jeszcze te "dl " o ktorych ja zawsze zapominam przerobic przy tlumaczeniu przepisow ..tak mnie zaciekawil ten przepis ze postanowilam tez wyprobowac ..jutro bede piekla chlebek ,dzis robie rogaliki sniadaniowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Mój już prawie gotowy Electro, wyrósł jak złoto, nawet za mocno tak, że pękł z boku, ponieważ wykonałem tylko trzy cięcia, w poprzek, zamiast czterech na około, tak jak na filmiku. Za 40 min. wyciągam z piekarnika. Najbardziej ciekawi mnie smak . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted February 18, 2015 Author Report Share Posted February 18, 2015 Wstawcie zdjecia jak bedziecie juz gotowi, ciekawe czy przepis taki dobry czy moze ja jakis TALENT jestem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 No Yogi, chyba nie wątpisz że Twoje chlebki są najzwyczajniej pokazowe . Inaczej przecież by nas nie zaintrygowały, i zmobilizowały do pieczenia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Yogi super wyrośnięty chlebek Podejrzewam, że jeden zniknął zanim zdążył ostygnąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 No i chlebek gotowy, powinienem poczekać aż ostygnie i dopiero go przekroić, ale ręka świerzbiła i nie mogłem się doczekać . Oto rezultat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Sverige2 z jakiej maki robiles? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 (edited) Electro, najczęściej używam zarówno rågsikt jak i vetemjöl z sieci "NETTO", http://www.berteqvarn.se ale czasami używam też innych producentów. Edited February 18, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Chodzilo mi czy ten chleb robiles z vete- czy rågsiktmjöl ? u nas akurat Netto jest tylko jedno i to jeszcze daleko odemnie , ja kupuje glownie "kungsörnen" maki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts