Jump to content

Testowanie koszyczkow do chleba

yogi

Recommended Posts

Witam

No to moze i ja sie pochwale, a wiec dzisiaj testowalem moje nowe wiklinowe koszyczki do chleba. Chleb jest na zakwasie, pieczony z tegp przepisu

.

Chlopak jest z zawodu cukiernikiem i mial tez swoja piekarnie. Moge smialo Wam polecic jego kanal na youtube, przepisy sa sprawdzone a on sam bardzo dobrze tlumaczy i pokazuje jak wykonac dany wypiek zeby sie udal.

Pozdrawiam yogi

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6230366464646530.jpg

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6636626164646231.jpg

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_3435323737613262.jpg

Edited by yogi

• Replies 201
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A wiec chleb po wyjeciu z koszyczka lekko obmiatam miotelka z nadmiaru maki i nastepnie ta sama miotelke mocze w wodzie i przeciagam lekko po powierzchni ciasta. Na koniec po wyjeciu z piekarnika wypieczony chleb jest jeszcze raz obmieciony mokra miotelka.

Nie wiem, moze sie wam przyda taki maly tip odemnie jak uniknac oskorzania ciasta przy wyrastaniu. A wiec chleb do wyrastania wkladam do worka nylonowego i zawiazuje, zapobiega to oskorzaniu ciasta, nie wiem czy to dobrze ale u mnie funkcjonuje (mam bardzo suche powietrze w pomieszczeniach).

Pozdrawiam yogi

Film jak zrobic zakwas jest tez na kanale od kolegi . Polecam poprzegladac caly kanal sa tam naprawde jeszcze inne swietne filmy.

Ja moj zakwas dokarmiam codziennie przez caly tydzien , a raz w tygodniu pieke 2 chleby, starczy mi tego do przyszlego tygodnia.

Edited by yogi

Guest ArkoGdynia

Na prawdę ładny chlebek..... ja robię chlebki ciemne pełnoziarniste z dodatkiem 7 ziaren, ale nie wiem czy nie popełnię sobie takiego przenniaka  :thumbsup:  tak dla odmiany  :)

:clap:

Yogi, jeśli można zapytać, a z jakiej mąki jest ten Twój piękny chlebek z posypką makową na pierwszych fotkach. Chodzi mi o proporcje mąki pszennej do mąki żytniej, bo wygląda imponująco.

A wiec u mnie jest problem ze nie ma maki podanej w przepisie na filmie i musze troche improwizowac. Zakwas wiadomo jest z maki zytniej, do zrobienia zaczynu biore 100g zakwasu, 125g maki pszennej 1050 i 150ml wody. Na chleb idzie caly zaczyn, 500g maki pszennej 550, 200ml wody i 10g soli. Chleb jest bardzo smaczny, mozna powiedziec ze przypomina smakiem ten ktory pamietam jeszcze z dawnych czasow z Polski kiedy stalo sie juz o 4-5 rano w kolejce do prywatnej piekarni. W moim przepisie nie bede na pewno juz nic wiecej zmienial.

Pozdrawiam yogi 

PS. Polecam jeszcze przeczytanie komentarzy pod filmem, jest tam tez jeszcze kilka istotnych wskazowek.

Edited by yogi

Dzięki Yogi, właśnie o to mi chodziło i tak się też domyślałem. Mój zakwas od lat odnawiany, jest właśnie z mąki pszenno żytniej o proporcji ok. 50% X 50% . i właśnie zaczyn wykonałem nie mając jeszcze Twojej odpowiedzi, chlebek już rośnie sobie w piekarniku. Wziąłem 200 ml. mojego mieszanego zakwasu, wymieszany ze150 ml. letniej wody plus 200g. grubej soli Kłodawskiej i 400 g. (ok.600 ml.) mąki pszennej. Wszystko zgodnie z przedstawionym filmikiem. Nie dodawałem jednak, tak jak mam w zwyczaju, suchego grysu ziemniaczanego. Jak na razie wszystko wygląda zachęcająco, obecnie zrobiłem drugie odgazowanie, i chlebuś rośnie. Zobaczymy efekt końcowy, jeszcze raz dzięki za pomoc :thumbsup:.

Oj , przepraszam, jasne że pomyłka, powinno być 20 g. a 15 ml. ( łyżka stołowa ) mierząc miarką objętościową, jakie są w Szwecji w powszechnym użyciu, o czym już kiedyś zarówno Electra jak też i ja pisaliśmy.

Waga jubilerska jaką posiadam mierzy z dokładnością do 0,1 grama, ale zawsze lubię sobie kontrolować stosunek jednostek wagowych, do objętościowych, jak pisałem w Szwecji są one ściśle unormowane i jeżeli ktoś wagi nie posiada, z całym spokojem może na miarkach objętościowych polegać. Poza tym 99% wszystkich receptur i przepisów kulinarnych jest tak właśnie tutaj podawane.

Edited by sverige2

Mój już prawie gotowy Electro, wyrósł jak złoto, nawet za mocno tak, że pękł z boku, ponieważ wykonałem tylko trzy cięcia, w poprzek, zamiast czterech na około, tak jak na filmiku.  Za 40 min. wyciągam z piekarnika. Najbardziej ciekawi mnie smak :D .