KURP Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Chyba to będzie właściwe miejsce na takie zapytanie i dyskusję. Ostatnio ktoś zwrócił się do mnie abym przygotował mu wyrób wędzony, ale wcześniej marynowany. Marynata składałaby się z kwasu z kiszonych ogórków, jałowca, soli, czosnku. Marynowanie 2 dni potem nacieranie olejem, okładanie liściem laurowym i na kolejne 24h ląduje w chłodzie w garze kamionkowym, potem obsuszanie, i wędzenie. Jest też opcja marynowania w serwatce (zamiast w kwasie z ogórków) - czy ktoś coś słyszał o takim wyrobie i ma sprecyzowany przepis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 (edited) Poszukaj u kolegi Leśniaka ostatnio było coś o soku z kiszonej kapusty Zarówno soki jak i serwatka dają dobry start do dojrzewania. Stosowałem i stosuję jako dodatek do kiełbas dojrzewajacych mam parę takich ponad 2 letnich Do wędzonek stosowalem w ramach eksperymentu serwatkę ale wcześniej były peklowane na sucho. PsAha podobnie jak napisaleś robiłem pieczenie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edited February 17, 2015 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Jest też opcja marynowania w serwatce Podpytaj Bagno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted February 17, 2015 Author Report Share Posted February 17, 2015 Jest też opcja marynowania w serwatce Podpytaj Bagno. Z dodatkiem serwatki robiliśmy chyba baleron, ale żeby mięso marynować w soku z kiszonych ogórków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted February 17, 2015 Author Report Share Posted February 17, 2015 Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.A możesz podać proporcje takiej marynaty (ile soku z ogórków, ile wody) etc. etc. i co tam dodajesz.Ta osoba która mnie poprosiła piekła tą karkówkę, ale myślę że równie dobra wyszłaby wędzona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 (edited) Na golonkę masz tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10913-kuchnia-pa%C5%82ucka-golonka-gotowana-w-kwasie-zapiekana/Na roladę rybną gotowaną w kwasie z ogórków kiszonych, proporcje marynaty dam wieczorem. A mam pytanie wiesz może z jakiej kuchni regionalnej pochodzi ta potrawa twoja? Edited February 18, 2015 by lesniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.A możesz podać proporcje takiej marynaty (ile soku z ogórków, ile wody) etc. etc. i co tam dodajesz.Ta osoba która mnie poprosiła piekła tą karkówkę, ale myślę że równie dobra wyszłaby wędzona Nie koniecznie wędzona wyjdzie tak dobra jak pieczona lub gotowana. Golonka gotowana marynowana i gotowana w soku z kiszonej kapusty jest smaczna, a marynowana w soku i uwędzona mi nie smakuje. Ma specyficzny kwaskowy posmak, który mi nie pasuje w wędzące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts