Jump to content

Marynowanie w kwasie z kiszonych ogórków


KURP

Recommended Posts

Chyba to będzie właściwe miejsce na takie zapytanie i dyskusję.

 

Ostatnio ktoś zwrócił się do mnie abym przygotował mu wyrób wędzony, ale wcześniej marynowany. Marynata składałaby się z kwasu z kiszonych ogórków, jałowca, soli, czosnku. Marynowanie 2 dni potem nacieranie olejem, okładanie liściem laurowym i na kolejne 24h ląduje w chłodzie w garze kamionkowym, potem obsuszanie, i wędzenie. Jest też opcja marynowania w serwatce (zamiast w kwasie z ogórków) - czy ktoś coś słyszał o takim wyrobie i ma sprecyzowany przepis?

Link to comment
Share on other sites

Poszukaj u kolegi Leśniaka ostatnio było coś o soku z kiszonej kapusty ;)

Zarówno soki jak i serwatka dają dobry start do dojrzewania. Stosowałem i stosuję jako dodatek do kiełbas dojrzewajacych mam parę takich ponad 2 letnich ;)

Do wędzonek stosowalem w ramach eksperymentu serwatkę ale wcześniej były peklowane na sucho.

 

Ps

Aha podobnie jak napisaleś robiłem pieczenie ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.

Link to comment
Share on other sites

Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.

A możesz podać proporcje takiej marynaty (ile soku z ogórków, ile wody) etc. etc. i co tam dodajesz.

Ta osoba która mnie poprosiła piekła tą karkówkę, ale myślę że równie dobra wyszłaby wędzona ;)

Link to comment
Share on other sites

Na golonkę masz tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10913-kuchnia-pa%C5%82ucka-golonka-gotowana-w-kwasie-zapiekana/

Na roladę rybną gotowaną w kwasie z ogórków kiszonych, proporcje marynaty dam wieczorem. 

A mam pytanie wiesz może z jakiej kuchni regionalnej pochodzi ta potrawa twoja? 

Edited by lesniak
Link to comment
Share on other sites

 

Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.

A możesz podać proporcje takiej marynaty (ile soku z ogórków, ile wody) etc. etc. i co tam dodajesz.

Ta osoba która mnie poprosiła piekła tą karkówkę, ale myślę że równie dobra wyszłaby wędzona ;)

 

Nie koniecznie wędzona wyjdzie tak dobra jak pieczona lub gotowana. Golonka gotowana marynowana i gotowana w soku z kiszonej kapusty jest smaczna, a marynowana w soku i uwędzona mi nie smakuje. Ma specyficzny kwaskowy posmak, który mi nie pasuje w wędzące.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...