Jump to content

Solenie/peklowanie i wędzenie kości

Radegast

Recommended Posts

Czasami przydałaby się jakaś wędzona kość na zupę.

I tutaj pytanie.

Peklować czy solić?

IMHO wystarczy zamoczyć na kilka dni w nasyconym roztworze soli, a przed wędzeniem opłukać itd.

Będzie bardzo słone, ale na zupę uważam, że powinno być ok, a duża ilość soli powinna zapewnić bezpieczeństwo.

Dobrze kombinuję?

• 4 years later...
Wędziłem dzisiaj kości dla piesków bez zasolenia i peklowania.Czy po uwędzeniu takie kości muszę trzymać w chłodni czy mogą wisieć gdzieś w garażu lub pod wiatą?Fotkę po uwędzeniu wstawię jutro.

post-63315-0-99878300-1562357972_thumb.jpg

Edited by bilu72

W chłodni bo chyba wszystkich na raz nie zjedzą a jak mają poleżeć dłużej to lepiej część zamrozić

W sklepach zoologicznych kości leżą w pojemnikach bez żadnego chłodzenia.Chyba że są w jakiś sposób konserwowane aby się nie psuły.

Edited by bilu72

Czy po uwędzeniu takie kości muszę trzymać w chłodni czy mogą wisieć gdzieś w garażu lub pod wiatą?

Ja bym te kości przepiekła w wędzarni. 

Pieczenie je wysuszy więc będą mogły wisieć pod wiatą.

O ile ptaki się do nich nie dobiorą.

Nawet lekko nadpsute mięso psom nie szkodzi, wręcz przeciwnie. Zaspokaja ich atawistyczne potrzeby.

Czy po uwędzeniu takie kości muszę trzymać w chłodni czy mogą wisieć gdzieś w garażu lub pod wiatą?

Pieczenie je wysuszy więc będą mogły wisieć pod wiatą.

O ile ptaki się do nich nie dobiorą.

Nawet lekko nadpsute mięso psom nie szkodzi, wręcz przeciwnie. Zaspokaja ich atawistyczne potrzeby.

Zostawię kości do rana w wędzarni,zobaczę jak bedą wyglądać jutro. Przez chwilę temperaturę trzymałem w okolicach 90st. Edited by bilu72

Muchy mają uciechę...

Nie uwielbiają wędzonek .

Ciekawe czy pieskom będą smakować kostki?

Ja nie piesek jeszcze :D ale uwielbiam rosoły z kości  szpikowych .  Walory smakowe to jedno a wartości odżywcze  ...... górna półka .

Pozdrawiam

Edited by andrzej k

kosci gotowane badz pieczone nie wazne z jakiego zwierzecia pochodzi nie jest zdrowa alternatywa dla psa , sa ciezko strawne , najlepsze sa kosci surowe .

te wedzone w zoo sklepach tez nie znaczy ze sa zdrowa przekaska dla psa ..zreszta w taki sam sposob jak i dla ludzi nie wszystko co jest w do kupienia w sklepie jest zdrowe .

kosci najlepiej podawac surowe , a z takich wedzonych to chrzastki i resztki miesa , ale to bedzie trudne w przypadku duzych psow.