Jump to content

O działalności poczty....

BonAir

Recommended Posts

Przykro mi ale działam ekspresowo i paczka już poleciała

Szkoda, że poczta nie działa tak jak Ty...

Nici z obiecanych kabanosów na uroczystość w sobotę...

Jeśli nawet jutro przesyłka dojdzie, to i tak już "po ptokach".

Monituję o możliwość wyboru środka transportu w sklepie, bo ewidentnie poczta polska od pewnego czasu w ogóle nie radzi sobie z rosnącym handlem w internecie... :(

BonAir-ku kochany :grin: ale już teraz niektórzy klienci skarżą sie że przesyłka drogo kosztuje ( że o pretensjach o podatek VAT 22% nie wspomnę) a przecież Poczta Polska jest najtańszym przewoźnikiem na rynku.

Są kurierzy ale ich usługi są drogie a co gorsza nie chcą dostarczać paczek do każdego zakątka kraju a jeśli już jest taka opcja to krzyczą większe stawki.

Co innego gdybym handlował telewizorami tam to można sobie z marży odpuścić obniżając niby :wink: koszt wysyłki.

Pożyjemy zobaczymy może nowa konkurencja InPost coś zaproponuje.

już teraz niektórzy klienci skarżą sie że przesyłka drogo kosztuje

I dlatego poprosiłem o możliwość WYBORU środka transportu.

Bo paczka niestety i dzisiaj nie doszła...

Następny możliwy termin, to przyszły poniedziałek. :sad:

To się nazywa PRZESYŁKA PRIORYTETOWA

Standardem jakościowym dla paczek pocztowych priorytetowych jest jej przebieg w terminie D+1 (nie później niż następnego dnia roboczego po dniu nadania).

Przesyłki PRIORYTETOWE krajowe będą dostarczone następnego dnia roboczego po dniu nadania jeśli zostaną przez Państwa nadane do godz. 15.00.

tiaa....

Koledzy nie chcę stosować nie kulturalnych słów na forum ale na samą myśl o szanownej Poczcie Polskiej mam na to ochotę.

Czytam post Tomka i się zagotowałem.

BonAir wie najlepiej jak było z jego przesyłką.Wysłałem mu ją pomimo tego że nie było jeszcze jego zapłaty na koncie ale bardzo zależało mu na czasie a że się znamy to po prostu zaufałem Tomkowi i posłałem.

No i co z tego jak czytam że paczki dalej nie ma. :devil:

To jest tak poroniona instytucja że nawet gdybym chciał to nie jestem w stanie sprawdzić gdzie jest paczka.

Mało tego to priorytet ma być na drugi dzień a reklamacje i pytanie dlaczego jej nie ma w terminie można składać po 14 dniach :question: Rozumie ktoś coś z tego.

Może jest tu ktoś wśród nas kto ma coś wspólnego z pocztą i doradzi jak wysyłać paczki aby docierały na czas ?.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.

Ps Tier możesz podać nazwę tej firmy kurierskiej.

Poszukaj firmy kurierskiej ktora da w miare dobra cene, jest ich sporo wiec jest w czym wybierac. Mysle ze wiekszosc jak by miala do wyboru poczte za 10-11zl i kuriera za 20zl i zalezalo by na czasie napewno kazdy wybierze firme kurierska. Z poczta wiadomo wala w ... w pondz. wysylalem paczke priorytetem, doszla dopiero wczoraj.

Oj Miro!

Nie gotuj się - nie ma sensu.

Nic na to nie poradzimy.

"Nie samym chlebem człowiek żyje"! ;-)

A uroczystość bez kabanosków i tak będzie udana :grin:

Babka z poczty w rozmowie telefonicznej była nadzwyczaj miła, poinformowała mnie, że sami piszą raporty o złym funkcjonowaniu, itp itd

Ale poczta polska to niestety stara, skostniała państwowa firma, która pomimo posiadania największej infrastruktury kurierskiej w kraju nie jest w stanie poradzić sobie z rosnącym z dnia na dzień handlem internetowym...

PS. Parę dni temu zobaczyłem na poczcie ogłoszenie następującej treści:

"Poczta polska pilnie zatrudni osoby na stanowisko listonosza. Oferowane miesięczne wynagrodzenie brutto 920zł" :shock:

Próbowalam na poczcie dowiedzieć się co to znaczy paczka priorytetowa ? :question: Pani zrobiła bardzo zdziwioną minę , że nie wiem. Na przesylkę czekaliśmy tydzień i tyle. :shock: Wyluzujcie! Głęboki wdech i wydech ........ :wink:

Cytuję wypowiedź rzecznika poczty - przesyłkę piorytetową staramy się dostarczyć następnego dnia, ale tego nie gwarantujemy- koniec cytatu. Z Warszawy do Chorzowa listy dochodzą w terminie 12-14 dni no, ale oczywiście zwykłe. Szkoda nerwów. Ja dużo kupuję przez internet i większość firm przesyła swoje paczki przez firmy kurierskie. I tylko raz zdarzyło mi sie czekać aż 3 dni, ale to był przypadek za który mnie przeproszono. JK

Babka z poczty w rozmowie telefonicznej była nadzwyczaj miła, poinformowała mnie, że sami piszą raporty o złym funkcjonowaniu, itp itd

Przypomina, mi się pewien szczegół z funcjonowania jednego zakładu, którego pracownicy zbierali informacje o dobrych i złych stronach działalności swojej firmy od klientów. Klienci mówili, poprawcie to i owo a będzie lepiej. Zabawa trwała przez około półtora roku i nie przyniosła żadnych efektów poprawy w relacji: klient-zakład.

Władze zakładu nie przyjmowały żadnej nawet delikatnej krytyki pod swoim adresem i uważały, że wiedzą najlepiej. Tak samo jest z Poczta Polską.

Dzisiaj mija tydzień od momentu kiedy Miro wysłał do mnie paczkę priorytetową (06.11.2007). Rozmawiałem wczoraj z listonoszem, który poinformował mnie, że na chwilę obecną paczki priorytetowe idą średnio 7 dni.

Jeśli paczka zaginęła, to przedstawię scenariusz wydarzeń, gdyż od września przechodziłem przez to już dwa razy:

06.11.2007 - Miro wysyła paczkę.

20.11.2007 - to pierwszy dzień (dwa tygodnie), w którym to Miro może złożyć reklamację (ja dla Poczty nie jestem stroną, pomimo tego że za paczkę pośrednio zapłaciłem). Miro niestety będzie musiał pofatygować się osobiście na pocztę, co jest dla niego dodatkowym kłopotem. Można byłoby co prawda wysłać list polecony z reklamacją, ale i tak jest to związane z pójściem do urzędu :-)

ok. 27.11.2007 (+/-3 dni) - przychodzi do mnie listonosz i podpisuję mu dokument, w którym stwierdzam że przesyłki nigdy nie obierałem.

04.12.2007 - jeśli reklamacja była złożona 20.11., to w tym dniu poczta jest zobowiązana wysłać list polecony do Miro, że w tym terminie nie była w stanie rozpatrzyć reklamacji

ok. 11.12.2007 - Miro odbiera list polecony i czyta: "Uprzejmie inforumujemy, iż w przypadku reklamowanej usługi zebranie wszystkich materiałów i informacji pozwalających na w pełni rzetelne rozpatrzenie sprawy nie było możliwe w pierwszym terminie przewidywanym przepisami. W związku z tym odpowiedzi na reklamację udzielimy do dnia 20.12.2007"

20.12.2007 - poczta wysyła kolejny list polecony (nie priorytet!) do Miro, w któym uznaje reklamację usługi, nietety jest to gorący okres przedświąteczny i poczta ma masę roboty...

ok. 04.01.2008 - Miro otrzymuje od poczty w.w. list i informację o odszkodowaniu. W tym dniu również Miro może ponownie wysłać mi zamówiony towar paczką priorytetową

ok. 11.01.2008 - otrzymuję przesyłkę, jeśli nie zaginęła oczywiście :mellow:

RAZEM - 2 miesiące i 5 dni

Moje Gratulacje!

A czemu nie InPost?

http://www.inpost.pl/index.php

PS. Swoją drogą wczoraj w programie K. Strzyczkowskiego "Za, a nawet przeciw" była dyskusja o monopolu poczty.

"Skoro politycy uważają, że państwowy monopl na dostarczanie poczty jest korzystny dla klienta, to dlaczego monopoliści za wszelką cenę próbują uniemożliwić wejście konkurencji na rynek? Przecież klienci nie bedą wybierali tego, co jest dla nich niekorzystne" - kpił noblista prof. Milton Friedman.

Słowa Friedmana idealnie pasują do polskiej rzeczywistości pocztowej.

CZY UTRZYMAĆ MONOPOL POCZTY POLSKIEJ?

"Za" opowiedziało się 8%

"Przeciw" opowiedziało się 92%

BonAir ! Ostatnio w mediach " biedna " poczta oglosiła , że przyczyną złego funkcjonowania firmy ( dostarczanie przesyłek) jest transport powietrzny i PKP. Dobre co ? Już widzę jak przed pocztą w Zebrzydowicach ląduje samolocik. :lol:

No to miałem sporo szczęścia. Paczkę wysłaną przez Miro we środę dostałem wczoraj. Czyli w niecały tydzień! To się nazywa priorytet! Jak mi wyjaśnił gość który wniósł ją do domu, poczta od piątku po południu do poniedziałku rano paczek nie rozwozi co jednak nie przeszkadza, jak widać, w pobieraniu opłaty za "priorytet". A może priorytetem jest to że w ogóle ją dostarczy?

Kiedyś wysłałem w poniedziałek raniutko pieniądze przekazem telegraficznym bo termin był pilny. Panienka z okienka zapewniła mnie że adresat otrzyma pieniążki jeszcze tego samego dnia. I oczywiście adresat je otrzymał już w sobotę tego samego tygodnia! A mieszka aż 100 km ode mnie po prostej. Niosąc je na piechotę dostarczył bym 2x szybciej. Oczywiście zapłaciłem za wzelkie możliwe przyspieszenia, ekspresy, telegrafy itd. i by nie było że to jakaś pipidówa to dodam że urząd pocztowy od adresata dzieli ok. 0,5 km.

Mój syn ma urodziny 5 X a ja byłem w Jedlinie 3 i wysłałem w tym samym dniu o godz. 12 list z kartką urodzinową. życzenia moje doszły 14X a kartki do znajomych które wysłałem 10 doszły jak przyjechałem do domu.

Jak poszedłem zrobić zadymę na poczcie to w towarzystwie ochroniarza usłyszałem: mam się cieszyć, że wogule kartki dotarły.

SMS to sms, a kartka to ma swoje inne znaczenie. Syn ją trzyma na widoku bo bardzo ładna i pasuje do jego charakteru. Jak ktoś do mnie dzwoni to zanim odbiorę telefon to mruczę: Co on tak dzwoni! mnie jest żywy kontakt z człowiekiem potrzebny! Co nie wie gdzie mieszkam? itd, itp. Telefon powinien wisieć w trudno dostępnym miejscu by jak najkrócej gadać A NIE MIEĆ przeszczepa przy uchu. Bardzo rzadko mam przy sobie telefon i chyba jestem jednym z niewielu którzy nie podchodzi do tego wynalazku z entuzjazmem. Nie lubię być śledzony!