Jump to content

Jaką kiełbasę polecacie?


kolonos

Recommended Posts

Witam wszystkich.Jestem początkującym "wędliniarzem".Proszę o pomoc.Mam 7kg wołowiny kl.2 i 5kg wieprzowiny kl.3oraz tłuszcz.Jaka kiełbasę mogę z tego zrobić,jakie proporcje zastosować,aby kiełbasa nie była twarda.Z góry dziekuje za pomoc.Robert

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich.Jestem początkującym "wędliniarzem".Proszę o pomoc.Mam 7kg wołowiny kl.2 i 5kg wieprzowiny kl.3oraz tłuszcz.Jaka kiełbasę mogę z tego zrobić,jakie proporcje zastosować,aby kiełbasa nie była twarda.Z góry dziekuje za pomoc.Robert

Ja bym zrobił z tego co masz rozdrobnienie mięsa ze względu na jakość fi 6mm ,tłuszczu 20%,dodał bym skórek wp.gotowanych 10% rozdrobnienie fi 2mm,plus woda technologiczna 20-25%,kiełbasa ala wiejska tylko do obróbki term.wędzenie-parzenie 72'C-studzenie.Mięso woł. niepeklowane (ilość peklosoli dodana w trakcie produkcji mieszania-wybarwienie nastąpi w trakcie wędzenia)).Niewątpliwie będzie to pyszna kiełbaska z nutką tzw.soczku w środku (woł.),z przypraw tylko pieprz i czoch.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...