Jump to content

Kaszanka z kaszy jęczmiennej i gryczanej palonej

rokaf

Recommended Posts

Witam, czy ktoś robił kaszanke z kaszy gryczanej palonej  i jęczmiennej? jak ugotować jednocześnie w jednym garnku obie kasze?

wiem że dziadek to kiedyś tak robił najpierw wkładał jęczmienną a po jakimś czasie gryke tylko wolałbym żeby mi ktoś dokładnie napisał w jakim czasie wsypujemy gryke i jak długo je gotujemy

Pozdrawiam Robert

Ok.Dziękuje bardzo za odpowiedzi 

Zdecydowałem że będe je próżył ( jak tu wczesniej słusznie kolega lesniak zauważył ) w dwóch oddzielnych garnkach

A jakie proporcje tych dwóch kasz?

myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennej

pozdrawiam

Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, nie wiem o ile spęcznieje przy prażeniu, ale jeśli wyjdzie Ci 20 kilo kaszy to powinieneś mieć do tego wg tego jak ja robie 20 kg towaru + krew, więc razem ponad 40 kg kaszanki.

Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, nie wiem o ile spęcznieje przy prażeniu, ale jeśli wyjdzie Ci 20 kilo kaszy to powinieneś mieć do tego wg tego jak ja robie 20 kg towaru + krew, więc razem ponad 40 kg kaszanki.

....cóś o wojnie Panie słychować... :facepalm:

Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa,

Nie 4 czy 5 a 3 bo na kg kaszy jęczmiennej dajemy około 2l wody, kasza powiększa objętość a ciężar o ilość wchłoniętej wody, co do tzw prażenia czy jak zwał chodzi tu o sposób, ja robię sposobem troszkę kombinowanym nie posiadam tzw komina dochówki itp, więc odmierzam wywar zagotowuję i do niego wsypuje kaszę na małym ogniu trzymam mieszam aż wciągnie wodę a potem pod kołderkę i po około 30 min do godzinie jest gotowa. Kasza musi być tzw aldente  czyli nie do końca ugotowana, ot i cala filozofia. Kolego @rokaf,pamiętaj, że do tego jeszcze dojdzie farsz, przykładowo z kg kaszy wychodzi około 5 do 6 kg kaszanki  :D

Panowie czlowiek początkujący więc wytłumaczcie a nie jajeca sobie robicie :cry:

Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa,

na kg kaszy jęczmiennej dajemy około 2l wody

Może jak gotujesz na obiad, a jak się da 3 L albo 4L?

A poza tym ja swoją kaszankę jak robię, wrzucam kaszę do wody po gotowaniu mięs i sobie nasiąka ile sobie chce. Skoro z 600 g gram suchej mam 2,8 kg to łatwo policzyć, więc skoro napisałem, że 4-5 razy to wynika z praktyki nie z teorii. To tak gwoli wyjaśnienia.  :)

A poza tym ja swoją kaszankę jak robię, wrzucam kaszę do wody po gotowaniu mięs i sobie nasiąka ile sobie chce. Skoro z 600 g gram suchej mam 2,8 kg to łatwo policzyć, więc skoro napisałem, że 4-5 razy to wynika z praktyki nie z teorii. To tak gwoli wyjaśnienia. 

No to się znowu czegoś dowiedziałem, co prawda to jakoś mi się inaczej doczytało no ale każdy ma prawo do własnego zdania, a tak podsumowując moje zdanie też wynika z praktyki, widocznie tak już musi być, że gdzie dwóch polaków tam 3 partie a w tym przypadku zdania, ważnym jest, że wyroby się udają i smaczne są  :D

Baca a co dajesz do salcesonu? :)

Pytam nie dlatego że nie wiem co się daje lecz czytałem kilka przepisów na necie i wydaje mi sie że żaden z nich by mi nie smakował

ja robie bardzo mięsne dokupuje jescze nerki i ozorki bo chce żeby to jadły również dzieci

tłuste kawałki i skórki na wilka :)

Baca a co dajesz do salcesonu?

Ja preferuję głowiznę czasem golonkę, serce, jęzor, jako klej skórki. :D  

zgadzam się z Jarkiem tu na forum dla mnie w salcefixie i nie tylko Arek jest de best chociaż też kilku innych by się znalazło :D

Edited by Baca

hehe dobra no to szukam Arka :)

Jestem tu od wczoraj na tym forum a już mi się tu podoba :D

jedna wielka masarska rodzina :D

2-3 razy w roku robie z bratem i kuzynem kiełbase z 50-60 kg mięsa

robimy i kłócimy sie przy tym bo każdy ma swoje zdanie :) to prawie jak tutaj

ważne że kiełbasa zawsze była dobra i była okazja żeby spotkac sie z rodziną i napić sie wódki :D