rokaf Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Witam, czy ktoś robił kaszanke z kaszy gryczanej palonej i jęczmiennej? jak ugotować jednocześnie w jednym garnku obie kasze?wiem że dziadek to kiedyś tak robił najpierw wkładał jęczmienną a po jakimś czasie gryke tylko wolałbym żeby mi ktoś dokładnie napisał w jakim czasie wsypujemy gryke i jak długo je gotujemyPozdrawiam Robert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian Ciunel Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Ugotuj kasze oddzielnie i potem połącz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 czy ktoś robił kaszanke z kaszy gryczanej palonej Raczej daje się gryczną niepaloną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Po pierwsze to kasz nie gotujemy tylko prużymy . Niestety musisz to zrobić w oddzielnych garnkach ja robię to w piekarniku. A dopiero później połączyć je razem. To dwa różne rodzaje kasz. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rokaf Posted February 24, 2015 Author Report Share Posted February 24, 2015 Ok.Dziękuje bardzo za odpowiedzi Zdecydowałem że będe je próżył ( jak tu wczesniej słusznie kolega lesniak zauważył ) w dwóch oddzielnych garnkachA jakie proporcje tych dwóch kasz?myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennejpozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 A jakie proporcje tych dwóch kasz? myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennej A to to już według uznania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennej To chyba na wesele robisz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennejPrzy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, nie wiem o ile spęcznieje przy prażeniu, ale jeśli wyjdzie Ci 20 kilo kaszy to powinieneś mieć do tego wg tego jak ja robie 20 kg towaru + krew, więc razem ponad 40 kg kaszanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennejPrzy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, nie wiem o ile spęcznieje przy prażeniu, ale jeśli wyjdzie Ci 20 kilo kaszy to powinieneś mieć do tego wg tego jak ja robie 20 kg towaru + krew, więc razem ponad 40 kg kaszanki. ....cóś o wojnie Panie słychować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 (edited) ....cóś o wojnie Panie słychować... Może kolega z grylla gdzieś chce sprzedwać? Edited February 24, 2015 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, Nie 4 czy 5 a 3 bo na kg kaszy jęczmiennej dajemy około 2l wody, kasza powiększa objętość a ciężar o ilość wchłoniętej wody, co do tzw prażenia czy jak zwał chodzi tu o sposób, ja robię sposobem troszkę kombinowanym nie posiadam tzw komina dochówki itp, więc odmierzam wywar zagotowuję i do niego wsypuje kaszę na małym ogniu trzymam mieszam aż wciągnie wodę a potem pod kołderkę i po około 30 min do godzinie jest gotowa. Kasza musi być tzw aldente czyli nie do końca ugotowana, ot i cala filozofia. Kolego @rokaf,pamiętaj, że do tego jeszcze dojdzie farsz, przykładowo z kg kaszy wychodzi około 5 do 6 kg kaszanki Panowie czlowiek początkujący więc wytłumaczcie a nie jajeca sobie robicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 ...Paweljack wystarczająco jasno wytłumaczył , Ty Baco poprawiłeś - a co to jest "jajeca" to uświadom prostych ceprów... ...i nie płacz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rokaf Posted February 24, 2015 Author Report Share Posted February 24, 2015 EEj ale sie rozpisaliście świniobicie będziea kaszanka bedzie dla kilu rodzin więc spokojnie napewno zjemy ale mimo wszystko dzięki za każdą rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 .Paweljack wystarczająco jasno wytłumaczył Widocznie ja źle zrozumiałem, slaby intelekt mam czy cóś a co do reszty Twojego pytania odpowiem jak się wypłaczę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa,na kg kaszy jęczmiennej dajemy około 2l wodyMoże jak gotujesz na obiad, a jak się da 3 L albo 4L?A poza tym ja swoją kaszankę jak robię, wrzucam kaszę do wody po gotowaniu mięs i sobie nasiąka ile sobie chce. Skoro z 600 g gram suchej mam 2,8 kg to łatwo policzyć, więc skoro napisałem, że 4-5 razy to wynika z praktyki nie z teorii. To tak gwoli wyjaśnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 A poza tym ja swoją kaszankę jak robię, wrzucam kaszę do wody po gotowaniu mięs i sobie nasiąka ile sobie chce. Skoro z 600 g gram suchej mam 2,8 kg to łatwo policzyć, więc skoro napisałem, że 4-5 razy to wynika z praktyki nie z teorii. To tak gwoli wyjaśnienia. No to się znowu czegoś dowiedziałem, co prawda to jakoś mi się inaczej doczytało no ale każdy ma prawo do własnego zdania, a tak podsumowując moje zdanie też wynika z praktyki, widocznie tak już musi być, że gdzie dwóch polaków tam 3 partie a w tym przypadku zdania, ważnym jest, że wyroby się udają i smaczne są Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rokaf Posted February 24, 2015 Author Report Share Posted February 24, 2015 Baca a co dajesz do salcesonu? Pytam nie dlatego że nie wiem co się daje lecz czytałem kilka przepisów na necie i wydaje mi sie że żaden z nich by mi nie smakowałja robie bardzo mięsne dokupuje jescze nerki i ozorki bo chce żeby to jadły również dziecitłuste kawałki i skórki na wilka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Z pytaniami o "salcefikson", zwróć się do Arkadiusza, to nasz mistrz i prawdziwy Guru w tej materii, choć Baca też nie od macochy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 (edited) Baca a co dajesz do salcesonu?Ja preferuję głowiznę czasem golonkę, serce, jęzor, jako klej skórki. zgadzam się z Jarkiem tu na forum dla mnie w salcefixie i nie tylko Arek jest de best chociaż też kilku innych by się znalazło Edited February 24, 2015 by Baca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rokaf Posted February 24, 2015 Author Report Share Posted February 24, 2015 hehe dobra no to szukam Arka Jestem tu od wczoraj na tym forum a już mi się tu podoba jedna wielka masarska rodzina 2-3 razy w roku robie z bratem i kuzynem kiełbase z 50-60 kg mięsarobimy i kłócimy sie przy tym bo każdy ma swoje zdanie to prawie jak tutajważne że kiełbasa zawsze była dobra i była okazja żeby spotkac sie z rodziną i napić sie wódki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.