Jump to content

Kaszanka z kaszy jęczmiennej i gryczanej palonej


rokaf

Recommended Posts

Witam, czy ktoś robił kaszanke z kaszy gryczanej palonej  i jęczmiennej? jak ugotować jednocześnie w jednym garnku obie kasze?

wiem że dziadek to kiedyś tak robił najpierw wkładał jęczmienną a po jakimś czasie gryke tylko wolałbym żeby mi ktoś dokładnie napisał w jakim czasie wsypujemy gryke i jak długo je gotujemy

Pozdrawiam Robert

Link to comment
Share on other sites

Ok.Dziękuje bardzo za odpowiedzi 

Zdecydowałem że będe je próżył ( jak tu wczesniej słusznie kolega lesniak zauważył ) w dwóch oddzielnych garnkach

A jakie proporcje tych dwóch kasz?

myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennej

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennej

Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, nie wiem o ile spęcznieje przy prażeniu, ale jeśli wyjdzie Ci 20 kilo kaszy to powinieneś mieć do tego wg tego jak ja robie 20 kg towaru + krew, więc razem ponad 40 kg kaszanki.

Link to comment
Share on other sites

 

myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennej

Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, nie wiem o ile spęcznieje przy prażeniu, ale jeśli wyjdzie Ci 20 kilo kaszy to powinieneś mieć do tego wg tego jak ja robie 20 kg towaru + krew, więc razem ponad 40 kg kaszanki.

 

 

 

....cóś o wojnie Panie słychować... :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

 

 

Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa,

Nie 4 czy 5 a 3 bo na kg kaszy jęczmiennej dajemy około 2l wody, kasza powiększa objętość a ciężar o ilość wchłoniętej wody, co do tzw prażenia czy jak zwał chodzi tu o sposób, ja robię sposobem troszkę kombinowanym nie posiadam tzw komina dochówki itp, więc odmierzam wywar zagotowuję i do niego wsypuje kaszę na małym ogniu trzymam mieszam aż wciągnie wodę a potem pod kołderkę i po około 30 min do godzinie jest gotowa. Kasza musi być tzw aldente  czyli nie do końca ugotowana, ot i cala filozofia. Kolego @rokaf,pamiętaj, że do tego jeszcze dojdzie farsz, przykładowo z kg kaszy wychodzi około 5 do 6 kg kaszanki  :D

Panowie czlowiek początkujący więc wytłumaczcie a nie jajeca sobie robicie :cry:

Link to comment
Share on other sites

 

Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa,

na kg kaszy jęczmiennej dajemy około 2l wody

Może jak gotujesz na obiad, a jak się da 3 L albo 4L?

A poza tym ja swoją kaszankę jak robię, wrzucam kaszę do wody po gotowaniu mięs i sobie nasiąka ile sobie chce. Skoro z 600 g gram suchej mam 2,8 kg to łatwo policzyć, więc skoro napisałem, że 4-5 razy to wynika z praktyki nie z teorii. To tak gwoli wyjaśnienia.  :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

A poza tym ja swoją kaszankę jak robię, wrzucam kaszę do wody po gotowaniu mięs i sobie nasiąka ile sobie chce. Skoro z 600 g gram suchej mam 2,8 kg to łatwo policzyć, więc skoro napisałem, że 4-5 razy to wynika z praktyki nie z teorii. To tak gwoli wyjaśnienia. 

No to się znowu czegoś dowiedziałem, co prawda to jakoś mi się inaczej doczytało no ale każdy ma prawo do własnego zdania, a tak podsumowując moje zdanie też wynika z praktyki, widocznie tak już musi być, że gdzie dwóch polaków tam 3 partie a w tym przypadku zdania, ważnym jest, że wyroby się udają i smaczne są  :D

Link to comment
Share on other sites

Baca a co dajesz do salcesonu? :)


Pytam nie dlatego że nie wiem co się daje lecz czytałem kilka przepisów na necie i wydaje mi sie że żaden z nich by mi nie smakował

ja robie bardzo mięsne dokupuje jescze nerki i ozorki bo chce żeby to jadły również dzieci

tłuste kawałki i skórki na wilka :)

Link to comment
Share on other sites

Baca a co dajesz do salcesonu?

Ja preferuję głowiznę czasem golonkę, serce, jęzor, jako klej skórki. :D  

zgadzam się z Jarkiem tu na forum dla mnie w salcefixie i nie tylko Arek jest de best chociaż też kilku innych by się znalazło :D

Edited by Baca
Link to comment
Share on other sites

hehe dobra no to szukam Arka :)

Jestem tu od wczoraj na tym forum a już mi się tu podoba :D

jedna wielka masarska rodzina :D

2-3 razy w roku robie z bratem i kuzynem kiełbase z 50-60 kg mięsa

robimy i kłócimy sie przy tym bo każdy ma swoje zdanie :) to prawie jak tutaj

ważne że kiełbasa zawsze była dobra i była okazja żeby spotkac sie z rodziną i napić sie wódki :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...