FRYWIEŚ Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Witam zadymiaczy. Po przeczytaniu kilkukrotnym forum i zgromadzeniu materiałów oraz wzięcie pod uwagę wszystkich porad jakie zostały na forum poruszone postanowiłem wybudowac własną grilo-wedzarnie z podwójnym paleniskiem na zimne i gorace wedzenie plus gril z rożnem elektrycznym. Budowę rozpoczołem przed Świętami Wielkanocnymi 2014 r. wylaniem płyty ławy pod wędzarnię a zakończyłem w sierpniu 2014 r. Materiał jaki użyłem do budowy to pozostałość bruku klinkierowego po ułorzeniu podjazdu ,kamień rzeczny, rury kominowe fi 20cm drewno na konstrukcje,gont bitumiczny,wełna kominkowa ,cegła,[zaprawa do klinkieru i wszystkie dodatki potrzebne do zrobienia betonu.Plan wędzarni powstał i został w mojej głowie z małymi poprawkami w trakcie budowy. Całkowity koszt budowy to ok. 5 tyś złotych. Wyroby z wędzarni a także z grila i rożna smaczne A oto zdjęcia z mojej budowy nie wszystkie są zamieszczone .Proszę o komentarze i opinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Wielki szacun. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Dla mnie bomba! Te drzwiczki od paleniska trochę małe ale ogólnie, napracowałeś się i jest efekt.No i termometr zmień. Bo na tym 45 ani 55 stopni nie zobaczysz. Nie mówiąc o zimnym dymie. Używamy przy wędzeniu do stu.Jaka długa jest rura? Zaciekawiły mnie też rurki, jakiś prąd tam masz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Zaciekawiły mnie też rurki, jakiś prąd tam masz? Nie widziałeś Paweł światła w środku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 No powiem szczerze że budowla prima sort!!! Z tym podwójnym murowaniem to już mnie w ogóle rozbiłeś na łopatki ale efekt wspaniały!! Pamiętaj tylko że termometr na szybce będzie na pewno przekłamywał więc trzeba zaopatrzyć się w elektroniczny z sondą i będzie super!!Na prawdę napracowałeś sie chłopie przy tym projekcie!! Czapki z głów Teraz życzę udanych wyrobów! Z Dymnym pozdrowieniem..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Nie widziałeś Paweł światła w środku?Światło tak ale może jeszcze są jakieś wentylatory, suszenie, wymuszony obieg itd.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 FRYWIEŚ a gdzie kupiłeś taką szybę do drzwi z termometrem (jak w piekarniku hehe) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FRYWIEŚ Posted February 27, 2015 Author Report Share Posted February 27, 2015 Termometr w dzwiach został wraz z szybą z piekarnika żeby nie było dziury w dzwiach szyba jest podwujna a dzwii izolowane wełną .Dotatkowy termometr mechaniczny jest z boku przy włączniku światła a czujnik w wędzarni plus elektroniczny bezprzewodowy zakładany podczas wędzenia.Instalacja elektryczna to oświetlenie komory wędzarniczej plus napęd rożnz i oswietlenie wędzarni zewnętrzne. Rura od paleniska pod grilem do wędzarni ma ok.3.5 m długości i pod wędzarnią ok.0.7 m połączone razem przez trójnik a sterowane zasówami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Nie widziałeś Paweł światła w środku?Światło tak ale może jeszcze są jakieś wentylatory, suszenie, wymuszony obieg itd.? No ja zauważyłem jeszcze (chyba) rożen elektryczny. Ale najlepiej jak twórca opisze swoje dzieło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Ale najlepiej jak twórca opisze swoje dzieło.Właśnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz1970 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Super wkomponowany naturalny kamień ,a czy mógłbyś coś więcej napisać o rozwiązaniu tego rożna jak rozwiązałeś kwestię napędu rożna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FRYWIEŚ Posted February 27, 2015 Author Report Share Posted February 27, 2015 Jedynie w kominie przy grilu jest zamontowany wentylator do wyciągania spalin a w wędzarni działa fizyka. Pozdrawiam Rożen jest wymontowany z piekarnika kuchenki elektrycznej. Więcej napiszę wieczorem. Hej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Termometr w dzwiach został wraz z szybą z piekarnika żeby nie było dziury w dzwiach szyba jest podwujna a dzwii izolowane wełną .Dotatkowy termometr mechaniczny jest z boku przy włączniku światła a czujnik w wędzarni plus elektroniczny bezprzewodowy zakładany podczas wędzenia.Instalacja elektryczna to oświetlenie komory wędzarniczej plus napęd rożnz i oswietlenie wędzarni zewnętrzne. Rura od paleniska pod grilem do wędzarni ma ok.3.5 m długości i pod wędzarnią ok.0.7 m połączone razem przez trójnik a sterowane zasówami.To nie mam pytań. Gratulacje za pomysłowość i wykonanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Ogromny szacunek Napracowałeś się chłopie przy niej, ale efekt końcowy petarda Zaciekawił mnie rożen więc chętnie poznam szczegóły Gratuluję pomysłu i wykonania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mak-pb Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Jestem pod wielkim wrażeniem Ogromne BRAWA :clap: :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Kawał roboty... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Bardzo ciekawy projekt i super wykonanie, zaś nowe pomysły mi do głowy powpadały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 FRYWIEŚ dołączaj do akcji: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11041-ilustrowany-katalog-w%C4%99dzarni-wb/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 FRYWIEŚ dołączaj do akcji: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11041-ilustrowany-katalog-w%C4%99dzarni-wb/Popieram w 100% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
login Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Ja (pi, pi, pi pi), aż mi kopara opadła. Brawo. Wielki szacun, perfekcyjna robota, aż miło się patrzy. Wiosna idzie i ładny mamy wysyp solidnie i estetycznie wykonanych wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FRYWIEŚ Posted February 27, 2015 Author Report Share Posted February 27, 2015 Podziekować Wszystkim za komentarze ,jak czytam to za chwilę chyba ,,pęknę " z ,,dumy" jeszcze raz dziekuję i czekam na odrobine ,,dziekciu" do miodu. Kolega Wróbel75 pytał o rożeń jest to silniczek ,,napęd" wymontowany z kuchni elektrycznej wraz ze szpikulcem i ramieniem i podczas budowy gril dopasowany do wymiaru szpikulca z rożna i uchwyt długości 10 cm.na którym obraca się szpikulec. Silniczek wbudowany w ściankę wewnętrzną grila osłonięty przed żarem płytką szamotową w razie awarii płytkę odklejam i mam dostęp do silniczka i instalacji. Sterowany przełącznikiem z zewnątrz grila. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
narciarz51 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 FRYWIEŚza pomysł i wykonanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 @FRYWIEŚ, witaj brachu, powiedz mi z którego Pilzna jesteś, tylko nie mów że koło koło Dębicy.Przy wędzarni się napracowałeś teraz wędzisz i jest fajowo, cieszę się razem z Tobą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FRYWIEŚ Posted February 27, 2015 Author Report Share Posted February 27, 2015 BOGGI witaj, dokładnie rzut beretem i jesteś u mnie . Dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Dokładnie mieszkam tam gdzie łosie czyli na Łosiedlu a dokładnie w Pustkowie Osiedlu. Dziś z racji wykonywanego zawodu 2 razy byłem w Pilźnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts