śniegol Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 (edited) ]Nie wiem jak pozostali użytkownicy tej maszynki ale ja miałem z nią trochę problemu przy nadziewaniu kabanosów.W zestawie fabrycznym najmniejszy lejek to jakieś 14 mm i za gruby żeby nawlec jelito baranie czy tez białkowe więc zamówiłem u kogoś tam w allegro lejek z nierdzewki 10mm i zaczęły się problemy:jeśli nadziewało się bardzo powoli to wszystko OK ale jak tylko cisnienie trochę wzrosło maszynka zaczynała się kantować ,wydawać jakieś trzaski od naprężeń aż w końcu wygieła trochę śruby na których spoczywa tuba.Mam kolegę który grzebie w nierdzewce i jest też konstruktorem,popatrzył na problem zabrał maszynkę i wczoraj oddał Jak widać wspawał cztery pionowe profile zamknięte oraz cztery podkładki pod śruby na których wisi tuba.Teraz jest sztywna i śmiga nawet pod solidną presją nic się nie gnie a kabany dziś do wędzarni trafią Edited February 27, 2015 by śniegol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 WOW solidne wzmocnienie!!nie dość że platy pod nakrętkami to jeszcze profile zamknięte na brzegach!!!teraz to tym będzie można sznurówki nadziewać!! Ja nie miałem problemu nabijać baranków (22-24) na standardowy lejek.... wiadomo trochę cierpliwości to kosztuje ale dało radę.Jednak ostatnio kolega Bwie pokazał bardzo prosty sposób na ułatwienie nadziewania baranków....po prostu w początek jelita wstrzykujemy trochę oleju jadalnego i podczas nabijania na lejek taki "balonik" olejowy przesuwamy w palcach do końca jelita..... nadziewanie w taki sposób to sama przyjemność! Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 kolega Bwie pokazał bardzo prosty sposób na ułatwienie nadziewania baranków.... po prostu w początek jelita wstrzykujemy trochę oleju jadalnego i podczas nabijania na lejek taki "balonik" olejowy przesuwamy w palcach do końca jelita..... nadziewanie w taki sposób to sama przyjemność! No ładne rzeczy !!! kolega bwie zdradza tajne metody nadziewania, opracowane w wielkiej tajemnicy i z wielkim trudem, poparte wielogodzinnymi testami ze spółdzielni Mazowszanka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 (edited) Ale powierzył je w dobre ręce ku czci i chwale zaprzyjaźnionej Spółdzielni :-) Edited February 27, 2015 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.