beatag Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Jak w temacie -chciałabym przygotować coś smacznego,innego ...Moi goście będą się delektować moim chlebkiem i wędlinką ,ale chciałabym przygotować coś na gorąco [własnie co??]Co roku robie na zmianę flaczki lub zupę z serków topionych z kulkami mięsnymi i groszkiem ptysiowym.,jakiś bigosik ,a z dostawek oklepana sałatka " gyros" , tradycyjna do bólu jarzynowa ,śledzie, galareta.itp.W tym roku będę miała nowego gościa dlatego chciałabym czymś zabłysnąć i tu liczę na Wasze wsparcie i pomysły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 A nie boisz się o kompleksy "nowego" ? Myślisz o przystawce, czy głównym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 W tym roku będę miała nowego gościa .. A skąd ''gościu'' ...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 a moja Beatka ma imieniny we wrześniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 28, 2015 Author Report Share Posted February 28, 2015 Ja mam 08 marca .Muszę na powoli prześledzić zapiski Paweljacka -może coś znajdę ciekawego chodzi mi bardziej o jakieś inne danie główne ,chociaż chciałabym podać jakieś inne cudowne sałatki ,czy przekąski...Nowym gościem będzie kobieta ,ale generalnie przed wszystkimi chciałabym nie tyle może zabłysnąć ,co coś zmienić w tym standartowym menu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 A co jest w Twoim standardowym menu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10482-przek%C4%85ski-czyli-imprezowe-ma%C5%82e-co-nieco/Przy tym flaczki i zupa z serków topionych na pewno wysiadają https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=339791 albo tokany zrób ale musisz w poniedziałek zacząć marynować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=378187 sałatka kalafiorowo - brokułowa jest fajna jak nie robiłaś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Beatko u nas na Dolnym śląsku przed wojną najbardziej spektakularną potrawą było Schlesisches Himmelreich czyli w wolnym tłumaczeniu Śląskie niebo w gębie... Dzisiaj potrawa praktycznie nieosiągalna bo wymaga wędzonki np schabu wędzonego a tego nigdzie nie kupisz trzeba więc samemu zobić. Podobnie zresztą jak Kassler też w Polsce nie do dostania. Może spróbujesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Electry tort kanapkowy jest super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Smacznie ugotuj, podaj i zaskoczysz.A jak zaczniesz wydziwiać, to ........ Ktoś kiedyś powiedział, że najprostsze jest najlepsze. Nie wydziwiaj i będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 No a carpaccio z sałatką Waldorf i gorgonzolą na wstępie powalasz gości tak, że dech im zapiera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 28, 2015 Author Report Share Posted February 28, 2015 Łał...nie mam takich zdolności jak Małgoś... i wiem,ze najprostsze jest najlepsze jak mówi Gonzo [mój mąż ilekroć znajduje się w resteuracji zapodaje sztukę mięsa ziemniaki i zestaw surówek -ja zawsze kombinuje i nie zawsze dobrze na tym wychodzę],tylko ,że my chyba za dużo w d...ach mamy i wszystko wydaje się takie pospolite .Moze pomyślę o tym carpaccio.Mam też zapakowaną próżniowo polędwicę a;la parmeńską -może by tak podobnie zrobićjak to carpaccio?Sałatka brokułowo-kalafiorowa -też spoko te tokany ...-muszę doczytać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 (edited) .nie mam takich zdolności jak Małgoś...Beatko... nie są to rzeczy trudne-uwierz mi .Każdy ,kto ma chociaż krztynkę cierpliwości da radę .Jako inspirację polecam taką stronkę:http://bronislawa70.blox.pl/html Edited February 28, 2015 by Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 28, 2015 Author Report Share Posted February 28, 2015 No , no , no ! kuchnia Broni dech mi zaparła -lektura na całą niedzielę ,do tego już zgłupiałam -tyle tam fajnych różności,tyle ,ze ja właśnie tej cierpliwości nie mam...,ale teraz to napewno coś innego wymyślę tylko prześledzę tą stronkę Broni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Co roku robię imprezę, rocznicę ślubu rodziców, ostatnia chyba 63 (już się mylę). Goście to głównie 80 +, a jedzonko ...oczywiście wędliny, ryby, sery ...własnego wędzenia, a danie główne ... jakiś "dziwny" grill, peka, czyli kociołek zasypywany żarem )mięso, ośmiornica, kurczak...), peć, czyli smażony schab nad ogniem w warzywach we własnym sosie z dodatkami różnymi. -to "winowajcy" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 28, 2015 Author Report Share Posted February 28, 2015 Rodzice widzę uśmiechnięci i zadowoleni! Pólmisek -same pychoty o grlu nie wspomnę...Mój mąż ma imieniny w lipcu ,więc wtedy robię grila i mam trochę fajnych potraw z niego,ale teraz trochę za zimno.Pólmisek swoich wędlinek i ja będe miała- szyneczka,polędwica,boczek,baleronik ,kiełbaska szlachty robiona w kątnicach kiełbaska szynkowa.Do tego zrobię moze jeszcze pasztecik np. z przepisu Halusi .Mam tak jak wcześniej pisałam polędwicę a'la parmeńską zapakowaną próżniowo [od grudnia czeka w dolnej szufladzie lodówki] i tu z niej ,czy z jej udziałem chciałabym coś wymyśleć.To carpaccio mnie nurtuje ,choć nie do końca wiem jak podejdą do niego goście ,ale z sałatką Waldorf...myślę ,ze danie może być hitem -ja znalazłam przepis na ta sałatkę taki-jabłka w kostkę +seler -w drobne wiórki,zapałki +orzechy włoskie + rodzynki + opcjonalnie winogron ,ananas + majonez-sałatka podawana jest na liściach sałaty.Z innymi sałatkami i przekaskami sobie poradzę -zostaje danie główne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Małgoś "Kuchnia Broni" to nie tylko imprezy , to sniadania , obiady , kolacje , podwieczorki , powiem WOW , dzięki za link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 ....kuchnię naprawdę śląską może...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 To carpaccio mnie nurtuje ,choć nie do końca wiem jak podejdą do niego goście ,ale z sałatką Waldorf...myślę ,ze danie może być hitem -ja znalazłam przepis na ta sałatkę taki-jabłka w kostkę +seler -w drobne wiórki,zapałki +orzechy włoskie + rodzynki + opcjonalnie winogron ,ananas + majonez-sałatka podawana jest na liściach sałaty.Sałatka Waldorf to jabłko, seler naciowy i orzechy włoskie + majonez i jeśli sama to na sałacie. Reszta to ewentualne dodatki. A jeśli ma być carpaccio, to surowe mięso. Tę dojrzewającą daj gościom na półmisku wędlin. Carpaccio jest z wołowiny, więc ja kupuję kawałek ligawy, owijam ciasno folią spożywczą i do zamrażalnika ( to sposób zaczerpnięty od szefów kuchni). Później bardzo łatwo można ukroić cienkie plasterki. Trzeba wyjąć wołowinę z pół godziny przed krojeniem a plasterki wystarczy lekko rozgnieść nożem, reszta wolu trafia z powrotem do zamrażalnika. Jak są jakieś niejasności to pytaj, przy tokanach trochę wcześniej trzeba się narobić, zwłaszcza przy sosie ale warto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 NIe wiem ilu bedziesz miala gosci ,ale moj tort kanapkowy sprawdza siedoskonale jako przystawka ,jesli gosci nie jest duzo mozna zrobic w postacji porcji jednoosobowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EWAR3 Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Witaj Beatko ja też lubię na imprezie podawać nowe dania to takie miłe moi przyjaciele wiedzą że na pewno będzie coś nowego. Ostatnio podałam karkówkę krojoną w plastry przesmażoną na suchej patelni a następnie przełożona do naczynia żaroodpornego dopiero teraz solimy i pieprzymy na to pokrojone w paseczki suszonych pomidorach w zalewie z oleju pokrojone w paseczki suszonymi śliwki i suszone morele podpiekamy w piekarniku pod przykryciem ok. 15 min. potem zalewamy 1 l soku pomidorowego i w całość pieczemy 1 godzę. Naprawdę robi wrażenie i nie wymaga dużo pracy samo się robi a jest pyszne.Życzę powodzenia Ewa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted March 1, 2015 Author Report Share Posted March 1, 2015 (edited) Elektra -zapodaj mi nr stronki do tego torta .U mnie goście to skromne grono rodzinne -w sumie 10 osób -wszyscy entuzjaści kuchni tradycyjnej .Paweljack-właśnie na Twoich fotkach widziałam seler naciowy ,a na jakiejś stronce wyczytałam w składzie seler korzeniowy pocięty na zapałki.Na tą dziczyznę chyba się nie rzucę ,bo do imienin nie będę w Makro na zakupach ,i trochę się boję ,że mi nie wyjdzie jak trzeba ...Kiedyś robiłam ryż dziki z mięsem wołowo wieprzowym pokrojonym po żyletce+przyprawa Gyros.Do tego mieszałam jakieś warzywa duszone [chyba była kapusta włoska i dalej nie wiem...] Nie mogę znaleźć tego przepisu ,ale moze coś zainprowizuję,bo danie było dobre tak na ciepło.Moze ktoś z Was robił coś podobnego? Edited March 1, 2015 by beatag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 @beatag, tu masz moj tort kanapkowy z pelnym opisemhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=325518 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted March 1, 2015 Author Report Share Posted March 1, 2015 Dzięki ,ale co mam zrobić z tymi krewetkami po obraniu?-[chociaż ja chyba kupię obrane bo trochę mnie obrzydza to obieranie]Ewa -podaj jakieś przybliżone proporcje tych składników-rozumiem,ze pomidory ,śliwki i morele kroimy na paseczki ,wykładamy na opieczone wstępnie plastry karkówki,podpiekamy to 15 min i zalewamy sokiem pomidorowym[mam swój przecier] i pieczemy to 1godz .W jakiej temp.i z czym to podajesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.