ManiekM Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 Witam jako że mam troszke zbędnego drewna postanowiłem zbudować sobie wędzarke nic specjalnego do domowego użytku . Problem ze nie mam pojecia co to jest za drewno ponieważ przyjechało bodajże z turcji i były nim pozabezpieczane palety do transportu blach. Deski te widze ze troszeczke gdzie niegdzie puszczaja żywice. Czy takie deski bedą dobre ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 (edited) Witam ManiekM samo pochodzenie desek jest nie ciekawe ,w dodatku puszczają żywice to nie jest materiał na komorę wędzarni ,ale wstaw zdjęcia ocenimy Edited March 2, 2015 by Wiesław_65 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekM Posted March 2, 2015 Author Report Share Posted March 2, 2015 tak wyglądaja deseczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 skoro sosna sie nadaje to wszystko sie nadaje byle nie było zaimpregnowane jakimś świństwem a na fotkach jest chyba zwykły świerk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 Tak jak mówi kol. Gosman. to jest zwykły świerk, mający tylko śladową zawartość żywicy. Nadaje się bardzo dobrze na budowę komory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 Kolego ManiekM pobierając zdanie przedmówców powiem Ci tak ... żebyś nie miał żadnych wątpliwości to każda drewniana komora lub wyłożona drewnem komora będzie lepsza od murowanej Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekM Posted March 2, 2015 Author Report Share Posted March 2, 2015 Dziękuje ślicznie za opinie jutro zabieram sie do pracy. Jak tylko coś stworze bede wstawiał fotki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Kolego ManiekM pobierając zdanie przedmówców powiem Ci tak ... żebyś nie miał żadnych wątpliwości to każda drewniana komora lub wyłożona drewnem komora będzie lepsza od murowanej W przyszłości chcę wyłożyć środek wędzarni olchą i dobrze wiedzieć, że to lepsze rozwiązanie niż komora murowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 (edited) jutro zabieram sie do pracyMam nadzieję że wcześniej poczytałeś o rodzajach, budowie itd? - wydawało by się prostej sprawie. Pamiętaj że lepiej wcześniej poczytać, popytać niż później przerabiać.Tutaj jest fajnie bo można uczyć się na błędach innych. Edited March 3, 2015 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekM Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 Przedstawiam moje dotychczasowe postępy. Wmiary to wys 210 szer 85 głebokość 85 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 ManiekM przy okazji dbasz o naszą sprawność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 ManiekM przy okazji dbasz o naszą sprawność Dokładnie, nieźle trzeba się nawyginać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekM Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 nie wiem dlaczego ale za każdym razem zdjecia tak dodaje ze je przekreca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gen Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 nie wiem dlaczego ale za każdym razem zdjecia tak dodaje ze je przekreca. Na komputerze u Ciebie, program którym otwierasz i oglądasz zdjęcia, jest na tyle mądry, że sam wie gdzie jest góra i je przekręca.Jednak one cały czas są leżące, tak jak je zrobiłeś.Przed wstawieniem na forum, musisz przepuścić je, przez jakiś program do obróbki zdjęć i je zapisać postawione.Jak nie masz nic lepszego to nawet zwykły Paint ma możliwość obracania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 W miarę prosty i łatwy w obsłudze może pomóc http://www.dobreprogramy.pl/IrfanView,Program,Windows,12867.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekM Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 chyba teraz jest ok dziekuje za podpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 Teraz na pewno lepiej "Niech się mury pną do góry"...... a w jaki sposób chcesz rozwiązać palenisko?? Jak kozę do opalania to nie będzie najszczęśliwsze rozwiązanie.....pamiętaj o odpowiedniej wielkości palenisku! Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w opracowaniu Andyandy Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekM Posted March 11, 2015 Author Report Share Posted March 11, 2015 W pierwszej wersi miała być koza ale po przeczytaniu kilku tematów pomysł umarł. Teraz chce wykopać kanał i palenisko zrobić w ziemi , jestem na etapie zbierania informacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 W pierwszej wersi miała być koza ale po przeczytaniu kilku tematów pomysł umarł. jak to mówią na naszym forum..... "będziesz Pan zadowolony" Bardzo dobra decyzja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 (edited) W pierwszej wersi miała być koza ale po przeczytaniu kilku tematów pomysł umarł. jak to mówią na naszym forum..... "będziesz Pan zadowolony" Bardzo dobra decyzja Ja mam kozę i sobie chwalę. Jest paru "oszołomów" włącznie z miszczem od podczerwieni, którzy negują kozę. Fakt nie jest to może wędzarka z paleniskiem bezpośrednim ale przy moich wędzeniach z powodzeniem wystarczy a na pewno lepsza od kanałów w ziemi. Pozdrawiam Edited March 11, 2015 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 Ja mam kozę i sobie chwalę. Jest paru "oszołomów" włącznie z miszczem od podczerwieni, którzy negują kozę Dla takiego mistrza zadymiania jak Ty Gonzo to karton po mleku mógłby robić za palenisko nawet i byś dał radę uwędzić ..... Jednak patrząc na poczynania świeżo odymionych Braci i Sióstr obawiam się że palenie w takiej kozie mogło by się skończyć małą katastrofą, mnogością standardowych pytań "a dlaczego moja kiełbasa jest kwaśna, dlaczego czarna" a w najgorszym przypadku do zniechęcenia i porzucenia tak zacnego hobby jakim jest domowy wyrób wędlin.... Mi się wydaje że prawidłowo zrobiony "kanalik" ( taki praktycznie minimalny) będzie lepszym rozwiązaniem dla nowych adeptów niż proponowana koza ... ale to jest oczywiście tylko moje zdanie Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 (edited) Dla takiego mistrza zadymiania Mistrzem nie byłem, nie jestem i chyba nigdy nie będę Fakt, że na początku "dymienia z kozą trafiła mnie raz lekka piroliza" .Dobrze, że kiełbasa była wędzona dla teściowej .Niemniej koza nie jest taka zła jak piszą, a te bzdury o kumulacji ciepła w paru cegłach szamotowych .Temperaturę da się trzymać stabilnie na poziomie 55-60*. Spalanie też nie jest kosmiczne, wiadomo wszystko zależy od warunków pogodowych. Wędzenie w porównaniu z paleniskiem bezpośrednim, może i dłuższe ale czy to Paryż - Dakar.Nikogo nie zachęcam do kozy ale też nie mogę czytać postów teoretyków, którzy wiedzą że w takiej kozie panuje temperatura jak w Martenowskim a swoje wędzarnie uważają za jedynie słuszne rozwiąznie i chwalą po wszystkich targach.Pomysł z kozą powstał tytlko dlatego, że w każdej chwili wędzarkę mogę przenieść w inne miejsce.Miało to być rozwiązanie tymczasowe ale jak się okazuje .Niektórzy na szybko stawiają wedzarkę a potem po przemyśleniach by przenieśli.Ja postawiłem tymczasową na bazie której mogę zrobić z paleniskiem bezpośrednim.Tylko muszę przemysleć gdzie to palenisko postawić Pozdrawiam P.S. Arko wszystkiego dobrego w dniu kolejnych Edited March 11, 2015 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 P.S. Arko wszystkiego dobrego w dniu kolejnych kłaniam się nisko po samo klepisko Nikogo nie zachęcam do kozy ale też nie mogę czytać postów teoretyków, którzy wiedzą że w takiej kozie panuje temperatura jak w Martenowskim a swoje wędzarnie uważają za jedynie słuszne rozwiąznie i chwalą po wszystkich targach bardzo trafne spostrzeżenie....jednak patrząc na najczęściej prezentowane zdjęcia rozwiązań z kozą i "przynajmniej" 2 metrową nieocieploną rurką fi 100 to mnie normalnie krew zalewa że sprzedawcy najczęściej z "alledrogo" wciskają ludziom, którzy chcieli by zająć się domowym wyrobem wędlin takie badziewie zamydlając im oczy "niezawodnością" ich wyrobu a później taki "szczęśliwy" nabywca szuka u nas pomocy bo wyroby są bee.... pół biedy jak tutaj trafią i zastosują się do zaproponowanych poprawek, ale jaki jest odsetek tych którzy w takich "ustrojstwach" wędzą i przy okazji z uśmiechem na twarzy trują swoje rodziny ehhh..... szkoda gadać sorki za offtopa Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 Warto kilka razy przeczytać posty kol.Gonzo...Z tą kozą to nie takie głupie- przede wszystkim przestawne...Jeżeli będziesz postępował uważnie- a początkowo będziesz- to nic nie popsujesz Rozważ "koza na płask".Koza pod komorą, połączona kwadratową rurą o wymiarach drzwiczek.Fragment dna komory, rura plus 14 cm wymień na blachę czarną.Do tego rozpraszacz dymu i ciepła/deflektor i jazzzzda ----Sam działam kozopodobnie ----To se polobbowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekM Posted March 12, 2015 Author Report Share Posted March 12, 2015 A co panowie sądzą o pomyśle aby cała komore od środka ocieplić wełną mineralną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts