Jump to content

Szynka z wędzarni - Sokołów


pegaz988

Recommended Posts

Witam

Jakiś czas temu w Biedronce pojawił się produkt "szynka z wędzarni". Chcę wykonać szynkę o podobnym smaku ale jakoś nigdy mi nie wychodzi. Moja receptura to 6 ziaren ziela ang na kg 5 ziaren pieprzu na kg jeden liść laurowy na kg łyżeczka cukru soli peklowej wg tabeli Dziadka peklowanie 8-10 dni wędzenie 5-6 godzin buk plus śliwa w temp 50 stopni (potem parzę w wodzie) i nijak nie przypomina tego smaku.Proszę o poradę

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Bo w Twojej nie ma glutaminiamu sodu i reszty "dodatków smakowych"!!:-P.... Wybacz ale nie mogłem się powstrzymać >:)

A tak na serio... Musisz pokombinować z przyprawami przy peklowaniu... Masz dwa wyjścia

1)zrobić odwar z wybranych przypraw u po wystudzeniu dodać do zalewy peklującej i nią nastrzykiwać i w niej peklować

2) zrobić "sakiewkę z przyprawami" w jakiejś płuciennej szmatce i wrzucić ją do zalewy peklującej

Ja bym tak spróbował... Ja stosuję 1 metodę od czasu do czasu i jestem zadowolony :-)

Link to comment
Share on other sites

Pewnie ciężko będzie Tobie odtworzyć smak szynki przemysłowej. Pewnie są tam dodatki, których my w naszych produktach nie stosujemy.

Masz może opakowanie tej szynki by sprawdzić skład?

 

PS. Staraj się pisać po Polsku. Używaj kropek, przecinków bo bardzo źle się czyta Twoje posty.

Link to comment
Share on other sites

A wg mnie kupne nawet nie stały obok takich wędzonych.

 

Miro jakich kupnych aromatów? one tak samo wszystkie pachną wg mnie, w przeciwieństwie do uwędzonych naturalnie, to jest dopiero zapach aż ślina leci.

 

Pozdrawiam

Jacek

Link to comment
Share on other sites

A wg mnie kupne nawet nie stały obok takich wędzonych.

 

Miro jakich kupnych aromatów? one tak samo wszystkie pachną wg mnie, w przeciwieństwie do uwędzonych naturalnie, to jest dopiero zapach aż ślina leci.

 

Pozdrawiam

Jacek

Faktycznie 100% racji dlatego sam wędzę bo tylko to smakuje. Jednak w tych Biedronkowych coś jest lub było bo teraz są do D...... ale mówię o partiach sprzed roku. I nie wiem czy wędzenie czy co?

Link to comment
Share on other sites

Miro jakich kupnych aromatów? one tak samo wszystkie pachną wg mnie, w przeciwieństwie do uwędzonych naturalnie, to jest dopiero zapach aż ślina leci.

 

Ale to może rozpoznać jedynie ktoś kto sam wędzi.

Przysłowiowy Kowalski który nigdy nie miał żadnej styczności z wędzeniem,  jest oszukiwany na "wyroby swojskie" i nie ma takiej możliwości aby rozróżnił "wędzone" od wędzonego.

Teraz jest moda w sklepach na swojskie wyroby wędzone i jak widzę w jak perfidny sposób naciągają ludzi + ekstra cena to mnie ...... kurwica bierze.

Ale Kowalski wierzy i się nabierze.

Ale jak się ma nie nabrać, jak nie wie w co jest ubierany.

Swojskie, okopcone, cena i kupuje !

Samo życie handlowca.  :D

Edited by miro
Link to comment
Share on other sites

 

bo jeśli coś jest tanie to jest  . 
 

Juz moze nie tylko ze tanie, ale tez ze ladnie wyglada..  :facepalm:

 

 

Postarali się o wygląd !!! Fakt że jakość wyglądu i wizualizacji troszkę polepszyli i dlatego takie poruszenie.

 

 

Miro jakich kupnych aromatów? one tak samo wszystkie pachną wg mnie, w przeciwieństwie do uwędzonych naturalnie, to jest dopiero zapach aż ślina leci.

 

Ale to może rozpoznać jedynie ktoś kto sam wędzi.

Przysłowiowy Kowalski który nigdy nie miał żadnej styczności z wędzeniem,  jest oszukiwany na "wyroby swojskie" i nie ma takiej możliwości aby rozróżnił "wędzone" od wędzonego.

Teraz jest moda w sklepach na swojskie wyroby wędzone i jak widzę w jak perfidny sposób naciągają ludzi + ekstra cena to mnie ...... kurwica bierze.

Ale Kowalski wierzy i się nabierze.

Ale jak się ma nie nabrać, jak nie wie w co jest ubierany.

Swojskie, okopcone, cena i kupuje !

Samo życie handlowca.  :D

 

 

Ale jak widać tendencja spadkowa była skoro zaczynają porównywać swoje badziewia do swojskich wyrobów, a że naród się na to łapie i nie myśli własnymi kryteriami to już jego problem. A producenci muszą "Tonący chwyta się brzytwy" i porównują swoje produkty do swojskich bo sprzedaż spada.

 

Pozdrawiam

Jacek 

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Ale jest przysłowiowe światełko w tunelu...... dzięki pasjonatom, ludziom którym zależy na kultywowaniu tradycji dobrego smaku, braku "E witamin" i tradycyjnych metod wytwarzania wędlin..... czyli NAM wszystkim BiS-om!!

Wśród mojej rodziny i znajomych, którzy mieli okazję posmakować prawdziwe wyroby..... oczy się otwierają http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif co kupowali i czym "karmią" nas markety... i prawdę powiedzieć osoby które chodź raz posmakują prawdziwej wędzonki nie dadzą nabrać się na "plewy" później!!

Więc dlatego wydaje mi się że naszą "misją" jest propagowanie prawdziwych smaków wyrobów wśród "ociemniałego ludu" ;)  :tongue:  

 

Mój 6 letni synek jakiś czas temu u prababci został poczęstowany kanapką ze "stonkową" szyneczką ( bo przecież dziecko głodne i musi coś zjeść :facepalm: ) .... synek podniósł owy plasterek "padliny" z kanapki.... przyłożył do nosa, powąchał i odłożył na brzeg talerzyka zjadając sam chleb z masłem.....  :facepalm:  :D  :devil:  na pytanie prababci czy nie lubi szyneczki odpowiedział....."ta est beeeee"  :w00t:  i tyle w temacie :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...