pegaz988 Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 WitamJakiś czas temu w Biedronce pojawił się produkt "szynka z wędzarni". Chcę wykonać szynkę o podobnym smaku ale jakoś nigdy mi nie wychodzi. Moja receptura to 6 ziaren ziela ang na kg 5 ziaren pieprzu na kg jeden liść laurowy na kg łyżeczka cukru soli peklowej wg tabeli Dziadka peklowanie 8-10 dni wędzenie 5-6 godzin buk plus śliwa w temp 50 stopni (potem parzę w wodzie) i nijak nie przypomina tego smaku.Proszę o poradę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Może zapekluj bez przypraw, pewnie smak będzie lepszy a sklepowego smaku nie dogonisz bo tam mnóstwo witamin z grupy E coś tam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Bo w Twojej nie ma glutaminiamu sodu i reszty "dodatków smakowych"!!:-P.... Wybacz ale nie mogłem się powstrzymać >A tak na serio... Musisz pokombinować z przyprawami przy peklowaniu... Masz dwa wyjścia1)zrobić odwar z wybranych przypraw u po wystudzeniu dodać do zalewy peklującej i nią nastrzykiwać i w niej peklować2) zrobić "sakiewkę z przyprawami" w jakiejś płuciennej szmatce i wrzucić ją do zalewy peklującej Ja bym tak spróbował... Ja stosuję 1 metodę od czasu do czasu i jestem zadowolony :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Pewnie ciężko będzie Tobie odtworzyć smak szynki przemysłowej. Pewnie są tam dodatki, których my w naszych produktach nie stosujemy.Masz może opakowanie tej szynki by sprawdzić skład? PS. Staraj się pisać po Polsku. Używaj kropek, przecinków bo bardzo źle się czyta Twoje posty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 i nijak nie przypomina tego smaku.Proszę o poradęMusisz się przyjrzeć wędzarni w biedronce, tu musi być haczyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Tak na szybko fotka.. Tak na szybko odp: http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,131659026,131659026,Szynka_z_wedzarni_Biedronka_odradzam_.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Bo tak się porobiło, że ludziska przywykły do wyrobów przemysłowych, faszerowanych aromatami i jak zrobią własne, to smakują ..... beeee.A to właśnie beee, to prawdziwy smak wyrobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 A to właśnie beee, to prawdziwy smak wyrobu. Co Ty Miro gadasz? Beee to robili, jak "se" dobrze pojedli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Nie zaprzeczam, nie potwierdzam !Taka opcja też może się zdarzyć..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 A wg mnie kupne nawet nie stały obok takich wędzonych. Miro jakich kupnych aromatów? one tak samo wszystkie pachną wg mnie, w przeciwieństwie do uwędzonych naturalnie, to jest dopiero zapach aż ślina leci. PozdrawiamJacek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pegaz988 Posted March 5, 2015 Author Report Share Posted March 5, 2015 A wg mnie kupne nawet nie stały obok takich wędzonych. Miro jakich kupnych aromatów? one tak samo wszystkie pachną wg mnie, w przeciwieństwie do uwędzonych naturalnie, to jest dopiero zapach aż ślina leci. PozdrawiamJacekFaktycznie 100% racji dlatego sam wędzę bo tylko to smakuje. Jednak w tych Biedronkowych coś jest lub było bo teraz są do D...... ale mówię o partiach sprzed roku. I nie wiem czy wędzenie czy co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 I nie wiem czy wędzenie czy co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzeznik Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 (edited) ludziska dostają to co chcą bo jeśli coś jest tanie to jest . A to co tradycyjne niestety, ale ubiera. Coś niecoś wiem o tym Edited March 5, 2015 by rzeznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 (edited) Miro jakich kupnych aromatów? one tak samo wszystkie pachną wg mnie, w przeciwieństwie do uwędzonych naturalnie, to jest dopiero zapach aż ślina leci. Ale to może rozpoznać jedynie ktoś kto sam wędzi.Przysłowiowy Kowalski który nigdy nie miał żadnej styczności z wędzeniem, jest oszukiwany na "wyroby swojskie" i nie ma takiej możliwości aby rozróżnił "wędzone" od wędzonego.Teraz jest moda w sklepach na swojskie wyroby wędzone i jak widzę w jak perfidny sposób naciągają ludzi + ekstra cena to mnie ...... kurwica bierze.Ale Kowalski wierzy i się nabierze.Ale jak się ma nie nabrać, jak nie wie w co jest ubierany.Swojskie, okopcone, cena i kupuje !Samo życie handlowca. Edited March 5, 2015 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 bo jeśli coś jest tanie to jest . Juz moze nie tylko ze tanie, ale tez ze ladnie wyglada.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 bo jeśli coś jest tanie to jest . Juz moze nie tylko ze tanie, ale tez ze ladnie wyglada.. Postarali się o wygląd !!! Fakt że jakość wyglądu i wizualizacji troszkę polepszyli i dlatego takie poruszenie. Miro jakich kupnych aromatów? one tak samo wszystkie pachną wg mnie, w przeciwieństwie do uwędzonych naturalnie, to jest dopiero zapach aż ślina leci. Ale to może rozpoznać jedynie ktoś kto sam wędzi.Przysłowiowy Kowalski który nigdy nie miał żadnej styczności z wędzeniem, jest oszukiwany na "wyroby swojskie" i nie ma takiej możliwości aby rozróżnił "wędzone" od wędzonego.Teraz jest moda w sklepach na swojskie wyroby wędzone i jak widzę w jak perfidny sposób naciągają ludzi + ekstra cena to mnie ...... kurwica bierze.Ale Kowalski wierzy i się nabierze.Ale jak się ma nie nabrać, jak nie wie w co jest ubierany.Swojskie, okopcone, cena i kupuje !Samo życie handlowca. Ale jak widać tendencja spadkowa była skoro zaczynają porównywać swoje badziewia do swojskich wyrobów, a że naród się na to łapie i nie myśli własnymi kryteriami to już jego problem. A producenci muszą "Tonący chwyta się brzytwy" i porównują swoje produkty do swojskich bo sprzedaż spada. PozdrawiamJacek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted March 6, 2015 Report Share Posted March 6, 2015 Ale jest przysłowiowe światełko w tunelu...... dzięki pasjonatom, ludziom którym zależy na kultywowaniu tradycji dobrego smaku, braku "E witamin" i tradycyjnych metod wytwarzania wędlin..... czyli NAM wszystkim BiS-om!!Wśród mojej rodziny i znajomych, którzy mieli okazję posmakować prawdziwe wyroby..... oczy się otwierają http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif co kupowali i czym "karmią" nas markety... i prawdę powiedzieć osoby które chodź raz posmakują prawdziwej wędzonki nie dadzą nabrać się na "plewy" później!!Więc dlatego wydaje mi się że naszą "misją" jest propagowanie prawdziwych smaków wyrobów wśród "ociemniałego ludu" Mój 6 letni synek jakiś czas temu u prababci został poczęstowany kanapką ze "stonkową" szyneczką ( bo przecież dziecko głodne i musi coś zjeść ) .... synek podniósł owy plasterek "padliny" z kanapki.... przyłożył do nosa, powąchał i odłożył na brzeg talerzyka zjadając sam chleb z masłem..... na pytanie prababci czy nie lubi szyneczki odpowiedział....."ta est beeeee" i tyle w temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pegaz988 Posted March 7, 2015 Author Report Share Posted March 7, 2015 Czyli do takiej szynki biedronkowej i nie tylko wystarczy wiaderko bejcy zamiast wędzarni . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 7, 2015 Report Share Posted March 7, 2015 Nie od dziś to wiadomo i nie ma z czego się cieszyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.