Maxell Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 Proszę o uściślenie określenia . Zużycie podane jest na 100 kg gotowego surowca . Całkiem inne będzie zużycie na 100 kg farszu a to najbardziej interesuje zainteresowanych domową produkcją . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 Zużycie podane jest na 100 kg gotowego surowca Powinno być - Zużycie podane jest na 100 kg gotowego wyrobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Jakie jest zużycie jelit wołowych prostych przy produkcji pasztetowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daario Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 A wiecie może na jajka ilość mięsa przeznaczona jest osłonka 19/20 15 metrów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 A wiecie może na jajka ilość mięsa przeznaczona jest osłonka 19/20 15 metrów? - wygląda na 5 kg - informacja praktyczna z kursu z dziczyzny =polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 Normy zużycia osłonek na 1 kg farszu. Szynka wieprzowa gotowana Siatki kurczliwe - 0,195 m /kg Szynka wieprzowa wędzona Siatki kurczliwe - 0,178 m /kg Baleron gotowany Kątnice bydlęce - 0,18 szt/kg., pęcherze bydlęce - 0,63 sz/kg., pęcherze wp - 0,87 szt/kg Osłonki białkowe 85-120 mm - 0,235 m/kg, siatki kurczliwe - 0,217 m/kg Polędwica wędzona Kątnice bydlęce - 0,225 sz/kg., osłonki białkowe fi 65-85 mm - 0,588 m/kg Salami - batony o długości -35-40 cm Jelita środkowe bydlęce fi 50 mm - 0,693 m/kg, krzyżówki o większej średnicy - 0,264 kg/kg Osłonki białkowe fi 60-65 mm - 0,756 m/kg Kabanosy - batony o długości 30-35 cm Jelita cienkie baranie 4,16 m/kg, osłonki białkowe fi 22 mm - 3,904 m/kg Kiełbasa myśliwska sucha odkręcana w odcinki 18-20 cm Kiełbaśnice o fi do 32 mm - 1,65 m/kg Kiełbasa krakowska sucha batony o długości 35-40 cm Jelita środkowe bydlęce fi 50-60 mm- 0,732 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm - 0,547 m/kg Przełyki bydlęce 0,858 szt/kg Kiełbasa bielska - batony o długości 35-45 cm Jelita środkowe bydlęce wszystkich kalibrów - 0,782 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm-0,486 m/kg, przełyki bydlęce - 0,850 m/kg Frankfurterki - batony o długości 15-18 cm Jelita cienkie baranie o fi do 22 mm - 4,657 m/kg , osłonki białkowe fi 22 mm - 4,05 m/kg Kiełbasa jałowcowa - batony o dług. zewnętrznej 50-70 cm Jelita wiankowe bydlęce o fi powyżej 36 mm - 1.326 m/kg Kiełbasa piwna Pęcherze małe - 1,156 szt/kg Kiełbasa polska wędzona - batony o długości 30-35 cm Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,461 m/kg, osłonki białkowe fi 32 do 40 mm - 1,176 m/kg Kiełbasa bydgoska surowa - dług. batonu 20-30 cm Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,512 m/kg, osłonki wiskozowe fi 32 do 40 mm - 1,26 m/kg Kiełbasa rzeszowska - dług. batonu 18-20 cm Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,548 m/kg Serwolatka - dług. batonu - 20-25 cm Osłonki białkowe lub celofanowe fi 60 - 65 mm - 0,54 m/kg Serwolatka półtrwała - dług. batonu 20-25 cm Osłonki białkowe fi 60 mm - 0,72 m/kg Kiełbasa - żywiecka dług. batonu 35-45 cm Jelita środkowe bydlęce wszystkie kalibry - 0,780 m/kg, przełyki bydlęce - 0,861szt/kg Kiełbasa bełzka - dług. batonu 35-45 cm Jelita środkowe bydlęce wszystkich rozmiarów - 0,870 m/kg, przełyki bydlęce - 0,820 m/kg Kiełbasa głogowska - dług. batonu 45-50cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,264 m/kg Kiełbasa podhalańska - batony o dług 30-35 cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,411 m/kg Kiełbasa białostocka Jelita wiankowe bydlęce fi do 40 mm - 1,232 m/kg. osłonki białkowe lub wiskozowe fi 32-40 mm - 1,320 m/kg Mortadela - batony o dług. 35-40 cm Osłonki białkowe fi 85 - 100 mm - 0,317 m/kg Metka dług. w jelitach wiankowych 45-70 cm na zewnętrznym obwodzie w osłonkach sztucznych - dług. batonu 20 - 25 cm Jelita wiankowe fi 36 - 40 mm - 1,116 m/kg osłonki wiskozowe fi 32 - 40 mm - 1,069 m/kg Parówki - dług. batonu 12-14 cm Jelita cienkie baranie fi do 24 mm - 4,480 m/kg, osłonki białkowe lub wiskozowe fi do 24 mm - 4,256 m/kg Kiełbasa parówkowa - dług. batonu 14-16 cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,711 m/kg Serdelki - dług. batonu 6-8 cm Osłonki białkowe fi 35 mm - 1,627 m/kg, jelita wiankowe bydlęce fi 36 mm - 1,680 m/kg, kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,680 m/kg Kiełbasa serdelowa - dług. batonu 25-30cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,851 m/kg, osłonki celofanowe, wiskozowe lub białkowe fi 32-40 mm - 1,870 m/kg Biała surowa - dług. batonu dowolna Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,780 m/kg Kiełbasa mielona - długość batonu 40-50cm Osłonki białkowe fi 80 - 85 mm - 0,360 m/kg Kiełbasa zwyczajna - dług batonu 35-40cm Kiełbaśnice fi wszystkie kalibry - 1,650 m/kg Kiełbasa śląska - długość batonu 12-14 cm Kiełbaśnice fi do 32 mm - 1,764 m/kg Kiełbasa podlaska - dług batonu 25-30 cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,617 m/kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daario Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 Grubo. Wypowiedź w pełni wyczerpująca. Dziękuję za szybką odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irekfin Posted November 23, 2016 Report Share Posted November 23, 2016 Witam, Kupiłem osłonki termokurczliwe fi 95 i mam pytanie:1. ile wejdzie farszu w baton długości 30cm po związaniu?2. ile muszę taki baton parzyć i w jakiej temperaturze? dziękuję za odpowiedź.zp irekfin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burczas Posted November 23, 2016 Report Share Posted November 23, 2016 Czytanie forum to nie taka trudna sprawa. Ale co tam powiem. Średnio to jest 10 min na 1 cm średnicy.Ja na koniec czasu dodaję jeszcze 10 do 15 min dłużej .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted November 24, 2016 Report Share Posted November 24, 2016 Zależy co parzysz, najczęściej parzy się do 68ºC wewnątrz batona. Czas 10 min na 1cm jest bardzo nie precyzyjny bo w takim przypadku ważna jest też temperatura wody w jakiej się parzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 24, 2016 Author Report Share Posted November 24, 2016 Przy parzeniu mielonek i innych wyrobów w osłonkach, stosujemy takie same zasady, jak przy parzeniu kiełbas o takich samych średnicach. Przy każdym przepisie branżowym jest szczegółowo podany czas parzenia danej kiełbasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.