Jump to content

Zużycie osłonek naturalnych (jelit) przy produkcji niektórych wędlin i wyrobów wędliniarskich


Maxell

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
Normy zużycia osłonek na 1 kg farszu. 

 

 

Szynka wieprzowa gotowana

 

Siatki kurczliwe - 0,195 m /kg 

Szynka wieprzowa wędzona

 

Siatki kurczliwe - 0,178 m /kg 

Baleron gotowany

 

Kątnice bydlęce - 0,18 szt/kg., pęcherze bydlęce - 0,63 sz/kg., pęcherze wp - 0,87 szt/kg 

Osłonki białkowe 85-120 mm - 0,235 m/kg, siatki kurczliwe - 0,217 m/kg 

Polędwica wędzona 

Kątnice bydlęce - 0,225 sz/kg., osłonki białkowe fi 65-85 mm - 0,588 m/kg

 

Salami - batony o długości -35-40 cm 

Jelita środkowe bydlęce fi 50 mm - 0,693 m/kg, krzyżówki o większej średnicy - 0,264 kg/kg 

Osłonki białkowe fi 60-65 mm - 0,756 m/kg

 

Kabanosy - batony o długości 30-35 cm 

Jelita cienkie baranie 4,16 m/kg, osłonki białkowe fi 22 mm - 3,904 m/kg

 

Kiełbasa myśliwska sucha odkręcana w odcinki 18-20 cm 

Kiełbaśnice o fi do 32 mm - 1,65 m/kg

 

Kiełbasa krakowska sucha batony o długości 35-40 cm 

Jelita środkowe bydlęce fi 50-60 mm- 0,732 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm - 0,547 m/kg 

Przełyki bydlęce 0,858 szt/kg

 

Kiełbasa bielska - batony o długości 35-45 cm 

Jelita środkowe bydlęce wszystkich kalibrów - 0,782 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm-0,486 m/kg, przełyki bydlęce - 0,850 m/kg

 

Frankfurterki - batony o długości 15-18 cm 

Jelita cienkie baranie o fi do 22 mm - 4,657 m/kg , osłonki białkowe fi 22 mm - 4,05 m/kg

 

Kiełbasa jałowcowa - batony o dług. zewnętrznej 50-70 cm 

Jelita wiankowe bydlęce o fi powyżej 36 mm - 1.326 m/kg

 

Kiełbasa piwna 

Pęcherze małe - 1,156 szt/kg

 

Kiełbasa polska wędzona - batony o długości 30-35 cm 

Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,461 m/kg, osłonki białkowe fi 32 do 40 mm - 1,176 m/kg

 

Kiełbasa bydgoska surowa - dług. batonu 20-30 cm 

Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,512 m/kg, osłonki wiskozowe fi 32 do 40 mm - 1,26 m/kg

 

Kiełbasa rzeszowska - dług. batonu 18-20 cm 

Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,548 m/kg

 

Serwolatka - dług. batonu - 20-25 cm 

Osłonki białkowe lub celofanowe fi 60 - 65 mm - 0,54 m/kg

 

Serwolatka półtrwała - dług. batonu 20-25 cm 

Osłonki białkowe fi 60 mm - 0,72 m/kg

 

Kiełbasa - żywiecka dług. batonu 35-45 cm 

Jelita środkowe bydlęce wszystkie kalibry - 0,780 m/kg, przełyki bydlęce - 0,861szt/kg

 

Kiełbasa bełzka - dług. batonu 35-45 cm 

Jelita środkowe bydlęce wszystkich rozmiarów - 0,870 m/kg, przełyki bydlęce - 0,820 m/kg

 

Kiełbasa głogowska - dług. batonu 45-50cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,264 m/kg

 

Kiełbasa podhalańska - batony o dług 30-35 cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,411 m/kg

 

Kiełbasa białostocka 

Jelita wiankowe bydlęce fi do 40 mm - 1,232 m/kg. osłonki białkowe lub wiskozowe fi 32-40 mm - 1,320 m/kg

 

Mortadela - batony o dług. 35-40 cm 

Osłonki białkowe fi 85 - 100 mm - 0,317 m/kg

 

Metka dług. w jelitach wiankowych 45-70 cm na zewnętrznym obwodzie w osłonkach sztucznych - dług. batonu 20 - 25 cm 

Jelita wiankowe fi 36 - 40 mm - 1,116 m/kg osłonki wiskozowe fi 32 - 40 mm - 1,069 m/kg

 

Parówki - dług. batonu 12-14 cm 

Jelita cienkie baranie fi do 24 mm - 4,480 m/kg, osłonki białkowe lub wiskozowe fi do 24 mm - 4,256 m/kg

 

Kiełbasa parówkowa - dług. batonu 14-16 cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,711 m/kg

 

Serdelki - dług. batonu 6-8 cm 

Osłonki białkowe fi 35 mm - 1,627 m/kg, jelita wiankowe bydlęce fi 36 mm - 1,680 m/kg, kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,680 m/kg

 

Kiełbasa serdelowa - dług. batonu 25-30cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,851 m/kg, osłonki celofanowe, wiskozowe lub białkowe fi 32-40 mm - 1,870 m/kg

 

Biała surowa - dług. batonu dowolna 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,780 m/kg

 

Kiełbasa mielona - długość batonu 40-50cm 

Osłonki białkowe fi 80 - 85 mm - 0,360 m/kg

 

Kiełbasa zwyczajna - dług batonu 35-40cm 

Kiełbaśnice fi wszystkie kalibry - 1,650 m/kg

 

Kiełbasa śląska - długość batonu 12-14 cm 

Kiełbaśnice fi do 32 mm - 1,764 m/kg

 

Kiełbasa podlaska - dług batonu 25-30 cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,617 m/kg ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...