zooey Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 Witammam pytanie: czy miska plastikowa (na dnie ma napis PP (polipropylen??) może być użyta do peklowania ? chodzi mi o przechodzenie pod wpływem solanki jakichś składników tworzywa do mięsa słyszałem też żę jakieś składniki mięsa (tłuszcz?) tez mogą wpływać na przenikanie z wykonanego z nieodpowiedniego tworzywa pojemnika do solanki i mięsaz góry dziękuje za odp. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 czy miska plastikowa (na dnie ma napis PP (polipropylen??) może być użyta do peklowania ?Tak. Pojemniki używane do transportu mięsa posiadają odpowiedni napis PP. Ideał to pojemnik z skrzyżowanym nożem i wiedlcem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Walter Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 Zauważyłem, że Dziadek w swojej Akademii też wspomina o peklowaniu w wiadrach plastikowych. Najpewniej jest to więc przetestowane.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lux Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Witam, podpinam się z moim pytaniem pod znaleziony temat. Otóż czy ktoś peklował mięsko w lodówce w pojemnikach które zwykle znajdują się na jej samym dole? Są to zwykle dwa takie duże wysuwane pojemniki. Wpadłem na taki pomysł żeby je wykorzystać przy peklowaniu. Więcej się zmieści niż do garnka który mógłbym dać na ich miejsce. Czy to bezpieczne? Takie pojemniki są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Bezpieczne tylko trzeba uważać przy wyciąganiu bo lubi się wylać. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 lux, kiedyś z braku pojemników (bo wszystkie już były zajęte)sytuacja mnie zmusiła do użycia tych pojemników,o których napisałeś.Nie było widać żadnych zmian w wyglądzie mięsa,oraz żadnej różnicy w smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lux Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Dziękuję za info. W takim razie zamawiam mięsko i biorę się do roboty. trzeba coś uwędzić do piwka, które mi już dojrzało :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts