Jump to content

Najpierw kupiłem a pózniej znalazłem to forum

Recommended Posts

Na początek Witam

Szkoda że wcześniej nie znalazłem tego forum . Kupiłem wedzarnie beczke 200 l tą z allegro i juz jedzie do mnie ale nie o tym . Od góry ma dekiel z kominem zostawić tak jak jest czy kupić worek jutowy . Jak ją przygotować do pierwszego wędzenia . Jakaś dezynfekcja , pierwsze przepalanie ??? Na początek będę wędził na sucho bez mięsa żeby ogarnąć temat uzuskania odpowiedniej temperatury jakieś rady . Poza tym zacznyam czytać forum widzę tu niezłą skarbnicę wiedzy . 

Pozdrawiam Nowicjusz83

Na początek Witam

Szkoda że wcześniej nie znalazłem tego forum . Kupiłem wedzarnie beczke 200 l tą z allegro i juz jedzie do mnie ale nie o tym .

Można towar zwrócić wciągu 14 dni  bez podania przyczyny, odesłać (lub nie odbierać paczki)  i poprosić o zwrot gotówki i ja bym tak właśnie zrobił, straci się tylko za przesyłkę, a nie jakiś bubel. :)

Pacan Wojciech Oddawał nie będę jakoś będę musiał sobie dać radę

68 dzięki za link

Pozdrawiam

Pisze z telefonu za błędy z góry przepraszam

Tier jak już kupiłem nie będę się wygłupiał ludzie wedza w beczkach . Ale nastepn razem będę pytał fachowców z tego forum zanim coś zrobię ;)

Pozdrawiam

Ale nastepn razem będę pytał fachowców z tego forum zanim coś zrobię ;)

Właśnie spytałeś i dostałeś konkretną podpowiedź - Można towar zwrócić wciągu 14 dni  bez podania przyczyny, odesłać (lub nie odbierać paczki)  i poprosić o zwrot gotówki i ja bym tak właśnie zrobił, straci się tylko za przesyłkę,

Można towar zwrócić wciągu 14 dni  bez podania przyczyny, odesłać (lub nie odbierać paczki)  i poprosić o zwrot gotówki i ja bym tak właśnie zrobił, straci się tylko za przesyłkę,

DOBRZE RADZĄ - zastanów się.  

Nie wiemy co dokładnie kupił, ale prawa konsumenta można wykorzystać i zwrócić, chyba że Nowicjusz ma swoje zasady bo zauważyłem że nie lubi zmieniać zdania to zatrzyma przesyłkę i będzie ją przerabiał z waszą pomocą  :D  :D  :D  Choć wg prawa mógłby ją zwrócić bez podania przyczyny. To już jego decyzja.

Pozdrawiam 

Jacek

Korzystam z telefonu nie mam jak wrzucić linka zwykła czarna beczka z kominem rura i paleniskiem nic nadzwyczajnego . Oglądając YouTube ludziska w takim czymś wedza swoje wędliny . Czy oddawać nie wiem czy jest sens poczytam i podejmę decyzje . Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Bogdan B to właśnie to cudo . Co masz na myśli pisząc ze pomoc mi będzie potrzebna po wędzeniu możesz rozwinąć . Co o tym cudzie sądzicie nada się do wędzenia ??? Wiem ze można by to było zrobić dużo taniej ale nie mam zdolności manualnych

Bogdan B to właśnie to cudo .

Oddawaj to czym prędzej albo i tak zaraz obetniesz rurę i postawisz na jakiś cegłach, a jak pisali koledzy po co Ci beczka za 4 stówki? Nie ma sensu, będzie Ci bardzo ciężko tym sprzętem dobrze wędzić. jak masz na coś wydać to wydaj ( mniej)  na taką szafkę jak moja a jak potrzebujesz czegoś większego to kup beczkę taniej.

Wiem ze można by to było zrobić dużo taniej ale nie mam zdolności manualnych

Tylko tak Ci się wydaje że nie masz , ja na początku tez myślałem że nie dam rady a jakoś poszło .

Z pewnością nie kosztowała więcej niż twoja beczka -  wersja ta którą zrobiłem wspólnie ze Swatem .  W razie problemów to z pewnością znajdziesz jakąś pomocna dłoń i spłacisz robotę - gotowymi wyrobami :) .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8520-wedzarnia-swata/

Zrezygnuj z tej beczki, zaoszczędź nerwów sobie i swoim najbliższym  . Idzie wiosna - najlepszy czas na zebranie materiału i budowę a frajda będzie bezcenna :)

Poza tym zacznyam czytać forum widzę tu niezłą skarbnicę wiedzy . 

Wiec wykorzystaj ją na maxa, bezczelnie i do samego końca! Zrób jak Ci chłopaki piszą i oddaj to coś co szumnie nazywa się"wędzarnią". 

A tak jeszcze z ciekawości wrzucę Wam pewien link do wędzarni z

Ręce mi opadły,szafka jak szafka można coś w niej zrobić, ale ruszt w palenisku mnie rozj@#ał, a wisienką na torcie jest uchwyt meblowy, taki sam  mam przy meblach :facepalm:

Myślałem nad tym ale nie mam czasu na zabawę i postanowiłem pozostać przy kupnie . Nie będę sie Wam tłumaczył bo to nie ma sensu . Niektórzy mają czas moga budować ja niestety tego czasu nie mam takie życie ;) Ale bardzo dziękuję za pomoc . A więc przepaliłem tą wędzarnie i dziś próbowałem na sucho wędzić i tutaj mam kilka pytan . 

Termometr jest zamontowany w takim czymś :

post-71595-0-74534300-1426766144_thumb.jpg

post-71595-0-92592800-1426766152_thumb.jpg

post-71595-0-18323800-1426766158_thumb.jpg

post-71595-0-48139600-1426766247_thumb.jpg

i mam problem bo jak to wykręciłem i włożyłem tam termometr to pokazywał temp prawie 25 stopni większą 

Dokonałem jeszcze pomiaru na wylocie dymu od góry beczki a tam ponad 120 stopin .

Jak mierzyć temperaturę , w krótym miejscu i czy zlikwidować to do czego jest włożony termometr .

Chyba że ten oryginalny termometr jest uszkodzony bo ten drugi ze zwierzętami mierzy całkiem inne temp . 

post-71595-0-81708200-1426766324_thumb.jpg

Edited by Nowicjusz83

Nie będę sie Wam tłumaczył bo to nie ma sensu .

i mam problem bo jak to wykręciłem i włożyłem tam termometr to pokazywał temp prawie 25 stopni większą

Nie będę Ci tego tłumaczył bo nie ma to sensu :mellow:

Nie będę sie Wam tłumaczył bo to nie ma sensu .

Nie będę Ci tego tłumaczył bo nie ma to sensu :mellow:

Jak nie masz ochoty to nie muszisz odpowiadać skoro to nie ma sensu a ja nie muszę budować wędzarni tylko kupuje ;)