r.labaj Posted March 9, 2015 Report Share Posted March 9, 2015 Witam, jestem na etapie budowy wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, coś według planu kolegi poniżej. Za Waszą radą zrezygnowałem z tzw. stropu czy płyty betonowej w miejscu połączenia ceglanej podmurówki z drewnianą skrzynią. P prostu pali się bezpośrednio pod wyrobami. I tu rodzi się pytanie?? czy Komuś z Was zdarzyło się aby drewniana część się zapalila ( oczywiście od temperatury bo nie sadze aby płomienie tak wysoko sięgały (ponad 70 centymetrów wysokości ma podmurówka z cegły)? Jakieś rady? Pozdrawiam:-) http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/IMG_4634.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted March 9, 2015 Report Share Posted March 9, 2015 (edited) Z tego co wyczytałem o budowie wędzarni beiot'a to tam widziałem strop, chyba że coś pomieszałem i nie zrozumiałem ? W projektach andyandy też jest strop między paleniskiem a komorą więc nie za bardzo rozumiem chyba że ja za mało czytałem a czytam już całą słabą zimę Edited March 9, 2015 by kwlj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 W projektach andyandy też jest strop Ale nie musi być i wtedy jest z paleniskiem bezpośrednim. A strop jest po to żeby nie kapało na żar i było zdrowsze od wymogów UE. Musisz jeszcze poświęcić wiosnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 (edited) Jeśli w konstrukcji wędzarni (czy to komora, przewody, czy elementy obudowy paleniska), występują palne elementy, zawsze istnieje ryzyko pożaru. Dlatego cały proces wędzenia, od chwili rozpalenia drewna w palenisku, do chwili wygaszenia go, MUSI! być nadzorowany. Nie zaszkodzi też mieć pod ręka gaśnicę, lub choćby szpadel (do zasypania ziemią - piaskiem). Edited March 10, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lonewolf Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 Obicie do połowy komory blachą (nierdzewną) moze pomóc. Słyszałem o spaleniu się wędzarnika jednak głównym powodem było zbyt duże spożycie ....... operatorów wedzarni. W wersji delikatnej spalisz tylko wędzonki w wersji na pogato fajczysz cały wedzarnik z wedzonkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 Ja nie wyobrażam sobie nie mieć w tym miejscu stropu. Strop jest bardzo wygodny. Pomijając już ważny, wspomniany przez paweljacka aspekt, w każdym momencie możesz zamknąć wlot gorącego powietrza do wędzarni, przymknąć go, uchylić itp. Mając strop, masz większe możliwości kontrolowania temperatury oraz dymu. Podczas osuszania, gdy zbyt szybko zaczyna lecieć dym na jeszcze nieosuszone do końca wędzonki, można po prostu zamknąć dopływ dymu i basta. Bez stropu tego nie zrobisz. Poza tym nie sądzę, abym przez obecność stopu miał gorszej jakości wędzonki. Polecam wędzarnię ze stropem pomiędzy paleniskiem, a komorą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 Są też tacy koledzy którzy zrobili strop stalowy nakładany, czy też nawet odlany ze zbrojonego betonu, obydwa swobodnie spoczywają na murowanym palenisku. Przy takim rozwiązaniu można sobie wypróbować zarówno ze stropem, jak też bez, i wybrać najbardziej korzystny dla siebie wariant. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 W projektach andyandy też jest strop Ale nie musi być i wtedy jest z paleniskiem bezpośrednim. A strop jest po to żeby nie kapało na żar i było zdrowsze od wymogów UE. Musisz jeszcze poświęcić wiosnę. Wiosna już własnie jest Więc czytam dalej. To że może być bez stropu to wiem, już to gdzieś wyczytałem Paweł ale odniosłem się do konkretnego przykładu jaki podał r.labaj. Zasugerowałem się zdjęciem i projektem beiota bardziej niż konkretnym pytaniem r.labaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 ...mój wędzarnik to rura o wysokości 150cm i średnicy 60cm -wewnątrz na wysokości 50cm mam założoną siatkę (MM) stalową o wielkości oczka ok 2mm -działa jak deflektor i ewentualny tłumik płomieni -polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
r.labaj Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 '"Obicie do połowy komory blachą (nierdzewną) moze pomóc"- myśle że to najlepsza rada, tak pewnie zrobie a i oczywiście kontrola nad całym procesem jest konieczna a w szczególności nad pomocnymi w wędzeniu procentami % Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 Obicie do połowy komory blachą (nierdzewną) moze pomóc Nie jest potrzebna blacha nierdzewna. Szkoda kasy. Wystarczy zwykła blacha tzw.czarna. Dym ją szybko zakonserwuje i będzie O.K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts