Jump to content

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim - ryzyko zapalenia ?


Recommended Posts

Witam, jestem na etapie budowy wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, coś według planu kolegi poniżej. Za Waszą radą zrezygnowałem z tzw. stropu czy płyty betonowej w miejscu połączenia ceglanej podmurówki z drewnianą skrzynią. P prostu pali się bezpośrednio pod wyrobami. I tu rodzi się pytanie?? czy Komuś z Was zdarzyło się aby drewniana część się zapalila ( oczywiście od temperatury bo nie sadze aby płomienie tak wysoko sięgały (ponad 70 centymetrów wysokości ma podmurówka z cegły)? Jakieś rady? Pozdrawiam:-)

 

 http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/IMG_4634.jpg

Link to comment
Share on other sites

Z tego co wyczytałem o budowie wędzarni beiot'a to tam widziałem strop, chyba że coś pomieszałem i nie zrozumiałem ? 

W projektach andyandy też jest strop między paleniskiem a komorą więc nie za bardzo rozumiem chyba że ja za mało czytałem a czytam już całą słabą zimę  :D  :devil:

Edited by kwlj
Link to comment
Share on other sites

Jeśli w konstrukcji wędzarni (czy to komora, przewody, czy elementy obudowy paleniska),  występują palne elementy, zawsze istnieje ryzyko pożaru. Dlatego cały proces wędzenia, od chwili rozpalenia drewna w palenisku, do chwili wygaszenia go, MUSI! być nadzorowany. Nie zaszkodzi też mieć pod ręka gaśnicę, lub choćby szpadel (do zasypania ziemią - piaskiem).

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Obicie do połowy komory blachą (nierdzewną) moze pomóc. Słyszałem o spaleniu się wędzarnika jednak głównym powodem było zbyt duże spożycie ....... operatorów wedzarni. W wersji delikatnej spalisz tylko wędzonki w wersji na pogato fajczysz cały wedzarnik z wedzonkami.

Link to comment
Share on other sites

Ja nie wyobrażam sobie nie mieć w tym miejscu stropu. Strop jest bardzo wygodny.  Pomijając już ważny, wspomniany przez paweljacka aspekt, w każdym momencie możesz zamknąć wlot gorącego powietrza do wędzarni, przymknąć go, uchylić itp. Mając strop, masz większe możliwości kontrolowania temperatury oraz dymu. Podczas osuszania, gdy zbyt szybko zaczyna lecieć dym na jeszcze nieosuszone do końca wędzonki, można po prostu zamknąć dopływ dymu i basta. Bez stropu tego nie zrobisz. Poza tym nie sądzę, abym przez obecność stopu miał gorszej jakości wędzonki. Polecam wędzarnię ze stropem pomiędzy paleniskiem, a komorą.

Link to comment
Share on other sites

Są też tacy koledzy którzy zrobili strop stalowy nakładany, czy też nawet odlany ze zbrojonego betonu, obydwa swobodnie spoczywają na murowanym palenisku. Przy takim rozwiązaniu można sobie wypróbować zarówno ze stropem, jak też bez, i wybrać  najbardziej korzystny dla siebie wariant.

Link to comment
Share on other sites

 

W projektach andyandy też jest strop 

Ale nie musi być i wtedy jest z paleniskiem bezpośrednim. A strop jest po to żeby nie kapało na żar i było zdrowsze od wymogów UE.  :)

Musisz jeszcze poświęcić wiosnę.  :D

 

Wiosna już własnie jest  :D  Więc czytam dalej. To że może być bez stropu to wiem, już to gdzieś wyczytałem Paweł ale odniosłem się do konkretnego przykładu jaki podał r.labaj.  Zasugerowałem się zdjęciem i projektem beiota bardziej niż konkretnym pytaniem r.labaj.  :facepalm:  :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

'"Obicie do połowy komory blachą (nierdzewną) moze pomóc"- myśle że to najlepsza rada, tak pewnie zrobie a i oczywiście kontrola nad całym procesem jest konieczna a w szczególności nad pomocnymi w wędzeniu procentami %  :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...